فواید و اهداف تزریق ژل هیالورونیک اسید برای زانو درد
عوامل متعدد بسیاری نظیر بالا رفتن سن، ژنتیک و یا سبک زندگی غلط باعث می شوند تا مفصل های زانو مورد آسیب های جدی قرار بگیرند و این سبب احساس دردهای شدید شده و زندگی افراد را تا حد زیادی تحت تأثیر قرار میدهد. مفصل زانو در حالت طبیعی حاوی مایع سینوویال است. یکی از ترکیبات اصلی این مایع، اسید هیالورونیک نام دارد. این ماده موجب حرکت روان استخوانها در محدوده مفصلی شده و از اصطکاک آنها جلوگیری میکند. جالب است بدانید که با افزایش سن، هیالورونیک اسید به تدریج کاهش یافته و نقش مایع سینوویال در ضربه گیری و روان سازی حرکت استخوانها کم رنگ تر میشود. امروزه محققان دریافتهاند که با تزریق این ماده به مفصل زانو، توان از دست رفته مایع سینوویال به آن بازگردانده میشود.
تزریق ژل زانو از جمله روشهای مؤثری است که در چند سال اخیر توانسته توجه بسیاری از پزشکان و افرادی را که به دلیل از دست دادن غضروف مفصل دچار درد شدهاند را به خود جلب کند. اسید هیالورونیک ماده ای ژله ای است و به همین دلیل به کارگیری این ماده برای بهبود وضعیت افراد مبتلا به آرتروز در اصطلاح تزریق ژل داخل مفصل نام دارد. آثار این روش تنها به روان شدن مفصل و بهبود دامنه حرکتی آن ختم نمیشود، بلکه از غضروف در برابر سایش محافظت کرده و رفع التهاب و درد زانو را در پی دارد.
فواید تزریق ژل به مفصل زانو
- کمک به بهبود عملکرد مفصل: اسید هیالورونیک یا هیالورونان، دارای ویسکوزیته بالایی است که باعث کاهش اصطکاک مفصل زانو شده و مقاومت زانو را برای تحمل وزن، و در برابر ضربه های وارده افزایش میدهد. بنابراین در کاهش درد و بهبود سفتی مفصل زانو مؤثر بوده و سرعت تخریب مفصل زانو را کاهش میدهد.
- مسکن درد: مولکولهای اسید هیالورونیک، مرزی را در اطراف انتهای اعصاب زانو ایجاد میکنند که از انتقال سیگنالهای درد به مغز جلوگیری میکند. کاهش اصطکاک مفصل هم در تسکین درد مفصل زانو مؤثر است.
- حداقل عوارض جانبی: تزریق اسید هیالورونیک در مقایسه با تزریق استروئید عوارض جانبی کمتری دارد. بسیاری از بیماران دچار هیچ عارضه جانبی نشده و احتمال بروز عوارض جانبی مانند عفونت هم بسیار نادر است. پس از تزریق، ممکن است درد جزئی و کمی تورم در مفصل زانو را تجربه کنید؛ اما این عوارض جانبی کوتاه مدت بوده و در عرض چند روز بهبود مییابند. در موارد نادر، تزریق میتواند باعث افزایش التهاب شود، در این صورت پزشک بلافاصله درمان را متوقف میکند.
- حداقل زمان بهبودی: پس از یک استراحت کوتاه، مجدد میتوانید فعالیت های خود را از سر بگیرید. با این حال، تا حدود دو یا سه روز پس از تزریق، باید از انجام فعالیت های سنگین مانند دویدن و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
نحوه تزریق ژل در زانو
پزشک محل تزریق را تمیز میکند. معمولاً پزشک ماده بی حسی موضعی اطراف مفصل زانو تزریق میکند، بنابراین بیمار در هنگام درمان هیچ گونه ناراحتی یا دردی را احساس نخواهد کرد. گاهی اوقات پزشک از اسپری بی حسی استفاده میکند. در برخی موارد، پزشک از عکسبرداری استفاده میکند تا بتواند هیالورونیک اسید را دقیقا در محل مورد تزریق کند. همچنین میتواند از التراسوند یا سایر وسایل برای مشاهده محل تزریق استفاده نماید. در صورتی که مقدار زیادی مایع در مفصل بیمار جمع شده باشد پزشک قبل از شروع تزریق ژل، اقدام به تخلیه بخشی از مایع می نمایند. پزشک برای تزریق هیالورونیک اسید از یک سرنگ استفاده میکند و ژل را درون فضای مفصل تزریق مینماید. سپس یک باند کوچک را روی محل تزریق قرار میدهد.
توصیه های پس از درمان
- تا 4 الی 6 ساعت محل مورد نظر را شست و شو ندهید و حتی به محل تزریق آب نزنید و از خیس شدن آن جلوگیری کنید.
- به هیچ وجه محل تزریق را ماساژ ندهید و آن را فشار ندهید؛ زیرا باعث جا به جایی ژل تزریق شده میشوید و این کار ممکن است عواقب بدی را همراه داشته باشد.
- به هیچ وجه به زانو فشار وارد نکنید و وسایل سنگین جا به جا نکنید؛ زیرا این مورد هم باعث جا به جایی ژل تزریقی میشود.
- تا بیست و چهار ساعت استخر نروید و به هیچ وجه حمام آفتاب نگیرید.
- تا ده الی دوازده ساعت از راه رفتن زیاد خودداری کنید.
- برای استفاده از توالت، سعی کنید از توالت فرنگی استفاده کنید و از توالت ایرانی استفاده نکنید.
- تا چند روز الی یک هفته از ورزشهای سنگین خودداری کنید.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک معالج را سر وقت بخورید، مخصوصاً داروهای آنتی بیوتیک را سعی کنید در زمان مشخص شده توسط پزشک مصرف نمایید.
- سعی کنید مصرف نمک را در غذاهای خود به شدت کاهش دهید؛ زیرا نمک باعث تورم و کبودی محل تزریق میشود.
- سعی کنید حتماً برای از بین بردن کبودیها از کمپرس سرد استفاده نمایید.
- از سیگار کشیدن خودداری کنید و سعی کنید تا چند هفته بعد از عمل از کشیدن دخانیات دوری کنید؛ زیرا کشیدن سیگار در قبل و بعد از عمل باعث کبودی و بیشتر شدن مدت زمان بهبودی عمل تزریق میشود و حتی ممکن عوارض ناگوارتری را در بدن فرد برجای گذارد.
- از مصرف الکل در دوران قبل و بعد از عمل به شدت خودداری کنید.
موارد منع تزریق تزریق ژل به زانو
متخصصان ارتوپدی انجام این روش را برای گروههای زیر پیشنهاد نمیکنند:
- زنان باردار
- زنان شیرده
- کودکان و نوجوانان
- افراد دچار حساسیت به ترکیبات تزریقی
- افراد مبتلا به عفونت در محدوده زانو
هزینه تزریق ژل به زانو
هزینه تزریق ژل در زانو با توجه به مقداری که قابل مصرف است تغییر می کند؛ اما به طور کلی علاوه بر هزینه ژل، دستمزد پزشک متخصص نیز به آن اضافه می شود که این هزینه در بین پزشکان با قیمت های مختلفی تعیین می شود.
عوارض احتمالی
تزریق ژل به زانو ممکن است چند عارضه جانبی احتمالی ایجاد کند؛ اما در مقایسه با استفاده مداوم از داروهای تجویزی یا تزریق کورتیکواستروئید بسیار جزئی هستند. این شامل:
- زانو درد
- کبودی و تورم در محل تزریق
- تحریک پوست، بثورات یا خارش در اطراف زانو
- سردرد
- حالت تهوع
- درد عضلانی
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علت درد سمت خارجی زانو
تاریخ انتشار : 1392-06-09تاریخ بروز رسانی : 1403-01-18 -
کشکک دو تکه یا فرعی چیست؟
تاریخ انتشار : 1392-04-05تاریخ بروز رسانی : 1402-10-18 -
درمان های موثر برای درد آرتروز زانو
تاریخ انتشار : 1392-06-05تاریخ بروز رسانی : 1403-01-21 -
اصلی ترین علل علائم و نحوه تشخیص درد زانو
تاریخ انتشار : 1392-08-24تاریخ بروز رسانی : 1403-01-21 -
تاثیر تغذیه بر بهبود درد زانو
تاریخ انتشار : 1396-02-30تاریخ بروز رسانی : 1403-01-21
نظرات کاربران درباره این مطلب :عبدالله ذوالفقاری [ 1402-08-13 ]
سلام آقای من 60 ساله هستم آرتروز زانو دارم و کمی هم رماتیسم مفصلی موقع راه رفتن زانوهام به شدت درد میگیره بسیار خشک شده زانوهام آیا تزریق ژل به زانو مشکلم رو حل میکنه ممنونم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .