علت و درمان دردهای شانه و کتف تا گردن با فیزیوتراپی
عوامل بسیاری می توانند موجب درد در ناحیه گردن، کتف و شانه شوند و به همین خاطر این مشکل در بین افراد بسیار شایع است. شانه از چند سطح مفصلی، تاندون ها و عضلات تشکیل شده است که این اجزا در کنار هم اجازه حرکت دست ها در دامنه حرکتی وسیعی را فراهم می کنند. حرکت پذیری بالای این عضو باعث شده است که بیش از اعضای دیگر بدن در معرض بروز آسیب بافت نرم، آسیب استخوانی، گیرافتادگی عصب و بی ثباتی باشد و تمامی این مشکلات می توانند موجب بروز شانه درد شوند. شانه درد ممکن است موقتی یا دائمی باشد و نیاز به رسیدگی پزشکی و اقدامات درمانی داشته باشد.
علل درد گردن، کتف و شانه
مفصل شانه از یک استخوان گوی مانند و استخوان کاسه ای تشکیل شده است که دارای دامنه حرکتی بسیار گسترده ای می باشد. حرکت پذیری بالای مفصل شانه موجب شده است که این مفصل، بیش از سایر مفاصل در معرض بروز آسیب باشد. درد شانه می تواند ناشی از یک یا چند علل زیر باشد:
- نکروز آواسکولار
- آسیب شبکه بازویی (براکیال)
- شکستگی استخوان بازو یا استخوان ترقوه بورسیت
- تحت فشار قرار گرفتن عصب ها در گردن (رادیکولاپتی گردنی)
- دررفتگی شانه
- فتق هیاتال
- گیرافتادگی عصب ها
- روماتیسم
- آرتروز شانه
- کشیدگی و پارگی عضلات و تاندون ها یا آسیب غضروف مفصلی
- سندرم خروجی قفسه سینه
به بیماران توصیه می شود که در صورت بروز هر گونه علائمی که مربوط به مشکلات مفصل شانه می شود، به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کنند. متخصص طب فیزیکی بعد از معاینه و تشخیص دادن مشکل شما، گزینه های درمانی مختلفی را در اختیار شما می گذارد و همچنین ممکن است برای توان بخشی شما انجام برخی تمرینات و ورزش های مخصوص را تجویز کند. در صورت داشتن هر گونه سوالی در مورد روش های درمانی و یا برای تعیین وقت قبلی جهت ملاقات با متخصصین ما، با شماره های 32367465 - 031 و 32330382 - 031 تماس حاصل فرمایید.
علائم درد شانه و کتف
- احساس بی حسی، گزگز، سوزن سوزن شدن و سرما
- تغییر شکل مفصل شانه
- تغییر رنگ پوست روی شانه (قرمزی یا کبودی)
- تورم و التهاب کتف و شانه
- احساس ضعف در شانه یا گردن
در برخی از موارد به سختی می توان درد گردن و شانه را از یکدیگر تشخیص داد چرا که درد گردن به سمت پایین منتشر شده و موجب شانه درد، بازوها و دست ها می شود. این درد معمولا به خاطر گیر افتادگی عصب ها در گردن رخ می دهد. درد شانه می تواند در برخی موارد مانند بی ثباتی شانه، دررفتگی یا نیمه دررفتگی مفصل به صورت دوره ای باشد (شدت پیدا کرده و دوباره تسکین پیدا کند).
عوامل خطر درد کتف و شانه
- داشتن سابقه تومور بدخیم یا علائم و نشانه های نئوپلازی مانند کاهش وزن، دفرمیتی، وجود توده یا تورم، درد شکمی، تغییرات در پوست ناحیه شانه که می تواند نشان دهنده وجود تومور یا عفونت باشد.
- تب داشتن که نشان دهنده وجود عفونت یا توده بدخیم است.
- سابقه آسیب دیدگی، تشنج یا شوک الکتریکی که اخیرا رخ داده و می تواند موجب در رفتگی شده باشد که این در رفتگی جا نیفتاده است.
- تغییر شکل مفصل شانه و عدم توانایی چرخاندن شانه که نشان دهنده در رفتگی است.
- اختلالات شدید در حس لامسه دست ها و یا عدم توانایی حرکت دادن دست که نشان دهنده آسیب های عصبی است.
تشخیص درد گردن، کتف و شانه
- شرح حال بیمار و بررسی سوابق پزشکی
- معاینه فیزیکی برای تشخیص علت شانه درد
- بررسی علائم اختلالات فیزیکی مانند تورم، بدشکلی و ضعف عضلانی
ممکن است پزشک برای پی بردن به دلیل درد گردن، کتف و شانه، برخی آزمایشات و تصویربرداری پزشکی را تجویز کند که شامل موارد زیر می باشند:
- رادیوگرافی
- ام آر آی
- سونوگرافی (اولتراسوند)
- سی تی اسکن
- نوار عصبی
- آرتروگرام
- آرتروسکوپی
درمان درد کتف و شانه با فیزیوتراپی
روش درمان درد شانه به علت اصلی بروز درد شانه و علائمی که دارید، بستگی دارد. در ابتدا اگر فعالیت ها و عادات نامناسب دارید که باعث ایجاد درد گردن، کتف و شانه می شود آنرا اصلاح کنید. به بدن خود استراحت دهید و از انجام کارهایی که به شانه فشار وارد می کنند خودداری کنید. همچنین می توانید با انجام حرکات ورزشی مخصوص فیزیوتراپی به تقویت عضلات گردن شانه خود کمک کنید. در ادامه برخی از روش های فیزیوتراپی برای درمان درد شانه و کتف ذکر شده اند.
درمان های دستی یا کایروپراکتیک
بیشتر درمان های دستی با هدف هم تراز کردن و اصلاح وضعیت بدن انجام می شود. جا انداختن مفاصل و رفع گیر افتادگی اعصاب که با تکنیک های مختلف کایروپراکتیک انجام می شوند در بیشتر موارد با ماساژ درمانی همراه است و موجب تسکین درد و بهبودی کامل می گردد.
ماساژ درمانی شانه
ماساژ نیز گزینه درمانی مناسبی است که در برخی افراد باید با ملاحضات خاص پزشکی انجام شود. ماساژ تراپی شانه انواع مختلفی دارد، در بیشتر موارد ماساژ عمقی و ماساژ سوئدی در بهبود و تسکین درد اثرات بهتری دارد.
لیزرتراپی کتف و شانه
در روش لیزرتراپی از طول موج مشخصی از نور که به پوست تابانده می شود برای تحریک بافت زیرین پوست به منظور سرعت بخشیدن به روند ترمیم و بازسازی بافت های آسیب دیده استفاده می شود.
شاک ویوتراپی شانه
روشی چند منظوره است که برای کاهش درد و بهبود حرکت پذیری مفاصل استفاده می شود. از شاک ویوتراپی برای درمان رسوبات کلسیمی در تاندونیت روتاتور کاف استفاده می شود. التهاب تاندون روتاتور کاف یکی از علل شایع درد شانه است.
مگنت تراپی شانه و گردن
برای تسکین درد و بسیاری از مشکلات فیزیکی دیگر کاربرد دارد. با کمک روش مگنت تراپی می توان درد مزمن ناشی از یخزدگی شانه را برطرف کرد.
اولتراسوند تراپی
انجام اولتراسوندتراپی موجب شل شدن بافت ها و رفع گرفتگی های عضلانی، افزایش گردش خون موضعی و شکسته شدن بافت های فیبروزی می شود و در نتیجه این روش باعث کاهش تورم و التهای مزمن می شود. اولتراسوندتراپی برای کاهش درد شانه ناشی از آسیب های بافت نرم شانه، کاربرد دارد.
ورزش های فیزیوتراپی برای درد شانه و کتف
یکی از موثرترین راه ها برای درمان مشکلات ارتوپدی، انجام فیزیوتراپی است. فیزیوتراپیست در ابتدا وضعیت بیمار را ارزیابی می کند تا ببیند که بیمار برای انجام درمان های مد نظر او مناسب است یا خیر. بدین منظور فیزیوتراپ معاینات و تست های مشخصی را برای پی بردن به علت اصلی درد و همچنین شناسایی عوامل تشدید کننده و تسکین دهنده درد انجام می دهد. فیزیوتراپیست تمرینات و حرکات اصلاحی مناسب برای شرایط شما را تجویز می کند تا عضلات شانه خود را تقویت کنید. همچنین ممکن است برای کاهش درد و خشکی شانه، برخی درمان های دستی (حرکت دادن و ماساژ و جا اندازی شانه با دست) انجام شوند. برای درمان درد شانه تمرینات بسیار زیاد و مختلفی ممکن است تجویز شوند. برای آنکه این تمرینات موجب فشار زیاد به شانه نشوند باید بسیار آرام و با ملایمت انجام شوند.
همچنین بخوانید : علت رگ به رگ شدن گردن چیست؟
- تمرین حرکت پاندولی دست
- تمرین چرخش داخلی و خارجی شانه
- تمرین قرار دادن دست در چهارچوب در و خم شدن
- انقباض کتف ها به سمت یکدیگر
- بالا بردن کتف
- کشش کپسول مفصلی تحتانی
- کشش کپسول مفصلی خلفی
- کشش کپسول مفصلی قدامی
- خم و راست کردن شانه به سمت جلو
- خم و راست کردن شانه به پهلو
- بالا آوردن دست
- حرکت شنا با دیوار
- حرکت پرس شانه
- کشش شانه
پیشگیری از درد کتف و شانه
- سعی کنید به طور کلی تناسب اندام خوبی داشته باشید.
- در هنگام نشستن و ایستادن (یا انجام کارهای مختلف) توجه کنید که بدن شما (خصوصا کمر و گردن) در حالت صحیحی قرار داشته باشد.
- به طور منظم حرکات کششی و تمرینات گردن را انجام دهید.
- هنگام حمل کردن یک بار (مانند کوله) وزن آن را به طور مساوی بین طرفین متعادل کنید.
- به اندازه کافی آب و مایعات بنوشید.
- صندلی، میز کار یا مطالعه و کامپیوتر خود را در موقعیت و ارتفاع مناسبی تنظیم کنید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درمان دررفتگی مکرر مفصل شانه و کتف با طب فیزیکی و حرکات ورزشی
تاریخ انتشار : 1395-11-23تاریخ بروز رسانی : 1402-09-21 -
تقویت عضلات کتف و شانه با تمرینات ورزشی
تاریخ انتشار : 1395-12-18تاریخ بروز رسانی : 1402-09-21 -
تاندونیت شانه (shoulder tendonitis) یا التهاب تاندون شانه
تاریخ انتشار : 1398-03-11تاریخ بروز رسانی : 1402-08-03
نظرات کاربران درباره این مطلب :صفورا کریمی [ 1402-08-15 ]
آقای دکتر من تایپیست هستم و الان چند ساله که از درد شانه و بی حسی دست رنج میبرم فقط تونستم که فیزیزتراپی برم ولی دردام هنوز همونجوره
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .