درباره کمردرد چه می دانید؟

اگر درد کمر را تجربه کرده اید، مطمئن باشید که تنها نیستید. به طور میانگین، چهار نفر از هر پنج نفر دچار کمر درد می شوند. همچنین، کمردرد پنجمین بیماری و یا دردی است که افراد بخاطر آن به پزشک مراجعه می کنند. کمردرد انواع مختلفی دارد. از بروز دردهای مبهم تا احساس سوزش در کمر از جمله انواع دردهای کمر هستند. این دردها ممکن است در هر فرد دلایلی متفاوت داشته باشند. گاهی این دردها ناشی ازشکستگی مهره های کمر، پیچ خوردگی و یا تصادفات هستند. گاهی هم بیماری هایی مانند آرتروز ، فیبرومیالژی و تنگی کانال نخاعی از عوامل درد هستند. بسیاری از افراد نیز بخاطر اضافه وزن و کم تحرکی، به کمردرد دچار می شوند.

آنچه در این مطلب میخوانید

آناتومی کمر

قسمت پایین کمر، جایی است که بیشترین کمر درد در این منطقه رخ می‌دهد و شامل پنج مهره است. این مهره‌ها، بیشترین وزن بدن را تحمل می‌کنند. فضاهای بین مهره‌ها توسط دیسک‌های بین مهره‌ای حفظ می‌شود که مانند ضربه گیر در سراسر ستون فقرات عمل می‌کنند تا استخوان‌ها را در حین حرکت بدن حفظ نمایند. رباط‌ها، مهره‌ها را در جای خود نگه می‌دارند و تاندون‌ها، ماهیچه‌ها را به ستون فقرات متصل می‌کنند. کمر درد یکی از شایع‌ترین انواع بیماری ستون فقرات و یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد در طول زندگی آن را تجربه می‌کنند. ستون فقرات، تکیه‌گاه اصلی در بدن محسوب می‌شود و به همین دلیل گاهی درد کمر به سراغ ما می‌آید. دلایل زیادی باعث ایجاد این مشکل می‌شوند و باید علت آن به‌طور دقیق بررسی شود. درد کمر را می‌توان هر جایی در امتداد ستون فقرات (از گردن تا لگن) احساس کرد. این درد ممکن است شدید باشد و کار و فعالیت فرد را مختل کند؛ اما غالباً بعد از چند هفته خود‌به‌خود بهبود می‌یابد. با پیشرفت علم و تکنولوژی با روش های غیر تهاجمی و بدون جراحی می توان به درمان این بیماری پرداخت.

علل کمر درد

ما به بیماران بسیاری کمک کرده ایم که سلامتی خود را دوباره بازیابند و مشتاقیم که به شما نیز کمک کنیم. برای شروع درمان خود در این کلینیک یا برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید از طریق شماره های 32367465 - 031 و 32330382 - 031 با کلینیک تخصصی دکتر فرخانی تماس حاصل فرمایید.

دلایل دیگر کمر درد

  1. دلایل نادر کمردرد دیگری نیز وجود دارد که فقط توسط پزشک تشخیص داده می‌شود. برخی از عوامل احتمالی عبارتند از:
  2. اسپوندیلولیستز دژنراتیو که در آن یک مهره بر روی دیگری جابجا می‌شود.
  3. سندروم دم اسب که در صورت از دست رفتن عملکرد عصب در اعصاب پایین نخاع ایجاد می‌شود.
  4. عفونت ستون فقرات می‌تواند باعث کمردرد همراه با تب شود. در موارد نادر، ممکن است توموری باشد که به اعصاب نخاعی شما فشار آورده و باعث کمردرد شود.
  5. سایر عفونتها مانند بیماری‌های لگن، عفونت‌های مثانه و کلیه نیز می‌توانند باعث کمردرد شوند.
  6. افراد مبتلا به اختلالات خواب از کمردرد نیز رنج می‌برند.

علائم کمردرد

علامت اصلی کمردرد، درد در هر قسمت از پشت و گاهی اوقات است تا پایین باسن و پاها است. برخی از مشکلات کمر، بسته به اعصاب آسیب دیده، می تواند باعث درد در سایر قسمت های بدن شود. درد اغلب بدون درمان برطرف می شود؛ اما اگر با هر یک از علائم زیر ایجاد شود، باید به پزشک مراجعه کنید:

انواع کمر درد

1-انواع کمر درد از نظر مدت زمان شروع

کمر درد گذرا

کمر درد حاد

کمر درد مزمن

2-انواع کمر درد از نظر خصوصیات بالینی

کمر درد مکانیکی:

کمر درد التهابی:

کمر درد عصبی:

کمردرد رادیکولار:

کمردردهای دوران بارداری:

دردهایی ترکیبی از مکانیکی و التهابی:

تشخیص کمر درد

در هنگام مراجعه فرد بیمار، پزشکان معمولاً از فرد سؤالاتی درباره ناحیه درد، نوع فعالیت روزانه و سابقه بیماری شخص از او خواهند پرسید و برای تشخیص محل دقیق درد پزشکان معاینات بالینی را انجام می‌دهند. پزشک در طول معاینه، تأثیر کمردرد بر دامنه حرکتی و واکنش بیمار را ارزیابی می‌کنند. این آزمایش‌ها به این دلیل است که پزشک می‌خواهد بداند آیا کمردرد بر روی عصب نخاعی فرد تأثیر گذاشته است یا خیر.

همچنین پزشک ممکن است از بیمار سؤالاتی درباره حالات درونی مانند ضعف، تب، کاهش وزن، مشکلات گوارشی بپرسد. همچنین برای تشخیص بهتر، پزشک برای بیمار آزمایشات تصویربرداری مانند سی‌تی اسکن، MRI، سونوگرافی و رادیولوژی را تجویز نماید. این تصاویر به منظور تشخیص دقیق علت کمردرد مانند مشکلات استخوانی، دیسک‌ها، رباط‌ها و تاندول‌های کمر را می‌توان مورد بررسی قرار داد.

درمان کمر درد

متخصص، برنامه درمانی خاص را برای برطرف کردن مشکلات خاص کمر تهیه و ارائه می‌کند. هدف از درمان تسکین درد و بهبود کیفیت زندگی است. درمان ممکن است شامل یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:

ورزش درمانی کمر درد

انواع مختلفی از ورزش‌ها برای درمان کمردرد وجود دارند. ورزش‌های کششی بهترین روش برای کاهش درد هستند و ورزش‌های تقویتی در بهبود عملکرد بدن مؤثر هستند. ورزش‌ها برای درمان کمردرد عبارتند از:

فیزیوتراپی کمر درد

در فیزیوتراپی از روش‌های بسیاری مانند الکتروتراپی، ورزش، تمرین درمانی و آموزش بیمار برای درمان کمردرد استفاده می‌شود. به‌طورکلی فیزیوتراپی می‌تواند شامل یک یا چند مورد از درمان‌های زیر باشد:

درمان‌های دستی: مانند درمان دستی ستون فقرات و ماساژ برای تسکین علائم و کنترل کمر درد در مرحله حاد مورداستفاده قرار می‌گیرند.

تحریک الکتریکی عصب از راه پوست: یکی از رایج‌ترین روش‌های مورداستفاده برای کنترل کمردرد است.

گرم یا سرد کردن: گرما و سرما‌درمانی رایج‌ترین روش برای درمان کمر درد است. به‌طورکلی در آسیب‌دیدگی‌های حاد، این روش‌ها به‌طور گسترده به‌عنوان بخشی از درمان RICE مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ اما می‌توان از آن در درمان کمردرد نیز بهره برد.

تراکشن: کشش مکانیکی ستون فقرات بر این اساس استفاده می‌شود که جدا کردن مهره‌های کمری موجب کاهش گیرافتادگی اعصاب نخاعی و همچنین کاهش فشار بین دیسکی می‌شود.

اولتراسوند : بسیاری از بیماری‌های عضلانی اسکلتی مانند کشیدگی و التهاب تاندون عضلات را می‌توان با اولتراسوند و توسط فیزیوتراپ درمان کرد.

امواج صوتی با فرکانس بالا: رادیوفرکوئنسی درون عمق بافت گرما ایجاد می‌کند و موجب تسکین درد و گرفتگی عضلات می‌شود.

طب سوزنی: طب سوزنی از طریق تأثیر گذاشتن بر جریان انرژی از طریق 12 مجرا یا کانال که در طول بدن وجود دارند عمل می‌کند. طب سوزنی شامل قرار دادن سوزن‌های بسیار ریز در داخل پوست در نقاط مشخص در امتداد کانال‌های انرژی هست. این روش باعث آزاد کردن اندورفین‌ها که مواد شیمیایی طبیعی ضد درد هستند، می‌شود و درد را تسکین می‌دهد و بر بخشی از مغز که میزان سروتونین را کنترل می‌کند و انتقال‌دهنده‌ی احساسات است، تأثیر می‌گذارد.

روش‌های پیشگیری از کمر درد

کمردرد دلایل مختلفی دارد که در برخی مواقع علت این درد افزایش سن است که در مورد آن نمی‌توان کاری کرد. گاهی اوقات نیز درد کمر به دلایلی چون بیماری‌های استخوانی و عفونی ایجاد می‌شود که در آن صورت نیز نمی‌توان روش‌های پیشگیری را برای آن عنوان نمود؛ اما در اغلب مواقع کمردرد دلایل بسیار ساده‌ای دارد و به علت حرکات نادرست بدن یا عدم رعایت نکات ایمنی در حین انجام کارها رخ می‌دهد. در این موارد می‌توان با رعایت برخی نکات از ایجاد کمردرد و مشکلات ناشی از آن پیشگیری کرد.

راه‌های پیشگیری از کمردرد عبارتند از:

ورزش کردن: یکی از مهم‌ترین کارهایی که می‌توانید برای تقویت ماهیچه‌ها و فعال‌ کردن آنها انجام دهید، انجام حرکات ورزشی است. تقویت ماهیچه‌ها باعث می‌شود تا کمر شما کمتر در معرض آسیب قرار گیرد و با کوچک‌ترین ضربه یا حرکت، دچار مشکل نشود.

وزن ایده‌آل: یکی از مواردی که بر روی کمر فشار وارد می‌کند، اضافه وزن و چاقی است. چاقی بیش‌از حد، مشکلات و بیماری‌های دیگری را نیز به دنبال دارد، بنابراین سعی کنید یک رژیم غذایی مناسب و درست داشته باشید با انجام پیاده‌روی روزانه و تمرینات ورزشی، وزن خود را همیشه در حالت ایده‌آل نگه دارید.

بلند کردن اجسام سنگین: بلند کردن اجسام نیاز به رعایت اصول خاصی دارد. در صورتی که توان انجام این کار را ندارید، از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید و به کمر، زانوها و پاهایتان فشار وارد نکنید.

صندلی مناسب: صندلی مناسبی را برای نشستن انتخاب نمایید. در صورتی که مجبور به نشستن طولانی‌مدت هستید، یک صندلی راحت و استاندارد را انتخاب کنید. صندلی شما باید ارتفاع مناسبی نیز داشته باشد.

کفش مناسب: کفش نامناسب یکی از مهم‌ترین گزینه‌هایی است که تاثیر مستقیم بر روی کمردرد شما دارد . سعی کند کفش‌های سبک و راحت را انتخاب کنید و از پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند خودداری نمایید.

تشک مناسب: برای خوابیدن از تشک‌های طبی و استاندارد استفاده کنید. سطح خواب شما باید صاف و محکم باشد.

طرز ایستادن: به طرز ایستادن خود دقت کنید و اندام‌هایتان را در حالت مناسبی قرار دهید. کمر و پاهایتان را صاف و کشیده نگه دارید و سر خود را رو به جلو بگیرید. وزنتان باید به طور مساوی بر روی دو پا تقسیم شود.

برای آشنایی با کاربرد فیزیوتراپی در بیماری های مختلف ، کلیک کنید.



درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان