انواع روش های درمان کمر درد حاد
احساس درد و ناراحتی در ناحیه کمر ، علامت شایع بسیاری از بیماری های اسکلتی و غیر اسکلتی است. و در جامعه شیوع بالایی دارد و گاه تا 80% از جمعیت را در بر میگیرد. اغلب بیماران با درد حاد کمر یک اختلال عضلانی اسکلتی دارند که طی 4-1 هفته خودبخود بهبود مییابد و نیاز به درمان خاصی ندارد. کمر، محل بروز اکثر موارد کمر درد و درد پشت بدن، از پنج مهره (موسوم به مهرههای L1 تا L5) در ناحیه کمری تشکیل میشود که بخش اعظم وزن بالاتنه را حمل میکنند. فضاهای بین مهرهها توسط بالشتک مانندهای نرم و گردی به نام دیسک کمر نگهداری میشود که در سراسر ستون فقرات مانند یک ضربهگیر از استخوانها هنگام حرکت بدن محافظت میکنند. نوارهای بافتی یا همان رباطها (لیگامانها) مهرهها را در جای خود نگه میدارند و تاندونها عضلهها را به ستون فقرات متصل میکنند. سی و یک جفت عصب در نخاع ریشه دارند که حرکات بدن را کنترل میکنند و سیگنالها را از بدن به مغز میفرستند. کمردرد یکی از مهمترین دلایلی است که موجب میشود افراد هر ساله به پزشک مراجعه کنند و اکثر افراد بزرگسال در طول برهه زندگی خود آن را تجربه خواهند کرد. انواع مختلفی از کمردرد وجود دارد و شدت آنها با یکدیگر متفاوت است. کمردرد حاد یا کوتاهمدت، چند روز تا چند هفته طول میکشد. بیشتر کمردردها از نوع حاد هستند و با خودمراقبتی طی چند روز برطرف شده و عارضه یا محدودیتی برای فرد بهجا نمیگذارند. در برخی موارد چند ماه طول میکشد تا علائم برطرف شوند.
علل کمر درد
شکستگی دیسک بین مهرهای: این وضعیت ممکن است دردناکترین و سادهترین مشکل برای شناسایی باشد. دیسک کمر یا فتق دیسک زمانی ایجاد میشود که دیسک به داخل کانال ستون فقرات کشیده میشود و روی ریشههای عصبی فشار میآورد. این امر موجب تحریک ریشههای عصبی میشود. دیسک کمر میتواند پس از خم شدن و بلند کردن اجسام یا حتی بدون هیچ دلیل مشخصی رخ دهد. دیسک کمر ممکن است باعث ایجاد کمردرد و اسپاسم عضلانی شود؛ اما نشانه شایعتر درد سیاتیک است.
تنگی کانال نخاعی: در تنگی کانال نخاعی ، کانال نخاعی گرفته و تنگ میشود. این اتفاق باعث فشردگی اعصاب کمر و فشار بر آنها میشود. این فشار باعث کمر درد می شود. ضعف، درد و گرفتگی در پاها نیز ممکن است رخ دهد. شایعترین علامت تنگی ستون فقرات دردی است که در هنگام راه رفتن و در هنگام نشستن کاهش مییابد.
آرتروز: استئوآرتریت تنها یک نوع از آرتروز است که میتواند درد را ایجاد کند. آرتروز غضروف (مواد نرم، الاستیک) که مفاصل نخاعی و سایر مفاصل بدن را احاطه و محافظت میکند، از بین میبرد. کمردرد میتواند شدیدتر شود، زمانی که استئوآرتریت بر مفصل و یا زانو تأثیر میگذارد. استئوآرتریت همچنین میتواند بهطور مستقیم بر ستون فقرات تأثیر بگذارد و باعث کشیدگی عضلات، تاندونها یا رباطها و نهایتاً منجر به گردن درد و کمر درد شود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان (روماتیسم ستون فقرات): اسپوندیلیت آنکیلوزان یک نوع آرتروز است که باعث میشود که مفصل در ستون فقرات خشک و متورم شوند. باگذشت زمان، مفاصل خشک مخلوط میشوند و باهم رشد میکنند. شایعترین علائم درد و خشکی در باسن و کمر (مخصوصاً در صبح) است که بیش از سه ماه ادامه دارد.
آسیب یا حادثه: بسیاری از آسیبهای کمر ناشی از چرخش و کشش ناگهانی یا حرکت ناگهانی است. این اتفاق معمولاً منجر به رگ به رگ شدن عضلانی و درد میشود.
پوکی استخوان: پوکی استخوان (نوعی اختلال استخوانی) است که سبب نازک شدن و ضعف استخوانها در اثر از دست دادن کلسیم میشود. استخوانهای شکننده، بهویژه آن دسته از استخوانهای ستون فقرات، میتوانند راحتتر بشکنند و بیشتر در زنان مسن اتفاق میافتد. پوکی استخوان همچنین باعث شکستگیهای دیسک یا ستون فقرات میشود که در آن مهرهها مسطح میشوند. سقوط، بلند کردن اجسام سنگین و یا حرکت به روش اشتباه میتواند منجر به شکستگی دیسکی شود.
فیبرومیالژیا: افراد مبتلابه فیبرومیالژیا احساس درد و خشکی در ماهیچهها و تاندونها، بهویژه در گردن و کمر دارند. درد میتواند هفتهها، ماهها یا سالها طول بکشد. علائم ممکن است خودبهخود ناپدید شوند فیبرومیالژیا اغلب به مشکلات خواب، قرارگیری بدن در وضعیت نامناسب یا آسیبهای قدیمی مرتبط است.
برای آشنایی با حركاتی برای تقویت عضلات ران ، روی لینک کلیک کنید.
علائم کمر درد
علائم نشانههای کمر درد و عوارض درد کمر به شرح زیر میباشند:
درد پایین کمر میتواند علامت یک مشکل یا آسیب دیدگی باشد. نوع درد کمر به علت بروز آن ارتباط دارد. درد قسمت پایین کمر میتواند یک درد خفیف یا شدید مزمن یا دوره ای باشد. درد میتواند به صورت عمیق و تیر کشنده یا ضربان دار احساس شود. در صورتی که یک عصب درگیر شده باشد درد میتواند به سایر نقاط بدن از قبیل پا ارسال شود.
بدتر شدن درد در اوایل صبح و بهتر شدن آن با حرکت کردن با انجام دادن حرکات کششی نشان دهنده آسیب دیدگی عضله است. در صورتی که درد قسمت پایین کمر در هنگام شب بدتر شود و با ورزش کردن بهبود پیدا نکند میتواند نشان دهنده درد ارجاع دهنده از کمر به سایر نقاط بدن باشد یا این نوع درد به علت مشکلات مرتبط با استخوان به وجود میآید.
دردی که به قسمت پایین کمر یا یکی از پاها یا هر دو پا انتشار یابد نشان دهنده سیاتیک است. در صورتی که عصب سیاتیک یا سایر اعصاب ستون فقرات دچار شکستگی فشاری شود میتواند باعث افزایش درد در هنگام عطسه، سرفه و مواردی از این قبیل شود. یکی دیگر از علائم کمر درد و فشرده شدن عصب بروز مشکل برای بالا آوردن پا و صاف نگه داشتن آن است. لغزش دیسک میتواند یکی از دلایل بروز این علائم و نشانهها باشد.
عوامل خطر کمر درد
عوامل زیر احتمال بروز بیماری کمر درد را افزایش می دهند:
- شغلی با استرس روانی زیاد
- کمردرد بارداری بسیار شایع است.
- سبک زندگی کم تحرک
- سن- پیرمردان نسبت به جوانان و کودکان بیشتر در معرض کمر درد هستند.
- اضطراب
- افسردگی
- جنسیت- کمر درد در بین زنان شایع تر از مردان است.
- چاقی
- مصرف دخانیات
- ورزش های سنگین
- کار فیزیکی سنگین
تشخیص علل کمر درد
در ابتدا پزشک پرسشهایی را در زمینه علائم و سابقه پزشکی مطرح میکند، سپس عضلههای پشت بدن و ستون فقرات را معاینه میکند و جهت تشخیص درد، ضعف یا التهاب عضلانی، سفتی، خشکی، کرختی یا واکنشهای غیرطبیعی بدن بیمار را به شیوههایی خاص حرکت میدهد. پزشک معمولاً بر مبنای علائم و معاینه فیزیکی میتواند مشکل را به درستی تشخیص دهد. با این وجود، پزشک در صورت بروز کمر درد تنها میتواند بگوید که مشکل جدی و خاصی وجود ندارد. چنانچه پزشک تشخیص دهد که علت کمر درد به رگ به رگ شدن و کشیدگی و گرفتگی عضلات کمر، بارداری، چاقی یا هر دلیل بدون فوریت دیگری مربوط است، نیاز به انجام آزمایشهای بیشتر نخواهد بود؛ اما اگر پزشک احتمال دهد که عارضهای جدیتر و وخیمتر مهرهها یا اعصاب ستون فقرات را درگیر کرده است، به ویژه در صورت بیش از 12 هفته ادامه داشتن کمر درد، انجام یک یا چند مورد از آزمایشهای زیر ضرورت مییابد:
- پرتونگاری (اشعه ایکس) کمر و پشت بدن
- آزمایش خون
- آزمایشهای ادرار
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام. آر. آی.) ستون فقرات
- مقطعنگاری رایانهای (سی. تی. اسکن)
- بررسیهای هدایت عصبی و الکترومیوگرافی (عضلهنگاری برقی) به منظور تعیین آسیب اعصاب، عضلهها یا هر دو.
- اسکن استخوان به ویژه در صورت سابقه ابتلا به سرطان
پیشگیری از کمر درد
به دنبال هر دوره عدم تحرک طولانی مدت، برای جلوگیری و درمان کمردرد حاد از یک برنامه تمرینات کم اثر استفاده میشود. ورزشهایی مانند پیاده روی ، شنا، یا زدن دوچرخه ثابت به مدت 30 دقیقه در روز میتواند باعث افزایش قدرت و انعطاف پذیری عضلات شود. ورزش یوگا نیز میتواند به کشش و تقویت ماهیچهها و بهبود موقعیت وضعی بدن کمک کند. برای تهیه لیستی از ورزشهای کم اثر و مناسب که به طور خاص برای تقویت عضلات کمر و شکم در نظر گرفته شدهاند با یک پزشک مشورت کنید.
همیشه قبل از ورزش کردن یا انجام فعالیتهای بدنی شدید، حرکات کششی را انجام دهید. ناحیه لامبر کمر هنگام کاهش انحناها میتواند به راحتی وزن بدن یک فرد را تحمل کند. هنگامی که در وضعیت ایستاده قرار دارید، وزن خود را روی پاهای خود متعادل کنید.
اطمینان حاصل کنید که سطوح کار در خانه یا محل کار در ارتفاع مناسبی قرار دارند.
هنگام کار کردن، روی صندلی با پشتی مناسب و اندازه و ارتفاع مناسب بنشینید. شانههای خود را عقب نگه دارید. موقعیت نشستن خود را به شکل مداوم تغییر دهید و هر چند مدت یکبار اطراف دفتر خود راه بروید و یا عضلات خود را کشش دهید تا تنش کاهش پیدا کند. یک بالش یا حوله درهم پیچیده شده را پشت کمر خود قرار دهید تا پشتیبانی مناسب برای ناحیه لامبر کمر فراهم شود. در طول دوره نشستن طولانی مدت، پاهای خود را با قرار دادن روی یک کرسی یا توده کتاب بالاتر قرار دهید تا آویزان نباشند.
کفشهایی با پاشنه کوتاه و راحت بپوشید.
روی یک طرف بدن خود در حالی که زانوها را مانند جنین در شکم خود جمع کردهاید، بخوابید؛ زیرا این موقعیت میتواند به باز شدن مفاصل درون ستون فقرات کمک کرده و با کاهش انحنای ستون فقرات فشار را تسکین دهد. همیشه روی یک سطح محکم بخوابید.
سعی نکنید اجسام بسیار سنگین را بلند کنید. هنگام بلند کردن اجسام از زانوهای خود برای بلند کردن آنها کمک بگیرید و در حالی که عضلات شکم خود را به داخل کشیدهاید و سرخود را پایین و مستقیماً در راستای کمر خود نگه داشتهاید، آنها را بلند کنید. هنگام بلند کردن اشیا، آنها را نزدیک بدن خود نگه دارید. هنگام بلند کردن اجسام کمر خود را نچرخانید.
برای کاهش اضافه وزن و جلوگیری از چاق شدن، خصوصاً در ناحیه اطراف کمر که باعث وارد شدن فشار بیشتر به عضلات کمر میشود، رژیم غذایی مناسبی داشته باشید. یک رژیم غذایی حاوی مقادیر روزانه کافی کلسیم فسفر و ویتامین دی به افزایش رشد سلولهای استخوانی جدید کمک میکند.
سیگار کشیدن را ترک کنید. مصرف دخانیات باعث کاهش جریان خون در ستون فقرات پایینی کمر میشود که این امر میتواند در تخریب دیسکهای ستون فقرات نقش داشته باشد. استعمال سیگار همچنین خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش داده و باعث اختلال در بهبودی میشود. سرفه کردن به دلیل مصرف زیاد سیگار نیز میتواند باعث کمردرد شود.
درمان کمردرد حاد
در این قسمت درمانهای کمردرد حاد از سادهترین آنها تا پیشرفتهترین شیوههای پزشکی آورده شده است:
درمان های اولیه کمردرد
معمولاً درمان غیر جراحی با استراحت محدود و داروهای مسکن بدون نسخه، برای اغلب بیماران کافی است. در برخی از افراد ممکن است دنبال کردن یک برنامه فیزیوتراپی تحت نظارت پزشک یا فیزیوتراپیست برای کاهش درد مکانیکی مداوم، توصیه شود. با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید کدام روش درمانی برای شما مناسب است.
استراحت در تخت خواب: ممکن است برای تعداد کمی از بیماران دچار کمردرد حاد و اسپاسم عضلانی، استراحت کوتاه مدت در رختخواب توصیه شود. به ندرت پیش میآید که استراحت در تختخواب بیش از 48 ساعت توصیه شود.
فعالیت بدنی: در برخی موارد، پزشکان برای بهبودی سریع کمردرد حاد، فعالیت جسمانی را توصیه میکنند. معمولاً در برخی از بیماران توصیه میشود برای درمان کمر درد متوسط تا خفیف، برنامه نسبتاً عادی خود را حفظ کنند.
گذاشتن یخ و استفاده از حرارت: استفاده از یخ و گرما به طور مداوم روی کمر نیز برای درمان کمردرد حاد مفید است؛ زیرا باعث شل شدن عضلات و کاهش التهاب عضلانی میشود. به طور کلی توصیه میشود به مدت 20 دقیقه از گرما استفاده کرده و سپس به مدت 20 دقیقه یخ بگذارید. اگر متوجه شدید یکی از این دو نسبت به دیگری برای شما مفیدتر هستند، پس صرفاً از همان برای درمان استفاده کنید. به طور کلی استفاده از گرما و یا یخ باید 2 تا 3 بار در روز تکرار شود.
داروها: اگر ممکن برای مدت کوتاهی (سه تا چهار روز) برای شما شل کننده عضلات تجویز شود. همچنین ممکن است برای کاهش درد از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID ها) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن که بدون نسخه در دسترس هستند، تجویز شود. کمتر پیش میآید که به داروهای مسکن قویتر احتیاج باشد.
فیزیوتراپی: در موارد اندکی ممکن است فیزیوتراپی نیز به عنوان بخش ضروری از برنامه درمان کمردرد حاد استفاده شود. مهم است که شما با یک فیزیوتراپیست که در زمینه رویکردهای ورزشی برای افزایش سرعت بهبودی، آموزش دیده است کار کنید. فیزیوتراپی فعال میتواند به کوتاه کردن دوره بهبودی کمک کند و در سریعترین زمان ممکن شما را به شغل و فعالیتهای اوقات فراغت خود بازگرداند. فیزیوتراپی فعال یک برنامه ورزشی است که ممکن است مستلزم انجام ورزشهای خانگی با تداوم هر دو ساعت یکبار در اوقات بیداری باشد. به طور کلی انجام این ورزشها 5 دقیقه زمان نیاز دارد و هیچ گونه تجهیزات خاصی برای انجام آنها لازم نیست.
سایر درمانهای فیزیوتراپی شامل موارد زیر میباشند:
-
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی نیز می تواند در کاهش درد حاد کمر نیز به بیمار کمک کند. ماساژ در ناحیه ی درد منجر به افزایش جریان خون و کاهش درد و گرفتگی عضلات کمر ناشی از فشار کار و یا آسیب میشود؛ اما باید این نکته را نیز در نظر داشت که ماساژ درمانی باید توسط کایروپراکتیک و یا فیزیوتراپیست انجام شود.
-
مگنت تراپی
مغناطیس درمانی در فیزیوتراپی درمانی مؤثری برای طیف وسیعی از بیماریها از جمله درمان کمردرد حاد، مؤثر شناخته شده است. میدانهای مغناطیسی مگنت تراپی باعث ترشح اندروفین در سطح سلولی، افزایش جریان خون، کاهش گرفتگی کمر و درد کمر میشود.
-
لیزر درمانی
نور ساطع شده از لیزر درمانی منجر به انتقال انرژی به ناحیهی درد، تحریک بافت آسیب دیده و افزایش ماده T.P (تغذیهی سلول) میشود. سپس خون در بدن جریان بهتری پیدا میکند و درد و التهاب را کاهش میدهد. نسبت به شدت کمردرد حاد به دلایل گوناگون، جلسات درمانی با لیزر کم توان و یا پرتوان برای بیمار تعیین میشود.
-
درمان دستی
در درمان دستی ، متخصص فیزیوتراپی با حرکات دست بر روی ستون فقرات کمر، ناحیهدرد و یا آسیب دیده را تشخیص میدهد و با انجام حرکات آرام و بدون فشار زیاد سعی بر درمان دارد. برای کاهش ریسک این درمان، حتماً باید به یک متخصص با تجربه مراجعه کنید.
-
بیوفیدبک (بازخورد)
بیوفیدبک برای درمان بسیاری از مشکلات درد حاد که مهمترین آنها کمر درد و سردرد است استفاده میشود. این روش درمانی شامل اتصال الکترودهایی به پوست و استفاده از دستگاه الکترومیوگرافی است که به افراد امکان میدهد از تنفس، تنش عضلانی، ضربان قلب و دمای پوست خود به شکل خود تنظیم شده، اطلاع داشته باشند. افراد واکنش خود به درد را با استفاده از تکنیکهای ریلکسیشن تنظیم میکنند. روش بیوفیدبک غالباً در ترکیب با سایر روشهای درمانی و معمولاً بدون هیچ گونه عوارض جانبی استفاده میشود. شواهدی وجود ندارد که نشان دهنده مزایای روشن بیوفیدبک برای کمر درد باشند.
-
اوزون تراپی
یکی دیگر از تزریقات داخل دیسک کمر، اوزون تراپی نامیده شده است. اوزون، نوع فعال شدهی اتم اکسیژن است. مزایای درمانی گاز ozone، در صنعتهای مختلف و درمان بیماریهای التهابی و مزمن ثابت شده است. با توجه به شرایط بیمار، تزریق گاز اوزون به روشهای متعددی انجام میشود. برای درمان کمردرد حاد، ابتدا منشأ درد و ریشهی عصب درگیر مشخص شده و سپس تزریق انجام میشود. برای تعیین دقیق محل آسیب دیده از دستگاه سی آر ام فلوروسکوپی استفاده میشود. غلظت گاز اوزون برای هر بیمار متفاوت است. اوزون تراپی علاوه بر درمان کمردرد حاد، در اسپاسم و گرفتگی عضلات کمر نیز تأثیر دارد.
-
تزریق پی آر پی
تزریق پی آر پی یا همان پلاسمی غنی شده از پلاکت، درمان بدون جراحی جدید و بدون نیاز به بستری برای تسکین کمردرد حاد و یا بیماران مبتلا به دیسک کمر است. پلاکتهای غنی از خون در درمان پی آر پی،PRP فرایند التیامبخشی، رشد سلولی و بازسازی بافت آسیب دیده را انجام میدهد. در روش پی ار پی، پلاکت از گلبولهای قرمز موجود در خون گرفته شده از بیمار، به قسمت کمر تزریق میشود. این درمان مانند اوزون تراپی، کاملاً بی خطر و با حداقل عارضه است. ممکن است بیمار کمی احساس درد و سوزش پس از درمان داشته باشد که با رعایت مراقبت و دستورالعملهای بعد از پزشک روند درمان سریعتر اتفاق میافتد و احتمال عفونت و یا عارضهای برای بیمار وجود ندارد.
-
تمارین ورزشی
بیتحرکی در طولانی مدت آسیب زننده است افرادی که تحرک ندارند و حرکات کششی کمتری انجام میدهند درد بیشتری دارند و ورزشهای که کمتر تماسی هستند مثل یوگا و پیلاتس هسته مرکزی بدن شما را تقویت میکنند و بدن شما تحت کشش قرار میدهند. انجام یوگا و پیلاتس به صورت منظم به شما کمک میکند تا کمر شما تقویت شود و موجب کاهش فشار و درد کمر شما میشود.
عمل جراحی: زمانی که کمردرد مزمن در زندگی فرد تداخل ایجاد کرده و دیگر روشهای درمانی جوابی نداده باشند، انجام عمل جراحی میتواند برای برخی از افراد گزینهی مناسبی باشد. انواع مختلفی از عملهای جراحی را میتوان بر روی کمر انجام داد که به برخی از آنها در زیر اشارهکردهایم:
دیسککتومی. در طول عمل دیسککتومی، قسمتی از دیسک بین مهرهای که باعث فشار آمدن به اعصاب شده است برداشتهشده و درد فرد درمان میشود.
لامینکتومی. در طی این عمل، بخشی از مهره به نام لامینا که در پشت آن قرارگرفته است برداشتهشده و بدین ترتیب فشار وارد شده بر روی اعصاب از بین میرود. این عمل برای باز کردن راه دسترسی جراح به نخاع برای انجام عملهای جراحی دیگر نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
فورامینوتومی. در صورتیکه راه خروج اعصاب از کانال نخاعی تنگ شده باشد، ممکن است درد احساس شود. فورامینوتومی روشی است که در طی آن، شکاف بین استخوانهای کمر بازتر شده تا اعصاب بتوانند بهراحتی از بین آنها عبور کرده و تحتفشار قرار نگیرند.
خشککردن ستون فقرات (فیوژن). در طی این عمل که با نام «جراحی پایدارکننده» نیز شناخته میشود، دیسک غضروفی آسیبدیده و یا لامینا برداشتهشده و استخوانهای دو طرف آن به یکدیگر جوش داده میشوند. جوش دادن استخوانها را میتوان با روشهای مختلفی انجام داد، از جمله پیوند استخوان، پیچ و پلاک و یا کیج های کوچک.
تعویض دیسک. در طی این عمل، دیسک آسیبدیده با ایمپلنتهای پلاستیکی و فلزی جایگزین میشود. تعویض کامل دیسک بین مهرهای که جایگزینی برای روش خشککردن ستون فقرات میباشد، یک تکنیک جراحی جدیدتر بوده که بیشتر بر روی بیماران جوان مورد استفاده قرار میگیرد.
ورتبروپلاستی. نوعی عمل جراحی که برای افراد مبتلا به پوکی استخوان، شکستگی مهره در اثر فشار، تومورها و افراد مبتلا به همانژوم های علامتدار ستون فقرات مورد استفاده قرار میگیرد. در طول این عمل، جراح ارتوپد سیمان مایع استخوانی را به درون مهره تزریق کرده و استخوان تخریبشده را تقویت میکند. این کار باعث از بین رفتن درد خواهد شد.
همچنین بخوانید : تشخیص و پیشگیری از استئوپروز یا پوکی استخوان
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درمان کمر درد با ورزش و حرکات اصلاحی
تاریخ انتشار : 1395-12-11تاریخ بروز رسانی : 1402-09-21 -
هر آنچه باید در مورد کمردرد مزمن و روش های درمان آن بدانید
تاریخ انتشار : 1392-06-06تاریخ بروز رسانی : 1403-02-15 -
درباره کمردرد چه می دانید؟
تاریخ انتشار : 1392-04-15تاریخ بروز رسانی : 1403-04-27 -
بهترین روش های رفع و درمان کمر درد
تاریخ انتشار : 1393-04-16تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
علل کمر درد صبحگاهی
تاریخ انتشار : 1392-04-29تاریخ بروز رسانی : 1403-04-26
نظرات کاربران درباره این مطلب :همایون هاشمیان [ 1402-06-27 ]
سلام آقای دکتر من موقع راه رفتن و زیاد ایستادن روی پاهام کمر درد خیلی شدیدی میگیرم حتی ام ار ای هم دادم دیسک هم نداشتم چرا این درد رو دارم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .