علت و درمان فیزیکی آرتروز کمر و ستون فقرات

ستون فقرات از 33 استخوان که به آنها مهره گفته می شود ساخته شده است. این مهره های ستون فقرات را پشتیبانی کرده و رباط ها و ماهیچه هایی که به آن متصل هستند باعث حرکت بدن می شوند. مهره ها به وسیله دیسک های بین مهره ای و مفاصل فاست به یکدیگر متصل شده اند. به مرور زمان، غضروف هایی که از مفاصل فاست محافظت می کنند تحلیل می روند. وقتی که این اتفاق می افتد، مهره ها روی یکدیگر لغزیده و باعث درد و تورم و در نتیجه آرتروز ستون فقرات می شود. این عارضه ممکن است زمانی رخ دهد که مایع سینوویال که لایه های در بین مهره ها است عفونی شود. شایع ترین نوع آرتروز که بر ستون فقرات تأثیر می گذارد، استئوآرتریت ، روماتیسم مفصلی و اسپوندیلت انکیلوزین است.

آنچه در این مطلب میخوانید

متخصصین طب فیزیکی با رویکردهای متفاوتی سعی در برطرف کردن درد دارند. آنان روش برداشتن فشار از روی ستون فقرات را همراه با لیزر درمانی سرد و فیزیوتراپی به کار گرفته تا برای درمان آرتروز ستون فقرات، روشی غیرتهاجمی، بدون درد و از همه مهمتر روشی مؤثر ارائه نمایند.

آرتروز ستون فقرات چیست؟

آرتروز ستون فقرات به دلیل از بین رفتن غضروف مفاصل و دیسک ها در گردن و قسمت تحتانی کمر ایجاد می شود. در برخی موارد، آرتروز باعث ایجاد خارهای استخوانی شده که بر عصب هایی که از ستون فقرات خارج می شوند فشار وارد می کنند. این امر باعث ایجاد احساس ضعف و درد در دستها و پاها می شود.

علل آرتروز ستون فقرات

آرتروز ستون فقرات معمولاً به مرور زمان و به تدریج ایجاد می شود اما می تواند به دلیل آسیب های ناگهانی مانند زمین خوردن یا بلند کردن اشتباه اجسام نیز ایجاد شود. شایع ترین نوع آرتروز که به دلیل آسیب دیدگی های ناشی از افزایش سن است باعث زوال پوشش غضروفی مفاصل می شود.

ریسک های بروز آرتروز ستون فقرات

  1. افزایش سن: شیوع علائم آرتروز مفاصل فاست از سن 45 سالگی شروع شده و به سرعت افزایش می یابد و پس از آن نیز ادامه می یابد. شیوع آرتروز ستون فقرات با افزایش سن شدت می یابد زیرا با گذشت زمان مفاصل فاست ساییده شده و رو به زوال می روند. همچنین غضروف ها نازک شده و به مرور انعطاف پذیری خود را از دست می دهند و مفاصل را مستعد ابتلا به آرتروز می کنند.
  2. آسیب دیدگی دیسک بین مهره ای: دیسک های بین مهره ای مانند یک بالشت بین دو مهره عمل می کنند. آسیب دیدگی دیسک بین مهره ای متفاوت از آرتروز ستون فقرات است البته معمولاً آسیب دیدگی دیسک باعث ابتلا به آرتروز می شود.
  3. اضافه وزن و چاقی: مفاصل فاست مفاصلی هستند که باید وزن بدن را تحمل کنند و افراد چاق یا افرادی که اضافه وزن دارند بیش از سایرین در معرض ابتلا به آرتروز ستون فقرات هستند. در واقع، افراد چاق 5 برابر افراد دیگر در معرض آرتروز ستون فقرات در قسمت تحتانی ستون فقرات خود هستند.
  4. بیماری ها یا نقایص مادرزادی: اسکولیوزیس یا ناترازی ستون فقرات می تواند بر مفاصل فاست بین مهره ها فشار بیش از حدی وارد کند و احتمال ابتلا به آرتروز ستون فقرات را افزایش دهد. نقرس یا آرتریت عفونی و اختلالات متابولیک و بیماری های مادرزادی دیگر نیز ممکن است احتمال ابتلا به آرتروز ستون فقرات را افزایش دهند.

علائم آرتروز ستون فقرات

برخی علائم آرتروز ستون فقرات عبارتند از کمر درد، گرفتگی کمر، درد و بی حسی در گردن، درد در ناحیه تحتانی کمر که به سمت باسن و رانها کشیده میشود، ضعف و بیحسی در دستها و پاها، اختلال در راه رفتن یا خم شدن و در موارد حاد و شدید، بدشکلی و نافرمی ستون فقرات. علائم ممکن است ثابت بوده و یا متناوباً احساس شده و برای مقطعی از بین بروند. کمر شما در هنگام بیدار شدن از خواب به شدت گرفته و سفت می شود.

تشخیص و آزمایش های تشخیصی آرتروز ستون فقرات

اگر شما هر یک از این علائم را همراه با آرتروز ستون فقرات خود می بینید، فکر خوبی خواهد بود اگر به پزشک مراجعه کرده و با وی مشورت کنید. او سوابق پزشکی و علائم شما را بررسی کرده و سپس معاینات فیزیکی و بالینی لازم را انجام می دهد. همچنین ممکن است نیاز باشد شما برخی از آزمایش های تشخیصی مانند آزمایش خون، عکس برداری به وسیله اشعه ایکس، ام آر آی، سی تی اسکن، اسکن استخوان ها و میلوگرام را انجام دهید. این آزمایش ها برای تأیید تشخیص آرتروز ستون فقرات ضروری است زیرا علائم آرتروز ستون فقرات مشابه بسیاری از بیماریهای مرتبط با کمر است.

اقدامات درمانی آرتروز ستون فقرات

زمانی که تشخیص بیماری محرز شد، اقدامات درمانی آغاز می شود. اقدامات درمانی بر اساس نوع آرتروز ستون فقرات و شدت و گستردگی آن تنظیم می شود. عموماً فرایند درمان شامل دارو، درمان های فیزیکی، انجام تمرینات ورزشی، گرما درمانی، سرما درمانی و استراحت می شود.

استراحت

داروها

درمان های فیزیکی و انجام حرکات ورزشی

تزریق

لیزر درمانی

روش TENS

شاک ویو تراپی

پی آر پی

درمان های دستی

ماساژ درمانی

عمل جراحی



درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
نظرات کاربران درباره این مطلب :فرهنگ [ 1402-09-01 ]
سلام و خسته نباشید من 42 ساله هستم ک کمر درد شدیدی را تجربه میکنم این درد من در سمت راست کنار ستون فقرات تا روی ران ها هست قبلا نقاط دیگری از کمرم دچار این درد میشد الان این درد جدید اومده سراغم البته بهم گفته بودن که از لگنه حالا چه کار باید بکنم آقای دکتر ممنونم ک راهنماییم میکنید

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان