علل کمر درد صبحگاهی
خشکی کمر بخصوص خشکی صبحگاهی آن علل مختلفی دارد. از افزایش بیش از حد قوس کمر بگیرید تا رماتیسم ستون فقرات و … حتی بیماری AS. کمر انسان دارای ساختار پیچیدهای از ماهیچهها، رباط ها ، تاندونها، دیسک ها و استخوانها است که برای حمایت از بدن با هم کار میکنند و به ما قدرت حرکت میدهد. کمر به عنوان پایه و ستون اصلی ستون فقرات بدن محسوب میشود. طیف وسیعی از علل و عوامل می توانند سبب ایجاد کمر درد شوند. کمر درد صبحگاهی یک عارضه شایع است. علائم درد معمولاً پس از چند دقیقه حرکت و انجام حرکات کششی بهبود مییابد؛ ولی اگر هر روز صبح با این مشکل از خواب برمیخیزید، درد ممکن است نشانه وجود مشکل جدیتر یا بیماریهای زمینهای باشد. اگر علائم غیرعادی یا درد شما تشدید شده است باید با پزشک مشورت کنید تا بتوانید احتمال ابتلا به بیماریها و مشکلات خطرناکتر را رد کنید. با بررسی دقیق علل و عوامل ایجاد کننده کمردرد و تشخیص دقیق آن میتوان به درمان مؤثر رسید.
دلایل بروز کمر درد صبحگاهی
حالت خواب
- در صورتی که هر روز صبح احساس کمر درد دارید حالت بدن شما به هنگام خواب میتواند علت ایجاد این مشکل باشد. حالت نامناسب خواب میتواند باعث فشار بر روی ستون فقرات شده و قوسهای طبیعی آن را صاف کند. همچنین این مشکل میتواند باعث کشیدگی و فشار غیر عادی بر روی مفاصل ستون فقرات شود. اگر به طور مکرر بر روی شکم خود میخوابید ممکن است بیشتر دچار کمر درد شوید.
تشک نامناسب
- اگر حالت نامناسب خواب علت بروز کمر درد شما نباشد ممکن است مشکل از تشک شما باشد. تعویض تشک قدیمی میتواند تأثیر قابل توجهی در رفع این مشکل داشته باشد. بر اساس یک مطالعهی انجام شده، تعویض کردن تشکهایی که بیش از 9 سال استفاده شدهاند و خرید تشک جدید میتواند در بهبود کیفیت خواب، کاهش مشکلات مربوط به کمر و کاهش علائم استرسی مؤثر باشد.
بارداری
- کمر درد حین بارداری یک مشکل بسیار شایع است. برخی از مادران باردار از هفتهی هشتم بارداری خود به این مشکل دچار میشوند؛ ولی معمولاً این مشکل در ماههای 5 تا 7 بارداری بروز پیدا میکند. بارداری باعث فشار بر روی عضلات کمر شده و پس از خوابیدن طولانی مدت این مشکل تشدید میشود. بدین ترتیب فرد به گرفتگی و خشکی عضلات کمر نیز مبتلا خواهد شد. به منظور کاهش درد و ناراحتی میتوانید از تمرینات کششی استفاده کنید و به هنگام بلند شدن از جای خود نیز به جای کمر از عضلات پا کمک بگیرید. در صورت باقی ماندن درد، استفاده از کمپرس گرم میتواند مشکل را تسکین دهد.
دژنراسیون دیسک
- بیماریهای دژنراتیو دیسک معمولاً بدون محرک خاصی ایجاد میشوند. این بیماریها نتیجهی افزایش سن و فرسایش طبیعی بدن هستند. در اثر این بیماریها، دیسکهای بین مهرهای آسیب دیده و تخریب میشوند. این مشکل باعث درد و ناراحتی شدیدی شده که ممکن است به هنگام صبح بیشتر باشد. در برخی از موارد دژنراسیون دیسک منجر به ناراحتی نخواهد شد. فشار داخل دیسکهای بین مهرهای به هنگام صبح بیشتر است. ازجمله روشهای درمانی برای این عارضه میتوان به تزریق استروئید و داروهای مسکن به منظور کاهش درد اشاره کرد. همچنین ممکن است پزشک یا فیزیوتراپیست به شما توصیه کنند تا از بریس های مخصوص کمر برای حمایت بیشتر استفاده کنید.
فیبرومیالژی
- فیبرومیالژی عارضهای است که باعث طیف وسیعی از دردهای اسکلتی عضلانی میشود. باور بر این است که در طی این بیماری نحوهی درک درد توسط مغز تغییر کرده و فرد درد شدیدتری را احساس میکند. با وجود این که همهی افراد در خطر این بیماری قرار دارند، شیوع آن در خانمها بیشتر از آقایان است. فیبرومیالژی درمان قطعی نداشته ولی داروهایی برای کمک به خواب بیمار و کاهش علائم دردناک آن وجود دارند. همچنین ممکن است پزشک شما را برای مشاورهی روانشناسی ارجاع دهد. این کار به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کرده و راههایی برای کنار آمدن با این عارضه به شما آموزش داده میشوند.
متخصصین ما در کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی تلاش بسیار زیادی می کنند که توانایی فیزیکی شما را دوباره بازیابی کرده و سلامت شما را برگردانند. هدف ما این است که به شما کمک کنیم بدون رنج ناشی از درد زندگی کنید و بدین ترتیب زندگی عادی خود را مانند قبل از سر بگیرید. برای اطلاع از ساعات کار کلینیک و یا دریافت مشاوره درباره روش های فیزیوتراپی و طب فیزیکی می توانید با ما از طریق شماره های 32367465 - 031 و 32330382 - 031 تماس حاصل فرمایید.
زمان مراجعه به پزشک
افراد مبتلا به کمردرد صبحگاهی اگر با اقدامات مراقبت شخصی بهبود نیافتند باید به متخصص مراجعه کنند. از آنجا که درد شدید مانع فعالیت های روزانه می شود مهم است که به متخصص مراجعه کنید. در صورت بروز کمردرد با هر یک از علائم زیر، فرد باید در اسرع وقت به متخصص مراجعه کند:
- مشکلات روده یا مثانه
- بی حسی یا ضعف در بازوها و پاها
- تنگی نفس
درمان کمر درد صبحگاهی
اگر کمردرد به خودی خود بهبود نیافت، ممکن است با استفاده از یک یا چند روش زیر کمردرد فرد بهبود یابد، برخی از این روش ها عبارتند از:
- تسکین درد OTC. فرد می تواند از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین یا ایبوپروفن استفاده کند.
- درمان سرد و گرم. استفاده از کمپرس گرم یا یخ در قسمت پایین کمر ممکن است درد و التهاب را کاهش داده و به بهبود حرکت کمک کند.
- کشش ملایم. کشش های ملایم ممکن است درد را کاهش داده و تحرک کمر را بهبود بخشد. با این حال، فرد باید ابتدا در ارتباط با این موضوع با پزشک خود مشورت کند تا مطمئن شود که کشش علائم او را بدتر نمی کند.
- شل کننده های عضلانی. این داروهای تجویزی هستند و عضلات سفت را شل می کنند همچنین ممکن است به کاهش کمردرد عضلانی کمک کند. با این حال، در یک مطالعه ای در سال 2021 دریافتند که شل کننده های عضلانی به طور کلی برای کمردرد مزمن بی اثر هستند و استفاده طولانی مدت ممکن است خطر عوارض را افزایش دهد. فردی که شل کننده های عضلانی را در نظر می گیرد باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارد.
- تحریک الکتریکی عصب. یکی روش دیگر، تحریک الکتریکی عصب است. تحریک الکتریکی عصب نیز ممکن است برای تسکین دردهای عضلانی اسکلتی مؤثر واقع شود؛ اما تحمل جریانهای الکتریکی نیاز به زمان بیشتری دارد. اگر فکر میکنید که تحریک الکتریکی عصب میتواند در کاهش کمر درد شما مؤثر واقع شود از پزشک خود بخواهید که آن را برای شما انجام دهد.
- تمرینات ورزشی. اگر شما در هنگام صبح دچار کمر درد میشوید، انجام تمرینهای ورزشی و به کارگیری نکات زیر میتواند به کاهش ناراحتیهای شما در طول روز کمک کند.
همانطور که گفته شد ؛ درمان های مرسوم کمردرد تبعا ورزش وفیزیوتراپی ، استفاده از مسکن ها و گاهی کورتون ها و شل کننده های عضلات و … است که در نهایت گاهی کار به جراحی هم می کشد ولی توصیه می کنیم برای جراحی زود تصمیم نگیرید و با چند متخصص دیگر هم مشورت کنید.
پیشگیری از کمردرد صبحگاهی
خوابیدن به روش غلط می تواند در کمر درد مؤثر باشد و اگر روش خوابیدن شما غلط باشد، درد مزمن کمر شما افزایش پیدا می کند و باعث می شود که دچار کم خوابی در طول شب بشوید پس بهتر است که پوزیشن های خواب خود را ارزیابی کنید و اشکالات آن را برطرف کنید.
ارزیابی پوزیشن های خواب
- اگر تشک شما از یک برند جدید می باشد و سفتی و نرمی آن کاملاً متعادل است و در آن احساس راحتی می کنید؛ اما هنوز با کمر درد از خواب بیدار می شوید بهتر است که به پوزیشن خواب خود دقت کنید. بهترین پوزیشن برای خواب این است که مهره های کمر شما در یک حالت مناسب قرار بگیرند و انحنای خود را حفظ کنند و چانه ی شما بیش از حد به سمت بالا نباشد.
خوابیدن روی کمر
- افرادی که در قسمت پایین کمر خود احساس درد می کنند، معمولاً روی کمر خود می خوابند. این افراد معمولاً از یک تشک نسبتاً نرم استفاده می کنند و از چند بالش نیز کمک می گیرند که این یکی از غلط ترین پوزیشن های خواب می باشد؛ زیرا وزن ساق پا می تواند به مهره های گردن فشار بیاورد و این حرکت همچنین می تواند باعث بی حسی در پا شود و اگر به روی کمر یا به اصطلاح طاق باز می خوابید، بهتر است که با یک بالش زیر گردن و زیر ساق پا را پر کنید و تشک شما نیز نباید بیش از حد نرم باشد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان اختلالات دیسک گردن
خوابیدن روی شکم
- بیشتر افراد در این مورد توافق نظر دارند که روی شکم خوابیدن می تواند یکی از بدترین پوزیشن های خواب باشد و باعث می شود که افراد با کمردرد از خواب بیدار شوند. این کار انحنای کمر و ستون فقرات را از بین می برد و باعث می شود که گردن نیز دچار آسیب شود همچنین ماهیچه ها را نیز دچار کشش بیش از حد می کند و علاوه بر آن اگر به شکم بخوابید، باید یک بالش را زیر ران پا قرار دهید تا فشار از روی کمر شما برداشته شود و مطمئناً با دمر خوابیدن، گردن درد نیز خواهد داشت.
به پهلو خوابیدن
- به پهلو خوابیدن یکی از بهترین پوزیشن ها برای کاهش کمردرد می باشد و این پوزیشن می تواند قوس طبیعی ستون فقرات را نیز حفظ کند و در این حالت بهتر است یک بالش بین زانوها قرار دهید و احساس راحتی بیشتری داشته باشید. یک بالش زیر سر نیز می تواند از گردن شما مراقبت کند و علاوه بر آن رفلاکس معده نیز در حالت تعادل قرار می گیرد.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درمان کمر درد با ورزش و حرکات اصلاحی
تاریخ انتشار : 1395-12-11تاریخ بروز رسانی : 1402-09-21 -
چرا افراد چاق دچار کمر درد می شوند؟
تاریخ انتشار : 1393-04-16تاریخ بروز رسانی : 1403-04-26 -
9 علت شایع کمر درد
تاریخ انتشار : 1392-02-30تاریخ بروز رسانی : 1402-10-29 -
کمردرد چگونه درمان می شود؟
تاریخ انتشار : 1392-02-31تاریخ بروز رسانی : 1402-10-24 -
بهترین روش های رفع و درمان کمر درد
تاریخ انتشار : 1393-04-16تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09
نظرات کاربران درباره این مطلب :عزیزمحمدی [ 1396-03-12 ]
راه در ما ن گفته وبیان شود ماکه درد داریم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .