درمان آرتروز و ساییدگی زانو در طب سنتی
به محل پیوند دو استخوان به یکدیگر مفصل گفته میشود که با یک بافت محافظ به نام غضروف پوشیده میشود. آرتروز که به صورت اختصار (OA) نیز نامیده میشود، شایعترین بیماری مفصلی است. آرتروز باعث التهاب و همچنین از بین رفتن تدریجی غضروف میان مفاصل میشود که فرد درنتیجه آن درد و دشواری در حرکت را تجربه میکند. بیماری آرتروز این غضروف را از بین برده و استخوانها هنگام حرکت به یکدیگر ساییده میشوند. در مراحل اولیه ممکن است هیچ علامتی در فرد مبتلا وجود نداشته باشد، علائم این بیماری به تدریج ظاهر شده و از یک یا چند مفصل شروع میشوند. درمان گیاهی و خانگی آرتروز زانو راهکار درمانی نوینی برای رهایی از آرتریت زانو است. این روش درمانی اغلب برای درمان آرتروزهای خفیف تا متوسط کابرد دارد. بعضاً پزشکان برای تسهیل در روند بهبودی بیماران، روشهای درمان خانگی آتروز زانو را نیز در کنار درمانهای تخصصی توصیه میکنند.
دلایل بروز آرتروز زانو
- سن: با افزایش سن، میزان بروز آرتروز زانو در افراد بیشتر شده و علائم آرتروز بهآهستگی نمایان میشوند.
- ژنتیک: با به ارث بردن نوعی غضروف مفصلی که استحکام کمتری دارد، فرد زودتر دچار آرتروز میشود.
- جنسیت: در کل آرتروز در بین خانمها بیشتر از آقایان دیده میشود.
- اضافه وزن و چاقی: از عوامل مهم در ابتلا به آرتروز زانو است و علائم آن را تشدید میکند.
- بیماریهای زمینهای: رماتیسم مفصلی و بیماریهای متابولیک مثل دیابت در افراد سبب بروز آرتروز زانو میشود.
- آسیبهای مکرر به زانو: این آسیبها در برخی شغلهای سخت، بلندکردن وسایل سنگین و زانو زدنهای مکرر سبب بروز آرتروز زودرس حتی در جوانترها هم میشود.
همچنین بخوانید: نشانه های آرتروز زانو چیست؟
علائم آرتروز زانو
- درد در هنگام راهرفتن و فعالیت
- مشکل پیداکردن در انجام برخی فعالیتها مثل بالارفتن از پله، توالت رفتن و بلند شدن از صندلی
- احساس خشکی در مفصل بعد از مدتی کمتحرکی
- کمشدن دامنه تحرکی مفاصل زانو
- تورم در ناحیه مفصل
- تغییر شکل مفصل در آرتروز زانو، پرانتزی شدن پاها
بهترین داروی گیاهی آرتروز زانو
برخی از افراد مبتلا به آرتروز، با مصرف داروهای گیاهی احساس تسکین درد قابل ملاحظهای میکنند. پزشکان نیز داروهای طبیعی و گیاهی را یکی از مهمترین راهکارهای درمان خانگی آرتروز زانو معرفی میکنند. گیاهان دارویی با دارا بودن خواص ضد التهابی به کاهش درد آرتریت روماتوئید (RA) یا استئوآرتریت (OA) کمک میکنند. مصرف این داروها بهخصوص در کنار سایر گزینههای درمانی، تأثیر بسزایی در تسکین دردهای خفیف دارد. از همین جهت، در ادامه لیست کاملی از بهترین داروی گیاهی برای درمان آرتروز زانو را به شما معرفی میکنیم:
1- آلوئه ورا. مورد استفاده در ترکیب انواع قرص گیاهی برای درمان آتروز
آلوئه ورا گیاهی پرخاصیت و ارزشمند است که در اکثر محصولات پوستی و درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. تأثیر این گیاه در بهبود درد مفاصل بر همگان پوشیده است. هر دو شکل مصرف خوراکی و موضعی آلوئه وار در تسکین درد OA مؤثر هستند.
2- کندر. مهمترین جزء داروهای گیاهی درمان آرتروز زانو
گیاه کندر با خواص ضد التهابی خود جایگاه ویژهای در طب سنتی دارد. بررسیها نشان میدهند که افراد مبتلا به RA، آسم برونش و سایر بیماریهای التهابی با مصرف کندر تغییراتی در کاهش علائم خود مشاهده کردهاند. به طوریکه با مصرف کپسولهای کندر شاهد بهبود درد، عملکرد و سفتی ناشی از OA خود بودهاند. این گیاه در اشکال دارویی قرص و کرم موضعی موجود بوده و در دوز کم قابل استفاده است
3- پنجه گربه. گیاهی پرخاصیت و مؤثر در بهبود آرتروز
پنجه گربه یکی دیگر از گیاهان ضد التهابی است که برای کاهش تورم ناشی از بیماری آرتریت کابرد دارد. این گیاه از پوست و ریشه درخت انگور گرمسیری که در آمریکای جنوبی و مرکزی میروید، به دست میآید. عموم مردم از گیاه پنجه گربه به عنوان یک ضد التهاب و برای تقویت سیستم ایمنی استفاده میکنند. با اینحال، مطالعات حاکی از این است که پنجه گربه در کاهش تورم مفاصل تا بیش از 50% در افراد مبتلا به آرتریت تأثیر دارد.
4- اکالیپتوس. مؤثر در کاهش درد و تورم ناشی از آرتروز
عصاره برگ اکالیپتوس در اکثر داروهای گیاهی درمان آرتروز زانو وجود دارد. برگهای این گیاه حاوی تانن بوده و به کاهش تورم و درد ناشی از آرتریت و RA کمک میکند.
5- زنجبیل. بهترین داروی گیاهی برای درمان آرتروز زانو
زنجبیل گیاهی پرکاربرد است که هم در آشپزی و هم در محصولات آرایشی و دارویی به وفور استفاده میشود. برخی از محققان ادعا میکنند که زنجبیل میتواند جایگزین داروهای NSAID هم باشد. از این رو، زنجبیل را بهعنوان بهترین داروی گیاهی برای درمان آرتروز زانو معرفی میکنند.
6- چای سبز. دارای خواص ضد التهاب
چای سبز یک نوشیدنی سرشار از آنتیاکسیدانهای است که به مبارزه با التهاب ناشی از آرتریت کمک میکند. این گیاه برای اکثر مردم بیخطر است.
7- زردچوبه. از دیگر داروهای گیاهی درمان آرتروز زانو
زردچوبه پودر زرد رنگی است که اغلب به عنوان ادویه جهت افزودن طعم و رنگ خاص به غذاها اضافه میشود. این گیاه که ماده اصلی آن کورکومین است و خواص ضد التهابی فراوانی دارد، از دیرباز در طب سنتی کارایی دارد. پزشکان زردچوبه را بهترین گزینههای طبیعی و مؤثر در درمان خانگی آرتروز زانو OA و RA میدانند.
درمان آرتروز زانو در طب سنتی
در بعضی افراد درمان آرتروز نیازمنده استفاده از پزشکی مدرن است. در عین حال برای مقابله با افزایش علائم و درمان آرتروز زانو در طب سنتی میتوان اقدامات درمانی زیادی انجام داد. این اقدامات ما را در مسیر بهبود و مقابله با این بیماری و پیدا کردن بهترین داروی آرتروز یاری میکند. بهترین درمان آرتروز می تواند استراحت و خوردن غذا های سالم باشد. ورزش مناسب و رژیم غذایی صحیح و از مواردی است که بسیار در راههای درمان آرتروز زانو با طب سنتی مؤثر است. در صورت رعایت این موارد دیگر نیاز به درمان های پزشکی دشوار یا حتی جراحی نیست. آرتروز بیماری است که در علم طب سنتی درمان های متنوع و مؤثری برایش وجود دارد. با گیاهان دارویی که معرفی شدند، میتوان بیماری را تسکین داد و یا حتی از بیماری آرتروز جلوگیری کرد. دیگر روش ها در طب سنتی به شرح زیر است:
-
طب سوزنی
در این روش به قسمتهای مشخصی از بدن سوزنهای باریک و استریل شدهای وارد میشود تا درد را کنترل کند. تحقیقات مشخص کرده که برای مهار درد آرتروز و درمان آرتروز زانو در طب سنتی میتوان از طب سوزنی چینی استفاده کرد. در انتخاب کلینیک و متخصص طب سوزنی توجه لازم راداشته تا در مکانی بهداشتی و با وسایل استریل این کار انجام گیرد.
-
ماساژ
تحقیقات اخیر مشخص کرده برای درمان آرتروز زانو در طب سنتی ماساژتراپی اثرات بسیار مهم و مفیدی دارد. به عنوان مثال وارد کردن فشار جزئی بر بازو و زانو باعث کاهش درد شده و محدوده حرکتی مفصل ها را بیشتر میکند. ادامه این حرکت به مدت یک ماه مقدار درد را به طرز محسوسی کاهش میدهد. ماساژ پیوسته و اهسته برای درمان آرتروز زانو در طب سنتی خیلی مفیدتر از ماساژهای ناپیوسته و با فشار است. میتوان گفت ماساژ نیز بهترین داروی آرتروز در طب سنتی است.
-
آب درمانی
شناور شدن روی آب ولرم با درجه حرارت تقریبی 35 درجه سانتیگراد است. با این روش گرمای آب به واسطه پوست به بدن شما انتقال مییابد واز این طریق دردهای بدنی را بهبود میبخشد. انجام حرکتهای اصلاحی داخل آب همراه فیزیوتراپی برای درمان آرتروز زانو در طب سنتی وکاهش علائم این بیماری مفصلی مؤثر است. آب درمانی نیز بهترین داروی آرتروز در طب سنتی است.
-
سایر موارد
یوگا، گرم سازی و سردسازی برای درمان گرفتگی عضلات آرتروز، تصویرسازی ذهنی برای آرامش بخشی میتوانند بهترین داروی آرتروز باشند.
درمان خانگی آرتروز زانو با ورزش
-
کشش عضلات همسترینگ
کشش این عضلات باعث افزایش وسعت حرکات زانو می گردد. برای دستیابی به کشش بیشتر در هنگام ورزش، قبل از شروع تمرینات عضلات خود را با 5 دقیقه پیاده روی گرم کنید. برای انجام این تمرین ابتدا بر روی زمین دراز بکشید، یک پارچه ی روتختی ساده را دور کف پایتان حلقه کنید و سپس با دو دست طرفین پارچه را گرفته و در حالی که زانوهایتان صاف است آنها را بکشید و پاهایتان را به صورت صاف تا جایی که می توانید بالا بیاورید. 30 ثانیه در این حالت بمانید. سپس پایتان را پایین بیاورید. این کار را دوباره تکرار کنید و سپس برای پای مقابل این حرکت را انجام دهید.
-
کشش عضلات ساق پا
تمرینات کششی مانع درد و آسیب در زانوها می شوند. برای انجام دادن این حرکت از یک صندلی برای حفظ تعادل کمک بگیرید. پای راست خود را خم کرده و پای چپ را به آرامی به سمت عقب تا جایی که می توانید بکشید و پاشنه ی پای چپتان را به کف زمین فشار دهید. شما باید کشش را در پشت ساق چپتان احساس کنید. 30ثانیه در این وضعیت بمانید و سپس مجددا این حرکت را تکرار کنید. سپس پاهایتان را عوض کنید. برای کشش، بیشتر به جلو خم شوید. اما باید دقت کنید که زانوی شما از خط عمود بر انگشت شست شما جلوتر نرود، زانو نباید از این خط جلوتر برود.
-
بالا بردن پا بدون خمیدگی در زانو
این تمرین، موجب تقویت عضلات زانو شده و کمک بیشتری به پشتیبانی از زانوی ضعیف می کند. برای انجام این حرکت بر روی زمین دراز بکشید و دو بازوی خود را برای تعادل بیشتر در دو طرف بدن، بر روی کف زمین قرار دهید سپس زانوی چپ را خم کرده و کف پای چپ را بر روی کف زمین بگذارید. عضلات ران خود را سفت کرده و پای راست را به طور مستقیم و بدون خمیدگی در زانو بالا بیاورید. 5 ثانیه در این وضعیت بمانید. عضلات ران خود را سفت نگاه دارید و سپس به آرامی پایتان را بر روی زمین بگذارید. این ورزش را در 2 ست 10 تایی انجام دهید و بین هر ست پاهایتان را عوض کنید.
-
تقویت عضله ی چهارسر ران
برای شروع روی زمین دراز بکشید و هر دو پای خود را با آرامش روی زمین قرار دهید. عضلات چهارسر یک پا را (عضلات جلویی ران) منقبض کرده و 5 ثانیه در این وضعیت بمانید. سپس مجدداً عضلاتتان را شل کنید. این حرکت را برای دو ست 10 تایی تکرار کنید و بین هر ست پاها را عوض کنید.
-
تقویت لگن و ران
تقویت عضلات لگن و ران می تواند در فعالیت های روزانه مثل پیاده روی و بلند شدن از صندلی به شما کمک کند. برای انجام این تمرین ابتدا روی یک صندلی صاف بنشینید. پای چپ خود را به سمت عقب برده به طوری که پنجه ی پا بر روی زمین باشد سپس پای راست را از روی زمین در حالی که زانویتان 90 درجه است بالا بیاورید. پای راستتان را برای مدت 5 ثانیه روی هوا نگه دارید. سپس به آرامی پایتان را بر روی زمین بگذارید. این حرکت را در دو ست 10 تایی برای هر دو پا انجام دهید. بین هر ست پاها را عوض کنید. اگر این تمرین برایتان مشکل است شما می توانید برای کمک، از دستانتان برای بالا بردن پاهایتان استفاده کنید.
-
فشار به بالش
این حرکت به قویتر شدن عضلات داخلی پا جهت تقویت زانو کمک می کند. به پشت بخوابید زانوهایتان را در حالی خم کنید که کف پاهایتان بر روی زمین باشد. بالشی را بین زانوهایتان قرار دهید. زانوهایتان را به هم فشار داده تا بالش بین آنها مچاله شود. 50 ثانیه در این وضعیت بمانید. سپس عضلاتتان را شل کنید تا فشار برداشته شود. این تمرین را در 2 ست 10 تایی تکرار کنید.
-
بالا بردن پاشنه
برای انجام این تمرین بایستید و پشتی صندلی را با دستتان بگیرید تا تعادلتان حفظ شود. سپس پاشنه پاهایتان را از روی زمین بلند کرده و بر روی پنجه بایستید. 3 ثانیه در این وضعیت بمانید. سپس با آهستگی پاشنه هایتان را بر روی کف زمین قرار دهید. این تمرین را در 2 ست 10 تایی انجام دهید.
-
بالا بردن پاها از سمت پهلو
پشت یک صندلی برای حفظ تعادل قرار بگیرید. وزن خود را بر روی پای چپ بیندازید و پای راست را به طوری که زانوهایتان خم نشود، از سمت پهلو بالا بیاورید. عضلات بیرونی پای راست را منقبض کنید. 3 ثانیه در این وضعیت بمانید. سپس پای راستتان را به آرامی پایین بیاورید. این تمرین را در 2 ست 10 تایی انجام دهید و بین هر ست پاهایتان را عوض کنید.در ابتدای شروع ورزش، شما می توانید پایتان را تا ارتفاع کمتری بالا ببرید و بعد از انجام مرتب این تمرین و تقویت عضلات، شما می توانید پاهایتان را به مرور تا ارتفاع بیشتری بالا ببرید.
-
ایستادن از حالت نشسته
هدف از انجام این تمرین آسانتر شدن ایستادن از حالت نشسته می باشد. بر روی محل نشیمنگاه صندلی دو بالش قرار دهید. بر روی آن بنشینید و کف پاهایتان را بر روی زمین قرار دهید. با استفاده از عضلات پاهایتان به آرامی و به طور یکنواخت بایستید، سپس مجدداً به آرامی بنشینید. به هیچ وجه نباید زانوی شما از نوک انگشتانتان جلوتر بیاید. سعی کنید دست هایتان در حالت دست به سینه و یا آویزان در دو طرف بدنتان قرار گیرد. اگر این حرکت برای شما مشکل است به تعداد بالشها اضافه کنید و یا از یک صندلی دسته دار استفاده کرده و با فشار بر روی دسته صندلی (با دستانتان) بلند شوید.
-
حفظ تعادل با یک پا
این حرکت به شما در سوار و پیاده شدن ماشین کمک می کند. برای انجام این تمرین پشت یک صندلی بایستید بدون اینکه به آن دست بزنید یا آن را نگه دارید. یک پایتان را به آرامی از روی زمین بلند کنید. هدف متعادل ماندن در این وضعیت برای 1 ثانیه است (بدون گرفتن صندلی). شما می توانید این کار را با چشمان بسته و برای زمان طولانی تر انجام دهید.
-
بالا رفتن از پله
این تمرین را برای افزایش توانایی و قدرت بالا رفتن از پله ها انجام دهید. برای انجام این تمرین جلوی پله ها بایستید؛ برای تعادل بیشتر می توانید نرده ی جلوی پله ها را بگیرید. پای چپتان را روی پله ی اول قرار دهید. عضلات پای چپ خود را منقبض کرده و سپس پای راست را بر روی پله ی اول بگذارید تا هر دو پا هم زمان بر روی پله ها قرار بگیرند. مجدداً به پایین برگردید و این کار را در 2 ست 10 تایی انجام دهید. بعد از هر ست پا را عوض کنید یعنی این بار پای راست را ابتدا بالای پله قرار دهید و بعد پای چپ.
اگر مجبور باشيد از پله استفاده كنيد بايد به چند نكته توجه داشته باشيد. دقت كنيد آيا پلهها استاندارد هستند يعني ارتفاع پلهها 20 تا 30 سانتيمتر است يا نه؟ اگر ارتفاع پلهها از حالت استاندارد بيشتر باشد ضرر بيشتري به شما در هنگام بالا و پايين رفتن، خصوصا پايين آمدن از پله ها وارد ميكند. اگر تعداد پلهها زياد باشد نيز ضرر زيادي به مفصل زانو خواهد رسيد. فكرش را بكنيد سنتان از 40 گذشته باشد و خداي نكرده در معرض پوکی استخوان باشيد ممكن است چقدر دچار زحمت شويد. مثلا اگر كسي در طبقه چهارم خانهاي زندگي ميكند، مجبور است روزانه حدود 100 پله را بالا و پايين برود حتي اگر پلهها استاندارد باشند، توصيه ميشود پلهها را يكييكي بالا برود.
بیشتر بخوانید: 5 علت اصلی کج شدن انگشتان دست
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آیا آرتروز زانو درمان قطعی دارد؟
تاریخ انتشار : 1392-04-18تاریخ بروز رسانی : 1402-05-19 -
علائم و انواع درمان فیزیکی آرتروز یا ساییدگی مفصل زانو
تاریخ انتشار : 1395-06-07تاریخ بروز رسانی : 1402-05-19 -
نشانه های آرتروز زانو چیست؟
تاریخ انتشار : 1392-02-30تاریخ بروز رسانی : 1403-01-19 -
درمان های موثر برای درد آرتروز زانو
تاریخ انتشار : 1392-06-05تاریخ بروز رسانی : 1403-01-21
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .