تشخیص و پیشگیری از استئوپروز یا پوکی استخوان

پوكی استخوان (Osteoporosis) عبارت است از كاهش تراكم و قدرت طبیعی استخوان كه منجر به سستی استخوان و مستعد شدن آن برای شكستگی میشود. گاهی اوقات وزن خود شخص می تواند باعث بروز شکستگی گردد. شکستگی ها اغلب در نواحی استخوان سر ران، مهره ها و مچ دست می باشند. این عارضه بیشتر در افراد مسن و خانمهای یائسه (10 سال اول پس از یائسگی) دیده میشود.

آنچه در این مطلب میخوانید

علائم شایع استئوپروز

این بیماری اغلب بدون علامت بوده ولی از علائم شایع آن می توان به كمردرد، تغییر شكل ستون فقرات بصورت قوز كردن، كاهش قد، بروز شكستگی با ضربه خفیف بویژه در ناحیه استخوان ران و بازو و نیز درد ناگهانی پشت همراه با یك صدای خردشدگی كه نشانه بروز شكستگی مهره هاست اشاره کرد.

علل بیماری استئوپروز

پوکی استخوان به علل مختلفی پدیدار می گردد که مهمترین علل آن كمبود طولانی مدت كلسیم و پروتئین در رژیم غذایی، سطح پایین استروژن پس از یائسگی، كمبود ویتامین ها (بویژه ویتامین ث)، مصرف داروهای ضد انعقاد (مانند هپارین)، داروهای ضد تشنج (مانند فنی توئین و باربیتورات ها) و برخی داروهای ادرار آور (مانند فورزماید) و نیز اختلالات هورمونی مانند کم کاری یا پركاری تیرویید، بیماری کوشینگ و دیابت می باشند.

برای اطلاع از ساعات کار کلینیک و نیز رزرو نوبت جهت مشاوره اولیه در زمینه تشخیص و روش های طب فیزیکی ما برای درمان بیماری استئوپروز می توانید با ما از طریق شماره های 32367465 - 031 و 32330382 - 031 تماس حاصل فرمایید.

از دیگر علل پیدایش این بیماری سرطان، زمینه ژنتیكی مساعد، كاهش فعالیت با افزایش سن، استعمال دخانیات و بیماریهای مزمن از جمله اعتیاد به الكل می باشند.

تشخیص بیماری استئوپروز

بهترین روش تشخیص پوکی استخوان (استاندارد طلایی Gold Standard) آزمایش تراکم سنجی استخوان با اشعه ایکس Dual X-Ray Absorptiometry (DxA) می باشد. این آزمایش بر روی مچ دست و یا ستون فقرات انجام می گیرد که ارزش هردو یکسان می باشد. برای انجام این آزمایش مقدار کمی اشعه از استخوان عبور داده می شود. استخوان متراکم تر، اشعه کمتری را از خود عبور می دهد که با سنجش میزان این پرتو تراکم استخوان مشخص می گردد.

پیشگیری از استئوپروز

درمان پوكی استخوان با استفاده از مگنت تراپی

عواقب و عوارض مورد انتظار استئوپروز

مراقبت های استئوپروز

  1. در صورت تجویز استروژن، برای معاینه لگنی و انجام پاپ اسمیر بطور منظم به پزشك مراجعه كنید.
  2. ماهی یك بار پستانها را از نظر وجود توده بررسی كنید. هرگونه خونریزی یا ترشح مهبلی را به پزشك گزارش دهید.
  3. از مصرف داروهای مؤثر بر هوشیاری نظیر داروهای خوابآور و آرامبخشها، كه ممكن است باعث افتادن و بروز شكستگی گردند، خودداری کرده و برای خوابیدن از تشك سفت استفاده كنید.
  4. همچنین لازم است از هر موقعیتی كه ممكن است منجر به آسیبدیدگی گردد، مانند راه رفتن در خیابانهای یخزده یا بر روی سطوح خیس یا لغزنده خودداری كنید.
  5. هنگام بالا یا پایین رفتن از پلكان، نردههای پلكان را بگیرید و قبل از آن اطمینان حاصل كنید كه نردهها به اندازه كافی محكم باشند.
  6. در منزل بخصوص در حمام از پادری های لاستیکی که مانع از لیز خوردن می شوند استفاده کنید.
  7. از خم کردن بدن به جلو خودداری کنید چرا که می تواند موجب شکستگی در مهره های کمر گردد.

رژیم غذائی استئوپروز

از یك رژیم عادی متعادل حاوی مقادیر بالای پروتئین، كلسیم و ویتامین D استفاده كنید. در صورت داشتن اضافه وزن از یك رژیم لاغری استفاده كنید. همچنین مقدار کلسیم مورد نیاز روزانه در خانمهای بالای 40 سال 1500 میلی گرم در روز و در خانمها و آقایان بالای 60 سال 1200 میلی گرم در روز توصیه شده است.

در این شرایط به پزشك خود مراجعه نمائید :



درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
نظرات کاربران درباره این مطلب :بهبهانی [ 1402-08-03 ]
سلام من از سن۱۳سالگی نمیتونم زانو هامو خم کنم و راحت بشینم از ترسم به کسی هم نگفتم الان ۲۹سالمه خیلی عذاب میکشم از خجالت دکتر هم نمیرم نمیدونم چیکار کنم فکر میکنم پوکی استخوان دارم یهویی اینطوری شدم بدون علت خواهشا کمکم کنید

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان