تزریقات مفصلی و تاندونی به چه علت انجام می شوند؟
التهاب یکی از واکنشهای اصلی بدن نسبت به آسیب دیدگی میباشد و هنگامی که یک آسیب دیدگی ایجاد میگردد سلولهای آسیب دیده و زائدههای بافتی آزاد میشوند. این زائدهها همانند آنتی ژن عمل میکنند و باعث تحریک واکنش ایمنی و ویژه بدن میشوند که منجر به ازدیاد تعداد گلبولهای سفید خواهد شد. در صورت بروز آسیب دیدگی علاوه بر افزایش تعداد گلبولهای سفید گردش خون نیز در ناحیه آسیب دیده افزایش پیدا میکند و ماکروفاژها همراه با گلبولهای سفید و پروتئین پلاسما به این ناحیه منتقل میگردند. هجوم ماکروفاژها، گلبولهای سفید و پروتئینهای پلاسما و تجمع مایع باعث به وجود آمدن قرمزی، درد و التهاب خواهد شد که همه این موارد علامت بروز التهاب هستند. در بیمارانی که مصرف داروی مسکن و داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب تأثیری در بهبود آنها نداشته باشد پزشک، تزریق درون مفصلی را به منظور کنترل درد توصیه میکند. تزریقات داخل مفصلی و تاندونی جهت درمان مشکلات مفصل روش درمانی است که برای وارد کردن مستقیم یک دارو توسط سرنگ به مفصل با انگیزه کاهش درد و التهاب استفاده می شود.
کاربرد تزریقات مفصلی و تاندونی
در حال حاضرتزریقات مفصلی و تاندونیف به صورت تزریق آمپول های حاوی هیالورونیک اسید مانند هیالورون هگزال کمک زیادی به بهبود حرکت و کنترل درد بیماران مبتلا به آرتروز نموده و انقلابی در درمان آرتروز بوجود آورده که در آرتروز شانه نیز قابل استفاده است. خوشبختانه امروزه درمان مناسب این بیماری بوجود آمده درحالیکه در گذشته و حتی چند سال قبل هم برای بیماران مبتلا به آرتروز زانو نه تنها معالجه ای وجود نداشت بلکه به ناچار منجر به راه نرفتن و عدم تحرک هرچه بیشتر بیمار می شد و این خود عوارض بیشماری را بهمراه داشت و در نتیجه توانبخشی بیمار روز به روز پیچیده تر و سخت تر می شد.
بر اساس اصول ثابت شده علم پزشکی در بسیاری از موارد تزریق مفصلی یا بافت نرم، پله اول درمان بیمار نیست، بلکه ابتدا روشهای غیر تهاجمی و ساده تر استفاده می شود و درصورت عدم موفقیت در درمان از تزریق استفاده می شود. تزریقات تخصصی مفاصل میتواند بسیاری از مناطق و شرایط را درمان کند. این ماده به تسریع روند بهبودی رباط ها ، تاندونها، عضلات و مفاصل آسیب دیده کمک میکند. سایر موارد درمان از طریق تزریقات موضعی در مرکز جامع توانبخشی دکتر فرخانی شامل التهاب تاندونی، بورسیت، نقاط میوفاشیال و سندرم کانال مچ دستی (CTS) می باشد.
مهمترین کاربرد تزریقات مفصلی و تاندونی در مرکز جامع توانبخشی دکتر فرخانی ، در معالجه آرتروز زانو است.شما می توانید جهت دریافت نوبت از این مرکز با شماره های 32367465 - 031 و 32330382 - 031 تماس حاصل فرمایید.
مزایای تزریقات مفصلی و تاندونی
تزریق داخل مفصلی روشی کم خطر با مزایای متعددی است که برای بیماران با شرایط مختلف انجام میشود، مزاياي تزریق داخل مفصلی شامل موارد زیر است:
- با استفاده از تزریق داخل مفصلی پزشکان مطمئن میشوند که آیا درد ناشی از التهاب در مفصل موردنظر است یا علت دیگری دارد.
- پس از انجام تزریق داخل مفصلی با کاهش التهاب سینوویال، درد نیز کاهش مییابد و پس از آن انجام فیزیوتراپی یا نرمش در منزل جهت تقویت عضلات ممکن میشود.
- هرچند تزریق مفصلی تسکین طولانی مدتی را برای درد ارائه نمیدهند و روند بیماریهای زمینهای مفصل مانند آرتروز را تغییر نمیدهند؛ اما بهطور کلی، به نظر میرسد این روش درمانی باعث تسکین درد در مدت 3 تا 6 ماه میشود.
- به عبارت دیگر تزریق داخل مفصلی یک روش برای درمان قطعی آرتروز و روماتیسم نیست، بلکه روشی برای کاهش درد و التهاب و مدیریت علائم ناشی از این بیماریهاو کمک به ترمیم مفاصل است.
انواع تزریقات مفصلی و تاندونی
- تزریقات داخل مفصلی علاوه بر درمان درد اهداف دیگری نیز دارد. از داروهای تزریقی برای اهداف مختلف استفاده می شود.
- این تزریقات همچنین ممکن است برای رساندن داروهای شیمی درمانی مانند دوکسوروبیسین مستقیماً به مفصل مبتلا به سرطان استفاده شود.
این نوع تزریقات اهداف مختلفی دارند که عبارتند از:
کورتیکواستروئیدها: با کاهش التهاب موضعی کار می کنند. با این وجود شناخته شده است که استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها به طور تدریجی به مفاصل آسیب می رساند.
اسید هیالورونیک: ماده ای طبیعی است که در مایعات سینوویال وجود دارد و مفاصل را چرب می کند. با آرتروز، این ماده ممکن است به سرعت تجزیه و منجر به بدتر شدن وضعیت شود. از تزریقات داخل مفصلی باید برای افزایش روغن کاری بدن، کاهش درد و بهبود دامنه حرکتی مفصل استفاده کرد.
بی حسی های موضعی: گاهی تزریقات داخل مفصلی به عنوان نوعی تسکین درد بعد از جراحی آرتروسکوپی انجام می شود.
بوتاکس: تحقیقات نشان داده است که تزریق بوتاکس باعث تسکین درد قابل توجه در افراد مبتلا به آرتروز زانو خواهد شد.
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) از خون کامل گرفته خواهد شد که حاوی پلاکت است. قسمت مایع خون به پلاسما معروف شده است. تزریق داخل مفصلی PRP در کاهش درد و بهبود عملکرد جسمی در افرادی که مبتلا به آرتروز هستند، بسیار مفید است.
کاندید مناسب تزریقات مفصلی و تاندونی
اگر جزء افراد با شرایط زیر هستید، تزریق داخل مفصلی میتواند روش مناسبی برای شما باشد:
- اگر درد مفاصل شما با درمانهای محافظهکارانه مانند مسکنها، داروهای ضدالتهاب خوراکی و فیزیوتراپی بهبود نیافته باشد، ممکن است پزشک تزریق داخل مفصلی را به شما پیشنهاد کند.
- پزشک برای اطمینان از تشخیص منبع دردی که در ناحیه مفصل وجود دارد، ممکن است انجام این روش را تجویز کند.
- داروها یا درمانهای خاصی مدنظر پزشک هستند که باید مستقیماً به مفصل تزریق شوند و با بافتهای نرم اطراف مفصل تماس نداشته باشد.
موارد منع تزریقات مفصلی و تاندونی
- اگر شما به هرکدام از داروهای تزریقی حساسیت دارید و دارای عفونت فعال هستید، تزریق برای شما مناسب نیست.
- همچنین این نوع تزریقات مفصلی به افرادی که دارای بیماری دیابتی هستند یا از بیماری قلبی رنج می برند، پیشنهاد نمی شود.
نحوه انجام تزریقات مفصلی و تاندونی
- انجام فرآیند تزریق داخل مفصل میتواند بین سی دقیقه تا یک ساعت طول میکشد، از جمله زمان ریکاوری و معاینه.
- تزریق مفصل معمولاً با استفاده از تصویربرداری اشعه ایکس هدایت میشود.
- قبل از عمل، برای کمک به آرامش بیمار از طریق IV به او دارو میدهند.
- سپس بیمار روی میز اشعه ایکس دراز میکشد و پزشک بیحسی موضعی روی پوست ناحیه تزریق قرار میدهد.
- برای کمک و هدایت دقیق پزشک هنگام تزریق، تزریق ماده حاجب انجام میشود.
مراقبت ها و اقدامات پس از تزریقات مفصلی و تاندونی
برای انجام مراقبت های بعد از تزریق داخل مفصلی موارد زیر را به یاد داشته باشید:
- در ابتدا ممکن است در نتیجه بیحسی موضعی پس از تزریق احساس بهتری داشته باشید؛ اما معمولاً داروی بیحسی پس از چند ساعت از بین میرود و ممکن است نسبت به قبل از تزریق، درد بیشتری در مفصل داشته باشید. این درد ممکن است 2 تا 3 روز پس از تزریق ادامه یابد. کاهش درد و التهاب مفصل معمولاً بین 3 تا 5 روز پس از تزریق شروع میشود.
- بیماران میتوانند در همان روز درمان تزریق مفصلی به خانه بروند و یک روز پس از آن نیز میتوانند به فعالیتهای عادی خود بازگردند.
- برخی از پزشکان به بیماران پیشنهاد میدهند پس از کاهش درد به فیزیوتراپیست مراجعه کنند تا برنامهای از حرکات کششی و تمرینی برای آنها در نظر گرفته شود. فیزیوتراپی میتواند به تسکین درد و التهاب و بازیابی دامنه حرکتی بیشتر کمک کند. مدت زمانی که برای تسکین درد نیاز است از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و حتی ممکن است چند ماه نیز طول بکشد.
- اگر درد در روزهای پس از تزریق بسیار بدتر شد، ممکن است نشاندهنده تشدید سینوویت در اثر تزریق یا عفونت مفصل باشد. در صورت بروز این علائم باید در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید.
- در مواردی که کورتیکواستروئید تزریق میشود، برخی افراد بعد از تزریق کورتیزون دچار قرمزی و احساس گرما در قفسه سینه و صورت میشوند. اگر بیمار دیابت داشته باشد، تزریق کورتیزون ممکن است به طور موقت سطح قند خون را افزایش دهد. پس از تزریق کورتیزون، پزشک ممکن است از بیمار بخواهد برای یک یا دو روز فشاری به ناحیه تزریق وارد نکند. به عنوان مثال، از بلندکردن اجسام سنگین خودداری کنید یا وزن خود را روی پاهایتان قرار ندهید.
- در صورت نیاز برای تسکین درد، از کمپرس یخ در محل تزریق استفاده کنید؛ اما پدهای گرمایشی را به کار نبرید.
- به مدت دو روز از وان یا جکوزی استفاده نکنید.
- مراقب علائم عفونت، از جمله افزایش درد، قرمزی و تورم که بیش از 48 ساعت طول میکشد، باشید.
عوارض تزریقات مفصلی و تاندونی
تزریق داخل مفصلی روش بسیار ایمن با خطرات کمی است. با این حال هیچ روش درمانی کاملاً بدون عوارض نیست، عوارض تزریق داخل مفصلی شامل موارد زیر است:
با انجام تزریق داروهای مختلف به داخل مفصل، خطر بسیار کمی برای بروز عفونت وجود دارد. اگر از قبل عفونت در مفصل وجود داشته باشد، این روش نباید انجام شود. عوارض احتمالی دیگر تزریق داخل مفصلی شامل تشدید درد به دلیل تحریک پوشش مفصل توسط کریستالهای موجود در محلول استروئید است.
اگر داروها مانند استروئید فقط به مفصل تزریق نشوند یا بعد از تزریق از مفصل نشت کنند، خطر آسیب جزئی به بافتهای نرم در محل تزریق، از جمله آتروفی، ضعیفشدن پوست یا چربی زیر جلدی وجود دارد. گاهی اوقات، یک ناحیه موضعی از کم رنگ شدن پوست در محل تزریق ایجاد میشود. برخی از بیماران متوجه میشوند که این تزریق برای چند ماه باعث تسکین درد آنها میشود؛ اما پس از آن درد دوباره عود میکند. در این حالت معمولاً انجام دوباره تزریق تجویز میشود. اگرچه خطر دقیق تزریق چندگانه مشخص نیست؛ اما اکثر پزشکان توصیه میکنند برای جلوگیری از آسیب به مفصل، بیش از سه یا چهار بار در سال از این روش استفاده نشود.
مرکز توانبخشی دکتر فرخانی دارای جدیدترین دستگاه شوک ویو تراپی بوده که این روش درمانی در کنار دیگر روشهای مورد استفاده در این مرکز، نقش موثری در کاهش درد بسیاری از بیماریهای عضلانی ایفا می کند. شوک ویو امواج صوتی می باشد که با میزان انرژی بالا و بصورت غیر تهاجمی و بدون دارو به بافت تحت درمان اعمال می شود. شما می توانید جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با 32367465 - 031 و 32330382 - 031 تماس حاصل فرمایید.
نظرات کاربران درباره این مطلب :غلامرضا ادیبی [ 1402-06-18 ]
سلام جناب دکتر من ورزشکار هستم چند سالی هست التهاب تاندون شانه راست دارم به علت برداشتن وسیله سنگین درد شانه ام شدید شد دکتر بعد از دیدن ام آر آی گفتن که ۳۰٪ پارگی تاندون و لیزر پر توان لازمه ، ۲۰ جلسه فیزیوتراپی رفتم از نظر شما خدمتتون برسم میتونم با تزریق درمان بشم ؟ کورتون یا پی آر پی ؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .