تاثیر فیزیوتراپی در درمان خار پاشنه پا چقدر است؟
نقش پاها در حفظ ساختار بدن و اهمیتی که در راه رفتن دارند قابل انکار نیست. پاها علاوه بر تحمل وزن 26 استخوان، سی مفصل و صد عضله باید به حفظ تعادل و توانایی حرکتی نیز بپردازند. درصورتی که اختلالات آناتومیکی، سبک زندگی ناسالم یا الگوی نامناسب راه رفتن فشار زیادی را به پاها وارد کند شما دچار خار پاشنه خواهید شد. خار پاشنه یک زائده کوچک استخوانی است که به علت تحمیل نامناسب وزن بدن به پا یا پاشنه به وجود میآید. این زائده استخوانی در محل اتصال تاندون به وجود میآید و بر همین اساس پزشک میتواند محل دقیق خار پاشنه را تشخیص دهد. اگرچه این زائده استخوانی در قسمت پاشنه پا به وجود میآید به تاندون آشیل نیز متصل خواهد شد. وجود خار پاشنه در تاندون آشیل را میتوان با توجه به واکنش التهابی ایجاد شده و بروز درد تشخیص داد. سوزش، التهاب و درد ناحیه پاشنه از علائم شایع خار پاشنه محسوب میشوند. خار پاشنه علاوه بر آن که باعث بروز درد در پاشنه پا میشود میتواند برروی سلامت پا، لگن یا ستون فقرات نیز تأثیر بگذارد. امروزه روشهای متعددی برای درمان خار پاشنه وجود دارد که میتوان گفت فیزیوتراپی بهترین روش درمان خار پاشنه است. فیزیوتراپی مؤثرترین و کم عارضهترین روش درمانی در انواع آسیبهای ارتوپدی است که توسط پزشک متخصص ارائه میشود. به کمک تمرینات تخصصی و روشهایی که پزشک با توجه به شرایط بیمار طراحی میکند پاها به تدریج بهبود پیدا خواهند کرد و از پیشرفت یا عود خار پاشنه جلوگیری میشود.
فیزیوتراپی خارپاشنه برای چه افرادی مناسب است؟
فیزیوتراپی و توانبخشی خارپاشنه و یا همان انباشته شدن کلسیم در پاشنه پا برای افرادی مناسب و لازم است که دارای علائم و شرایط زیر باشند:
- افراد چاقی که اضافه وزن زیادی دارند و این اضافه وزن موجب اختلال در راه رفتن و نامناسب بودن وضع بدن در هنگام راه رفتن آنها شده، برای جلوگیری از مبتلا شدن به این عارضه (خارپاشنه) نیاز به فیزیوتراپی دارند.
- افرادی که ورزش های سنگین و حرفه ای انجام می دهند و به طور مداوم و مکرر بر روی پای خود فشار می آورند، در معرض مبتلا شدن به خارپاشنه قرار گرفته به منظور جلوگیری از این عارضه و یا در صورت مبتلا شدن، به منظور درمان، فیزیوتراپی خارپاشنه انجام می دهند.
- افرادی که دچار التهاب و تورم در ناحیه پاشنه پا هستند و یا به طور مکرر کف پایشان تیر می کشد، به احتمال زیاد مبتلا به عارضه خارپاشنه شده و در جهت درمان می توانند فیزیوتراپی انجام بدهند.
- درصورتی که فرد واجد شرایط فیزیوتراپی باشد و شامل موارد منع فیزیوتراپی نشود، می تواند درمان خارپاشنه را با روش ها و تکنیک های مختلف فیزیوتراپی و همچنین تمرینات فیزیوتراپی انجام دهد.
- فیزیوتراپی خارپاشنه نیز ممنوعیت سنی نداشته و تمام سنین انجام می شود.
- بعد از انجام جراحی های خارپاشنه و به جهت بازگشت دامنه حرکتی، کاهش درد و تورم و بهبود سریع تر پاشنه پا، روش های مختلف فیزیوتراپی و همچنین تمرینات فیزیوتراپی مورد استفاده قرار می گیرد.
مزایای فیزیوتراپی خارپاشنه
از جمله فواید فیزیوتراپی خارپاشنه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- روشی غیرتهاجمی و ایمن بوده و در طول درمان، عارضه خاصی برای بیمار به دنبال نخواهد داشت.
- عارضه های بعد از درمان نیز عارضه های خطرناکی نبوده و معمولاً به درد و تورم های موقت ختم می شود.
- فیزیوتراپی از روش های مؤثر، کاربردی و همچنین نسبتاً کم هزینه بوده و نسبت به جراحی و درمان های تهاجمی هزینه کمتری دارد.
- فیزیوتراپی خار پاشنه برای افرادی از جمله افراد معلول و فلج و یا افراد سن بالا و کهنسال که دچار ضعف در پا هستند و یا شرایط خاصی دارند، می تواند در خانه انجام شود.
- باعث افزایش گردش خون در پاشنه و کف پا شده و می تواند به بهبود پاشنه پا و عارضه خارپاشنه کمک کند.
- باعث کاهش درد و تورم در پاشنه پا می شود.
- می تواند بعد از انجام جراحی ها، عملکرد سابق پا را مجدداً برگرداند.
- به حفظ تعادل فرد در هنگام راه رفتن کمک می کند.
- برای ورزشکاران و کسانی که فعالیت های ورزشی حرفه ای انجام می دهند، به شدت مفید بوده و باعث جلوگیری از ابتلا به عارضه خارپاشنه می شود.
- فشار وارد بر پا را کاهش داده و از انباشته شدن کلسیم جلوگیری می کند.
- تحریک بافت های آسیب دیده، تقویت عضلات و تاندون ها، جلوگیری از آسیب های رباطی، کشش و تعادل در پا اشاره کرد.
فیزیوتراپی برای درمان خار پاشنه
درمان خار پاشنه در همه افراد یکسان نیست به همین دلیل باید به پزشک مراجعه کرد تا برنامه درمانی را طراحی نماید. گاهی اوقات لازم است بیمار به متخصص پا پزشک که در زمینه اختلالات پا و تجویز کفش و کفی طبی تخصص دارد مراجعه نماید تا اقدامات لازم انجام گردد.
-
دارو درمانی
مصرف داروهای مسکن یا ضد التهاب تأثیرات حاصل از فیزیوتراپی را بهبود میبخشد. فیزیوتراپی بر بهبود علائم و نشانههای بیمار و پیشگیری از رشد زائده استخوانی تمرکز دارد تا عوامل به وجود آورنده خار پاشنه را از بین ببرد. هدف از انجام فیزیوتراپی توزیع متعادل فشار در کف پا کاهش تورم بافت اطراف خار پاشنه و رفع تدریجی التهاب است.
-
ورزش درمانی
در مواردی که شما دچار خار پاشنه شده اید پزشک انجام برخی حرکات خاص را برای تسکین پا و ایجاد واکنش مناسب توصیه خواهد کرد. افزایش حجم عضلات اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا تقویت عضلات قسمت بالای باعث تسکین درد و توزیع مناسب فشار خواهد شد. انجام دادن حرکات مخصوص گرم کردن بدن، حرکات کششی و تقویتی به عنوان یک بخش از فرآیند فیزیوتراپی باعث تقویت عضلات و تاندونها خواهد شد. متخصص فیزیوتراپی برخی حرکات خاص را به شما آموزش میدهد به نحوی که به یک بخش از زندگی روزمره تان تبدیل میگردد.
-
کفش و کفی طبی
پزشک علاوه بر فیزیوتراپی استفاده از کفی و کفش طبی را برای بهبود خار پاشنه توصیه میکند. در موارد بروز خار پاشنه استفاده از کفش طبی که مقداری پاشنه دارد علاوه بر محافظت از پاشنه به رفع فشار نیز کمک خواهد کرد. استفاده از کفش و کفی طبی به حفظ سلامت پا کمک خواهد کرد. سلامت پاها با تأثیرات مثبت بر کل بدن همراه است و به حفظ تعادل کمک میکند و به این ترتیب بدن در بهترین حالت ممکن قرار میگیرد.
-
گرما درمانی
میتوان از گرما درمانی برای رفع التهاب و کاهش درد استفاده کرد. گرما درمانی به رفع سفتی عضلات و افزایش سطح ارسال خون و اکسیژن به ناحیه تحت درمان خواهد شد. استفاده از کمپرس گرم در هنگام فعالیت ورزشی به کاهش درد کمک میکند.
-
استفاده از لیزر کم توان
لیزر کم توان یک روش کاربردی برای درمان خار پاشنه محسوب میشود با این حال باید تحقیقات بیشتری در این رابطه انجام شود تا تأثیرات آن به طور قطعی تایید گردد. لیزر کم توان از انرژی نور برای تحریک سلولها استفاده میکند تا عملکرد بهتری داشته باشند، که این امر سرعت فرآیند بهبود را افزایش میدهد. پس از آن که فوتونها بافتهای آسیب دیده را پیدا کردند، تحریک میشوند و به ترمیم سلول و افزایش قدرت آن میپردازند. استفاده از این روش باعث سرعت بخشیدن به روند تولید کلاژن میشود به این ترتیب در طول درمان سرعت رشد رباط و بافت افزایش خواهد یافت.
-
شاک ویو تراپی
درون دستگاه شاک ویو ، یک پیستون وجود دارد که با حرکات بالا و پایین خود ارسال امواج شوک به درون بافت آسیب دیده میپردازد. این روش باعث کاهش درد خواهد شد.
-
تزریق کورتیزون
تزریق کورتیزون به تسکین درد و کاهش آن کمک میکند و شما میتوانید راحت تر ورزش کنید تا عضلات و رباطهای شما تقویت گردد. تزریق کورتیزون به سرعت باعث تسکین درد میشود.
پزشک برای تزریق استروئید از التراسوند استفاده میکند تا محل دقیق ورود سوزن مشخص گردد. پزشک برای تسکین درد پاشنه از استروئید و داروی بی حسی استفاده میکند سپس روی محل تزریق را میپوشاند که میتوانید یک روز بعد آن را بردارید.
هزینه فیزیوتراپی خار پاشنه
هزینه فیزیوتراپی خار پاشنه با توجه به نوع درمان، تعداد جلسات، فیزیوتراپیست و محل درمان محاسبه می شود. در صورت استفاده از دستگاه های درمانی مانند شاک ویو نیز هزینه فیزیوتراپی افزایش می یابد.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
هر آنچه که باید در مورد خار پاشنه پا بدانید
تاریخ انتشار : 1390-01-29تاریخ بروز رسانی : 1403-02-15 -
آیا بیوفیدبک در درمان خار پاشنه موثر است؟
تاریخ انتشار : 1402-04-20تاریخ بروز رسانی : 1403-02-11
نظرات کاربران درباره این مطلب :شیرزاد [ 1402-08-08 ]
من به مدت ۲سال است که درگیر خارپاشنه شدم،اول درمان دارویی بعد اوزون تراپی و انجام دادم ولی حتی بعد از تزریق هم فقط ۲ ماه درد کاهش پیدا کرد و بعد با شدت بیشتر ادامه داره میخواستم بدونم الان نظر شما برای درمان چیست
باباجانیان [ 1402-08-07 ]
سلام خسته نباشید من ۵سال هستش خار پاشنه دارم میخواستم عمل کنم ولی نمیدونم باز خارپاشنه برمی گرده یا اینکه استخوان خارپاشنه روبرمیدارن
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .