توضیحاتی درباره دستگاه دیاترمی

دستگاه دیاترمی یکی از دستگاههای فیزیوتراپی است که با هدف تسکین درد و تسریع جریان خون رسانی به بدن استفاده می شود، دستگاه دیاترمی در فیزیوتراپی قابل استفاده در مشکلات عمقی عضلانی و اسکلتی و همچنینی چسبندگی های میان بافتی میباشد؛ یعنی اگر گرفتگی عمقی در عضلات زیرین وجود داشته باشد با کمک دیاترمی می توان آن مشکل را بر طرف نمود. دیاترمی (شورت ویو دیاترمی) نام نوعی درمان مورد استفاده در فیزیوتراپی است که با عبور امواجی از بدن سبب گرم شدن بافت های مورد نظر میشود. دیاترمی در فیزیوتراپی دستگاهی بسیار مفید و کاربردی می باشد. در دیاترمی از امواج اولتراسوند و یا امواج الکترومغناطیسی استفاده می شود که می تواند به بهبودی در بیماران اورتوپدی کمک کند. دیاترمی با بالاترین بسامد و کمترین طول موج با تابش امواج الکترومغناطیسی و میدان های الکترومغناطیسی عمل خود را بطور بهینه انجام میدهد. عبور امواج از بدن سبب تولید گرما در بافت های عمقی و عضلات شده و در نتیجه درد و خشکی عضلات و مفاصل را کاهش می دهد. گرمای ایجاد شده همچنین سبب تسهیل در عمل جذب و ترمیم در بافت مورد نظر می شود. دستگاه دیاترمی در درمان دردهای مزمن و همچنین تسکین دردهای حاد بکار می رود.

آنچه در این مطلب میخوانید

دیاترمی در فیزیوتراپی

دیاترمی (Diathermy) به معنای گرم شدن، یک درمان تسکین‌دهنده درد در فیزیوتراپی است که با انرژی الکترومغناطیسی می‌تواند اثرات فیزیولوژیکی حرارتی و غیر حرارتی برای درمان دردهای مفصلی، عضلانی ایجاد کند. علاوه بر کاهش میزان درد، از این دستگاه برای تولید گرما در بافت‌های آسیب‌دیده بدن، افزایش جریان خون، کاهش اسپاسم و تورم نیز استفاده می‌شود.

کاربرد دیاترمی

فواید دیاترمی

انواع دیاترمی

سه نوع روش درمان دیاترمی شامل اولتراسوند ، دیاترمی موج کوتاه و دیاترمی مایکرو ویو می‌باشند.

دیاترمی اولتراسوند

دیاترمی موج کوتاه

دیاترمی مایکرو ویو

عکس دیاترمی

مراقبت های پیش از انجام درمان با دیاترمی

برای آغاز درمان با دیاترمی لازم است برخی مراقبت ها را انجام دهیم. اجسام فلزی می توانند منجر به ایجاد گرمای بیش از حد شوند، بنابراین باید پیش از انجام دیاترمی موارد زیر را از خود دور سازید:

روش درمان با دیاترمی

ابتدا لازم است محل تحت درمان به صورت دقیق مشخص گردد. سپس بیمار باید بر اساس آن به شیوه ای صحیح بر روی تخت دراز بکشد و یا روی صندلی مخصوص بنشیند. اینکه فیزیوتراپیست استفاده از چه دستگاه دیاترمی را برای بیمار مناسب تشخیص می دهد، در انجام فرایند درمان مؤثر خواهد بود. برای مثال، اگر قرار است از دستگاه دیاترمی اولتراسوند برای دیاترمی استفاده شود، باید محل تحت درمان را با ژل مخصوص پوشانید؛ اما برای دیاترمی با میکروموج ها و یا ماکروموج ها نباید از ژل استفاده کرد. در عوض باید ناحیه آسیب دیده را با حوله پوشانید تا الکترودهای دستگاه، تماس مستقیم با پوست نداشته باشند. دستگاه های دیاترمی میکروموجی و ماکروموجی با استفاده از الکترودهای فلزی، امواج را به بدن وارد می کنند؛ اما در دیاترمی اولتراسوند، تکنسین یا فیزیوتراپیست باید پروب دستگاه را به طور مداوم بر روی ناحیه آسیب دیده حرکت دهد. معمولاً افرادی که تحت درمان با دیاترمی قرار می گیرند، ممکن است در طول درمان احساس گرما و یا سوزن سوزن شدن داشته باشند؛ اما برخی افراد نیز در طول درمان هیچ یک از این موارد را حس نخواهند کرد. در هر حال، در حین درمان بیمار باید بدون حرکت باقی بماند تا امواج به درستی به محل مورد نظر رسیده و درمان را تکمیل نماید.

موارد منع درمان با دیاترمی

به طور کلی، هر فرد دارای مشکلات گرفتگی یا اسپاسم و یا آسیب دیدگی های اسکلتی عضلانی می تواند از درمان با دیاترمی استفاده کند؛ اما این مسئله برای افرادی که از برخی دستگاه های فلزی کاشت شده در بدن استفاده می کنند، کمی محدودیت ایجاد خواهد کرد؛ زیرا گرم شدگی بیش از حد در این دستگاه ها، می تواند خطرات جدی و آسیب دیدگی های شدید برای این بیماران در پی داشته باشد. اگر به هر دلیلی ناچار به استفاده از یکی از این دستگاه ها هستید، بهتر است از درمان با دیاترمی اجتناب نمایید:

ابتلا به برخی بیماری ها نیز باعث می شود تا فرد گزینه مناسبی برای درمان با دیاترمی نباشد. از جمله افرادی که باید از انجام درمان دیاترمی دوری جویند مبتلایان به بیماری های زیر هستند:

عوارض دیاترمی

امکان دارد در برخی از بیماران سوختگی سطحی ایجاد شود. با توجه به این که این روش درمانی باعث تولید گرما می‌شود، جهت جلوگیری از بروز سوختگی خصوصاً در افرادی که آسیب‌دیدگی سبب کاهش حساسیت به حرارت شده است بایستی احتیاط لازم در نظر گرفته شود. همچنین دیاترمی می‌تواند بر عملکرد ضربان‌ساز قلب نیز تأثیر بگذارد. در زنانی که در قسمت کمر یا لگن تحت درمان قرار گرفته‌اند امکان دارد دیاترمی سبب افزایش خونریزی در دوره قاعدگی شود.



درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
نظرات کاربران درباره این مطلب :مصطفی گوهری [ 1402-08-13 ]
سلام آقای پسر من 2 سالشه در رفتگی لگن داشته که جراحی انجام شد و پین برایش گذاشتند و دو روز پیش پین را خارج کردند. آیا الان نیاز به فیزیوتراپی یا درمان با دیاترمی دارد ؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان