علت و روش های درمان گزگز سینه پا و درد بین انگشتان پا
مورتون نوروما عارضه ای است که بر اثر بزرگ شدن عصبی که بین انگشتان پا قرار دارد، ایجاد می شود. این عصب سیگنال های حسی را به انگشتان پا انتقال می دهد. بزرگ شدن و رشد عصب، سرطانی نیست اما اغلب موجب درد می شود. مورتون نوروما (درد سینه پا) در واقع به معنای رشد توده ای اما خوش خیم یکی از عصب های پلانتار است. عصب های پلانتار، عصب هایی هستند که از بین استخوان های متاتارس کف پا عبور می کنند و در بیماری مورتون نوروما، در اغلب موارد عصبی که بین استخوان متاتارس دوم و سوم پا قرار دارد، درگیر می شود و عصب بین این دو استخوان گیر افتاده و به آن فشار وارد می شود.
- علائم اصلی بیماری مورتون نوروما
- علت بروز مورتون نوروما (درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا) چیست؟
- عواملی که موجب افزایش احتمال ابتلا به مورتون نوروما (درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا) می شوند
- علائم مورتون نوروما چیست؟
- تشخیص مورتون نوروما (درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا)
- روش های درمانی مورتون نوروما (درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا)
علائم اصلی بیماری مورتون نوروما
درد و احساس گزگز و مورمور انگشتان پا. این درد در برخی مواقع با نپوشیدن کفش پاشنه بلند یا کفش با پنجه ی باریک، بهتر می شود. پوشیدن کفش راحتی و آزاد به بهبود علائم کمک می کند.
علت بروز مورتون نوروما (درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا) چیست؟
مورتون نوروما بر اثر تحریک شدن و تحت فشار قرار گرفتن یکی از عصب های کوچک پا به نام عصب پلانتار انگشتی ایجاد می شود که سیگنال های عصبی را به ناحیه ی بین انگشتان پا منتقل می کند. این عصب به یکی از رباط های بسیار مهم ناحیه ی جلوی پنجه ی پا بسیار نزدیک است. این رباط رباط عرضی میان-متاتارسی است که بین دو استخوان متاتارس در پنجه ی پا قرار دارد. از آنجایی که عصب پلانتار انگشتی از میانه ی قسمت سینه ی پا (زیر پنجهی پا) و از نزدیکی رباط عرضی میان-متاتارسی می گذرد، احتمال آن که در این فضا گیر بیافتد یا به آن فشار وارد شود زیاد است. فشار مداوم به عصب موجب تحریک شدن آن و بروز واکنش های مداوم عصبی میشود که در نتیجه ی آن، در اطراف عصب بافت فیبروزی (بافت اضافه) تشکیل شده و عصب ضخیم تر می شود. متاسفانه، تشکیل بافت فیبروزی نه تنها کمکی به بهبود این وضعیت نمی کند، بلکه موجب فشار و گیرافتادگی بیشتر عصب و تشدید درد می شود. درد انگشتان پا ممکن است آنقدر زیاد شود که شخص نتواند روی پای خود وزن بیندازد.
عواملی که موجب افزایش احتمال ابتلا به مورتون نوروما (درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا) می شوند
- جنسیت: زنان بسیار بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند و نسبت ابتلای زنان به این بیماری در مقایسه با مردان، 4 به 1 است
- سن: مورتون نوروما بیشتر در سن 50 تا 60 سالگی بروز می کند. البته احتمال بروز مورتون نوروما در هر سنی و به خصوص در سنینی که فعالیت و راه رفتن شخص بیشتر است، وجود دارد.
- پوشیدن کفش نامناسب: پوشیدن کفش پاشنه بلند و کفش هایی که پنجه ی آنها باریک است، یکی از اصلی ترین علل ابتلا به مورتون نوروما است و یکی از مهم ترین اقدامات درمانی نیز این است که کفش های راحتی بپوشید که قسمت پنجه ی آن فضای کافی دارد.
- انجام ورزش های پرفشار: مانند دویدن و ورزش های پرشی میتواند فشار زیادی به رباط های پا بیاورد و موجب ضخیم شدن عصب ها شود. برخی از ورزش های خاص مانند اسکی، که نیازمند پوشیدن کفش های بسیار تنگ هستند نیز می توانند موجب بروز مورتون نوروما شوند.
- دفرمیتی (اختلالات بدشکلی): پاها مانند انگشت چکشی، بونیون و صافی کف پا نیز می توانند موجب شوند که رباط ها به عصب فشار وارد کنند و نهایتا عارضه مورتون نوروما ایجاد شود.
علائم مورتون نوروما چیست؟
علائم مورتون نوروما معمولا در یک طرف پا و در بین انگشتان سوم و چهارم پا، احساس می شوند اما این درد به اطراف نیز منتشر می شود و حتی ممکن است باعث شود که یک طرف پا کاملا دردناک شود. شما برآمدگی حاصل از بزرگ شدن عصب را با دست خود نمی توانید لمس کنید چراکه این عصب بسیار کوچک است. ممکن است در سینه ی پای خود احساس سوزش کنید و این سوزش تا پنجه ی پا ادامه داشته باشد. درد پا اغلب با پوشیدن کفش و انجام دادن فعالیت بیشتر می شود. درد پا مانند این است که یک سنگ در کفش شما افتاده و بین انگشتانتان فرو می رود. همچنین ممکن است در انگشتان پای خود احساس گزگز و سوزن سوزن شدن داشته باشید چراکه این عارضه بر انتقال سیگنال های حسی توسط عصب اثر می گذارد. دوره های عود کردن درد پا می تواند متناوب باشد. ممکن است در طول یک هفته، درد پای شما دو مرتبه عود کند اما بعد از آن حتی تا یک سال دیگر درد پا عود نکند. تعداد دفعالت عود کردن درد پا با گذشت زمان بیشتر می شوند. در موارد نادری ممکن است دو عصب پا دچار عارضه مورتون نوروما شوند.
تشخیص مورتون نوروما (درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا)
فیزیوتراپیست ما در ابتدا پای شما را معاینه می کند و در مورد مشکلی که دارید از شما سوالاتی می پرسد. با ارزیابی شرح حال بیمار و انجام معاینات فیزیکی میتوان ابتلا به مورتون نوروما را تشخیص داد. در موارد خاصی ممکن است برای تشخیص وجود زائده یا مشکلات دیگر نوروما، از بیمار خواسته شود که عکس برداری ام.آر.آی یا اولتراسونوگرافی انجام دهد.
روش های درمانی مورتون نوروما (درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا)
استراحت
- توصیه ما این است که فعالیت های پرفشار را تا چند هفته کنار بگذارید و اجازه دهید که درد و التهاب پا فروکش کند.
سرمادرمانی/گرمادرمانی
- قرار داردن کمپرس سرد و سپس کمپرس گرم که با نام کنتراستتراپی (درمان متضاد) شناخته می شود، یکی از اولین اقدامات درمانی برای مورتون نوروما است. در این روش درمانی به طور متناوب از کمپرس سرد و کمپرس گرم استفاده می شود. تضاد بین تاثیرات کمپرس سرد و کمپرس گرم می تواند فشار ناشی از تورم و التهاب را برطرف کرده و جریان خون را در ناحیه مورد نظر افزایش دهد و در نتیجه روند بهبودی تسریع شود.
عوض کردن کفش
- پوشیدن کفش با کفی سفت که دارای پنجه ی پهن است و جلوی آن فضای کافی برای انگشتان دارد، برای شما مناسب است. وجود فضای کافی در قسمت جلویی کفش، موجب می شود که استخوان های متاتارس به یکدیگر فشرده نشوند و عصب پا تحت فشار قرار نگیرد.
در صورتی که پزشک شما ابتلا به بیماری مورتون نوروما را تشخیص داده است، فیزیوتراپیست های ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر فرخانی می توانند با توجه به شرایط شما، روش های درمانی مناسب را به شما پیشنهاد دهند که به تسریع روند ریکاوری شما کمک بسیاری کرده و در نتیجه می توانید در کمترین زمان به فعالیت های و زندگی روزانه ی سابق خود بازگردید. اولین قدم در درمان مورتون نوروما، استفاده از روش های غیرجراحی و فیزیکی یا همان روش های فیزیوتراپی مانند ورزش، ماساژ درمانی ، الکتروتراپی، اولتراسوند ، لیزرتراپی و شاکویوتراپی برای تسکین درد است. سایر روش های کاهش درد عبارتند از تزریق PRP و تزریق اوزون . جهت مشاوره و آگاهی در زمینه درمان های فیزیوتراپی مناسب خود یا رزرو نوبت میتوانید با شماره 32367465 - 031 و 32330382 - 031 تماس حاصل فرمایید.
کفی طبی
- شما میتوانید یک پد مخصوص متاتارسال در داخل کفش خود قرار دهید. این پد در زیر سینه ی پا و پایین تر از پنجه ی پا قرار می گیرد و به نحوی طراحی شده است که موجب می شود استخوان های متاتارس پا از هم فاصله بگیرند و در نتیجه فشار از روی عصب نوروما برداشته شود.
دارودرمانی
- یکی از راههای ساده برای برطرف کردن درد مورتون نوروما، مصرف دارو است. درد مورتون نوروما در واقع دردی است که مستقیما از عصب ناشی میشود و به همین خاطر بسیاری از داروهای مسکن میتوانند در تسکین این درد موثر باشند: استامینوفن.
- استامینوفن معمولا برای تسکین دردهای خفیف تا متوسط برای بسیاری از بیماری ها و مشکلات و از جمله مورتون نوروما به کار می رود. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی یا NSAID باید در مراحل ابتدایی درمان به کار بروند.
تزریق
- تزریق کورتیزون: تزریق کورتیزون برای می تواند با تسکین موقتی درد و رفع التهاب به روند درمان مورتتون نورما کمک کند.
- تصلب بافت عصب (گاها با نام اسکلروتراپی شناخته می شود): در این روش ماده ای درون عصب تزریق می شود که موجب تصلب و سفت شدن بافت آن می شود. ماده ای که اغلب به این منظور استفاده شده و در عصب تزریق می شود، الکل است.
- تزریق فنول: فنول یک ماده ی شمیایی (اسید) قوی است که می تواند انتقال سیگنال حسی از طریق عصب را متوقف کند.
- تزریق PRP: تزریق PRP تا کنون یکی از روش های درمانی موفق برای کنترل مورتون نوروما بوده است. در روش تزریق PRP با رساندن فاکتورهای رشد به بافت آسیب دیده، تاثیرات مثبتی در بهبود بیماری ایجاد می شود. این تاثیرات شامل تحریک سلول ها برای آغاز روند بازسازی و ترمیم، ایجاد واکنش های التهابی موضعی در بافت و افزایش جریان خون موضعی می شود.
تزریق اوزون
- در روش اوزون تراپی ابتدا مواد معدنی و ویتامین ها (برای کمک به روند ترمیمی در بدن) و داروی پروکائین (برای تسکین درد) در پا تزریق شده و به دنبال آن تزریق گاز اوزون/اکسیژن در پا انجام می شود.
- میزان جریان خون در مفاصل نسبت به سایر نواحی در بدن کمتر است و به همین خاطر این نواحی با روند بسیار آهسته تری ترمیم و بازسازی می شوند.
- با انجام اوزون تراپی، مواد لازم برای ترمیم بافت تامین شده، التهاب موضعی پا برطرف می شود و همچنین انرژی سلولی و گردش خون موضعی نیز افزایش پیدا میکند.
فیزیوتراپی و ورزش
- هرچند داروهای مسکن نمی توانند به اندازه ی درمان های ترکیبی موثر و نتیجه بخش باشند اما می توانند با کاهش درد، انجام سایر درمان ها مانند فیزیوتراپی و ورزش را تسهیل کنند.
- در فیزیوتراپی از بهترین وسایل و تجهیزات برای کاهش اندازه ی نوروما (عصبی که ضخیم شده) استفاده می شودو تکنیک هایی مانند ماساژ، ورزش ها و حرکات اصلاحی مخصوص، شاکویوتراپی، اولتراسوند و لیزر به کار برده می شود.
لیزرتراپی
- زمانی که اشعه ی لیزر به اطراف نواحی دردناک پا تابانده می شود، انرژی الکترومغناطیسی القا شده در هر یک از سلول ها به انرژی حاصل از واکنش های شیمیایی تبدیل می شود که در مجموع به زنجیرهای از واکنش های شیمیایی می انجامد که روند بهبودی بافت آسیب دیده را تسریع می کند.
ماساژدرمانی
- متخصص ماساژدرمانی می تواند به ایجاد فضای بیشتر بین استخوان های متاتارسال کمک کند و آنها را کشش دهد.
- بسیار مهم است که فضای بین متاتارسال سوم و چهارم کشیده شود.
- برای انجام این کار باید هر دو انگشت گرفته شود و از یکدیگر جدا شده و فاصله داده شود و این کار به طور متناوب تکرار شود.
برای کسب اطلاعات در مورد آناتومی مفصل ران، اعصاب و عروق (رگ ها) ؛ کلیک کنید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علائم و نشانه های درد کف پا
تاریخ انتشار : 1397-05-09تاریخ بروز رسانی : 1402-08-03 -
علت و درمان قوس و گودی زیاد کف پا
تاریخ انتشار : 1402-05-14تاریخ بروز رسانی : 1403-04-30 -
حركاتي براي بهبود درد قوس كف پا
تاریخ انتشار : 1392-04-22تاریخ بروز رسانی : 1402-05-19 -
درمان صافی کف پا در کودکان و بزرگسالان با طب فیزیکی و توانبخشی
تاریخ انتشار : 1395-10-13تاریخ بروز رسانی : 1403-01-11
نظرات کاربران درباره این مطلب :مسعود مرادی [ 1402-09-05 ]
سلام آقای دکتر یه مدت بود حس میکردم پوست سرم گز گز میکنه حالا این گز گز کشیده شده به انگشتان دست و پاهام حالت تهوع دارم اینجور موقع ها و احساس سنگین بودن توی پاهام بعضی اوقات همراه با این دردها یک درد خفیفی زیر قفسه سینم میگیره لطفا راهنماییم کنید که چه اقداماتی باید انجام بدم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .