درمان شکستگی استخوان ران و ساق پا با فیزیوتراپی و ورزش
پاها وزن بدن را در هنگام ایستادن بر روی خود تحمل می کنند و به ما امکان راه رفتن، پریدن و انجام بسیاری حرکات دیگر را می دهند. ران پا بخشی از پا است که از استخوان لگن تا استخوان زانو امتداد دارد. هر زمانی که استخوان دچار ترک خوردگی شود یا به طور کامل شکسته شود، به آن شکستگی استخوان گفته می شود. شکستگی پا ممکن است تنها یک آسیب جزئی و دردناک و یا یک وضعیت بسیار خطرناک باشد که جان بیمار را تهدید می کند. تمامی افرادی که فکر می کنند ممکن است ران پای آن ها دچار شکستگی شده باشد لازم است فورا به پزشک مراجعه کنند.
آناتومی استخوان ران و ساق پا
استخوان ران پا از پایین لگن تا بالای زانو امتداد دارد. تنها استخوان موجود در این ناحیه، استخوان ران پا است و استخوان دیگری در کنار این استخوان قرار ندارد. فمور بزرگترین استخوان در بدن انسان است. یک سر این استخوان که حالتی گوی مانند دارد، یکی از اجزای مفصل لگن است و قسمت پایینی این استخوان نیز بخشی از مفصل زانو است. قسمت ساق پا دارای دو استخوان است. استخوان درشت نی، دومین استخوان بزرگ پا است. سر دو استخوان درشت نی و فمور (ران) با یکدیگر مفصل زانو را تشکیل می دهند. استخوان نازک نی نیز دیگر استخوان ساق پا است که در زیر مفصل زانو به استخوان درشت نی متصل شده است.
طبقه بندی انواع شکستگی های ران پا
- شکستگی باز
- شکستگی بسته: پوست اطراف محل شکستگی کاملا سالم است.
- شکستگی جزئی یا ترک برداشتن: استخوان دچار ترک خوردگی شده است اما به دو قسمت جدای از هم تبدیل نشده است.
- شکستگی کامل: استخوان به دو یا تعداد بیشتری از تکه های جدا از هم تقسیم شده
- شکستگی جا به جا شده: استخوان های شکسته شده در دو طرف محل شکستگی در یک راستا نیستند و از راستای طبیعی خود منحرف شده اند.
- شکستگی ترکه تری یا گرین استیک: در این نوع شکستگی استخوان ترک برداشته است اما قطعات شکسته شده بطور کامل از هم جدا نشده اند.
علل شکستگی ران پا
عوامل محدودی هستند که ممکن است به شکستگی ران پا منجر شوند، از جمله:
- ضربه و وارد شدن ضربهی بسیار شدید به پا
- در صورتی که بر اثر ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان استخوان، کیست استخوانی یا پوکی استخوان، استخوان های فرد ضعیف شده باشند، بروز آسیب دیدگی در حین فعالیت می تواند موجب شکسته شدن استخوان ران پا شود.
- استفاده مداوم و مکرر از پاها و وارد کردن فشار بیش از حد به پا می تواند موجب بروز شکستگی های فشاری شود.
- آسیب های ورزشی
علائم شکستگی استخوان ران پا
علائم شکستگی ران پا عبارتند از:
- درد شدید پا که با حرکت دادن پا بدتر می شود.
- حساسیت به لمس
- عدم توانایی راه رفتن
- تورم و کبودی
- دفرمیتی (تغییر شکل)
- بدشکلی پا کوتاه شدن پا: پای شکسته کوتاهتر از پای سالم به نظر می آید.
- چرخش: پا از پایین قسمت شکسته شده چرخیده است.
- خمیدگی: پا خمیده است اما از مفصل خم نیست بلکه از محل شکستگی خم شده است.
تشخیص شکستگی استخوان ران
- معمولا از نوع دفرمیتی پا، تورم و حساسیت به لمس پا، وجود شکستگی واضح است.
- تمامی زخم های اطراف محل شکستگی نیز نشان دهنده ی سایر آسیب های ترکیبی هستند.
آزمایشاتی که برای ارزیابی وضعیت بیمار انجام می شوند عبارتند از:
- رادیوگرافی با اشعه ایکس سی تی اسکن: اسکن استخوانی و ام آر آی که برای تشخیص شکستگی های فشاری مناسب تر هستند.
درمان شکستگی استخوان ران
- پزشکان در ابتدا پای شما را ارزیابی و معاینه می کنند و سپس پا را با آتل بی حرکت می کنند.
- در صورتی که شکستگی همراه با دررفتگی باشد، لازم است که پزشکان قبل از آتل بندی و بی حرکت کردن پا، استخوان های دررفته را جااندازی کنند.
در صورتی که ران پای شما دچار شکستگی شده است، لازم است به متخصص طب فیزیکی مراجعه کنید تا وضعیت پای شما را ارزیابی کند. متخصص طب فیزیکی در ادامه، در صورت نیاز، استخوان شما را به جای صحیح خود باز می گرداند و سپس آن را بی حرکت می کند. متخصص طب فیزیکی برای ترمیم پای شکسته و بهبودی کامل و بازیابی عملکردی پای شکسته، انجام درمان های فیزیوتراپی، توانبخشی و ورزش های مخصوص را تجویز می کند. با کمک این روش ها شما می توانید توان و انعطاف پذیری پای خود را به حالت اولیه بازگردانید. برای مطرح کردن سوالات خود و دریافت مشاوره با شماره تلفن 32367465 - 031 و 32330382 - 031 تماس حاصل فرمایید.
بی حرکت کردن پا
- بی حرکت کردن ناحیه آسیب دیده از استخوان پا، مهمترین و اساسی ترین کاری است که برای جوش خوردن صحیح استخوان پا باید انجام دهید.
- برای بی حرکت کردن پا از آتل یا گچ استفاده می شود و هچنین ممکن است لازم باشد به مدت 6 تا 8 هفته از عصا استفاده کنید تا بر روی پای شکسته ی خود وزن وارد نکنید.
دارودرمانی
- برای کاهش درد و التهاب، پزشک مصرف داروهای مسکن غیرتجویزی (قابل تهیه بدون نسخه) مانند استامینوفن یا ایبوبروفن یا ترکیب هر دو را به شما توصیه می کند.
لیزرتراپی
- انجام لیزر تراپی با افزایش فعالیت استخوان سازی سلول ها موجب تسریع روند ترمیم و بازسازی استخوان و بهبودی شکستگی می شود.
اولتراسوندتراپی
- اولتراسوند موجب تحریک استخوان ها برای رشد و ساختن سلول های جدید می شود که بدین ترتیب روند جوش خوردن استخوان تسریع می شود.
- اولتراسوند همچنین موجب افزایش جریان خون می شود که این مسئله کمک زیادی به بهبودی بافت های آسیب دیده می کند.
شاک ویوتراپی
- شاک ویوتراپی به کاهش درد پا کمک می کند و با فعال کردن و تحریک کردن برخی از فاکتورهای رشد موجب تسریع روند بازسازی استخوان می شود.
- به نظر می رسد که شاک ویوتراپی بروز عکس العمل های متابولیک در بدن می شود که این عکس العمل ها مشابه با فرایند طبیعی ترمیم استخوان در بدن هستند.
- بنابراین این روش موجب می شود که استخوان ها به بهترین نحو به هم جوش بخورند.
مگنت تراپی
- مگنت تراپی موجب تحریک بدن برای تولید مواد و عناصری مانند کلسیم می شود که این عناصر برای ترمیم استخوان شکسته ضروری هستند. مگنت تراپی همچنین درد پا را کاهش داده و جریان خون در ناحیه آسیب دیده را افزایش می دهد.
درمان با TENS
- دستگاه TENS موجب تحریک الکتریکی عصب ها در ناحیه آسیب دیده میشود و بدین ترتیب سیگنال های درد که از این ناحیه به مغز منتقل می شوند را مسدود می کند. این روش موجب تسکین درد پا ناشی از شکستگی استخوان می شود.
ماساژ درمانی
- ماساژدرمانی می تواند درد و گرفتگی ایجاد شده در بافت های اطراف محل آسیب دیده را برطرف کند. انجام ماساژ همچنین تنش های عضلانی و تورم را نیز کاهش می دهد.
آب درمانی
- انجام آب درمانی موجب بهبود جریان خون در بدن می شود. افزایش گردش خون موجب سم زدایی سریع تر و رسیدن مواد غذایی و عناصر مورد نیاز برای ترمیم به ناحیه شکسته از استخوان می شود.
تمرینات توانبخشی
- تمرکز تمرینات توانبخشی بر افزایش قدرت عضلات ران پا و افزایش دامنه حرکتی پا است. با افزایش کارایی و انعطاف پذیری پا، درد پا نیز کاهش پیدا می کند و برطرف می شود. برخی از این تمرینات در ادامه آمده اند:
هل دادن پا به سمت پایین
کشش پا با بستن حوله به دور پا
خم و راست کردن مچ پا
مارش با حرکت دادن مفصل لگن
بالا آوردن لگن در حالت خوابیده به پهلو
حرکت لانگز
اسکات نیمه
عقب و جلو بردن پاشنه ی پا
دوچرخه ی ثابت
جراحی شکستگی ران و ساق پا
ممکن است لازم باشد که با استفاده از وسایل مخصوصی (پیچ و پلاک) استخوان شکسته ی شما در جای مناسب ثابت شود که در این صورت عمل جراحی انجام می شود. با انجام عمل جراحی، استخوانهای شما در طول مدت زمانی که در حال ترمیم و بازسازی هستند، در موقعیت صحیح، ثابت باقی می مانند و به طور صحیح به هم جوش می خورند. معمولا زمانی به جراحی و ثابت کردن استخوان ها نیاز است که بیمار چند شکستگی همزمان داشته باشد.
پیش آگهی درباره شکستگی استخوان ران
وضعیت بیمار بعد از شکستگی استخوان های پا بسته به نوع شکستگی و شدت آن می تواند متفاوت باشد:
- شکستگی استخوان ران پا (فمور): تقریبا تمامی شکستگی های فمور به خوبی جوش می خورند و بهبود پیدا می کنند و بیمار می تواند پس از حدود 6 ماه توانبخشی، تمامی فعالیت های سابق خود را انجام دهد.
- شکستگی استخوان درشت نی یا ساق پا (تیبیا): شکستگی های استخوان ساق پا نیز روند بهبودی خوبی دارند به این معنا که بیمار به طور موفقیت آمیزی درمان می شود. شکستگی هایی که به زانو نزدیک ترهستند، سریع تر خوب می شوند.
- شکستگی نازک نی (فیبولا): تقریبا تمامی شکستگی های فبولا به طور موفقیت آمیز و بدون بروز عوارض، درمان می شوند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: پارگی رباط صلیبی قدامی زانو
نظرات کاربران درباره این مطلب :تابش [ 1402-08-20 ]
سلام من چندماه دنبالچه ام درد شدیدی داره زیاد نمیتونم بشینم همش سرپا هستم از ترس نشستن کف پاهام خیلی در زیادی داره نوار عضله هم گرفتم لطفا راهنمایی کنید
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .