فیزیوتراپی و مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن و ران
تعویض مفصل لگن یک عمل جراحی است که طی آن مفصل آسیب دیده ی لگن به طور کامل و یا جزئی ترمیم می شود و قسمت های صدمه دیده ی آن با پروتزهای مصنوعی تعویض می شود. انجام این عمل جراحی باید همراه با احتیاط بسیار زیادی باشد چرا که ماهیت این عمل بسیار تهاجمی است. در صورتی که انجام جراحی برای بیمار توصیه شود، لازم است عواملی مانند سن بیمار، وضعیت سلامتی او، بیماری لگن، نوع فعالیت های بیمار و چگونگی بروز شکستگی های احتمالی در آینده به دقت بررسی شوند.
فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن و ران
در صورتی که شما عمل جراحی تعویض مفصل ران و لگن را انجام دهید، جراح شما به شما توصیه می کند که بعد از جراحی، دوره ی فیزیوتراپی و توانبخشی را بگذرانید. فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن و ران را نباید نادیده بگیرید. انجام ورزش ها و تمرینات به طور منظم، بخش کلیدی و مهمی از برنامه ی بهبودی و بازتوانی شما پس از جراحی است. تقویت کردن عضلات اطراف مفصل لگن موجب می شود که بتوانید مجددا به فعالیت های روزمره ی خو بازگردید.
اگر به تازگی جراحی لگن را پشت سر گذاشته اید، پزشکتان به شما توصیه می کند که در اولین فرصت ممکن شروع به حرکت کردن کنید. در صورتی که درد زیادی نداشته باشید، حتی می توانید یک روز پس از جراحی، حرکت دادن مفصل را شروع کنید. در ابتدا باید لبه ی تخت بنشینید و به آرامی روی پای خود بایستید و با کمک شخص دیگری، چند قدم راه بروید. یک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به شما کمک می کند تمرینات و حرکات ورزشی مناسب را به شما آموزش داده و از مدالیته های درمانی مانند تحریک الکتریکی با TENS و CPM برای کاهش درد و بهبود حرکت پذیری مفصل استفاده می کند. انجام فیزیوتراپی کارایی حرکتی بیمار را به سرعت افزایش می دهد و در این حالت زمان مرخص شدن بیمار از بیمارستان بسیار زودتر خواهد بود که در نتیجه هزینه های بیمار بسیار کاهش پیدا می کند.
برای دریافت مشاوره جهت اقدامات توانبخشی بعد از انجام عمل تعویض مفصل لگن یا رزرو نوبت می توانید با ما از طریق شماره های 32367465 - 031 و 32330382 - 031 تماس حاصل فرمایید.
الزامات انجام جراحی تعویض مفصل لگن
- درد و عدم توان حرکتی شایع ترین مشکلی است که بیماران، قبل از انجام جراحی تعویض مفصل لگن، از آن شکایت دارند.
- شکستگی مفصل لگن
- عدم توانایی راه رفتن
- احساس وجود درد مبهم در باسن، کشاله ی ران، کمر و زانو
- مشکل در تحمل وزن بدن بر روی پاها
آرتروز لگن
در صورتی که مفصل لگن دچار آرتروز باشد، نسبت به لمس کردن حساس است و در هنگام حرکت صدایی از درون مفصل شنیده یا احساس می شود و در مواردی شخص قادر نیست بدن خود را در حالت صحیحی نگه دارد.
روماتیسم مفصلی
دامنه ی حرکتی مفصل در جهات مختلف محدود می شود، حرکت دادن لگن با درد همراه است و در زمانی که شخص بعد از مدت زمان کوتاهی استراحت، میخواهد مجددا لگن خود را حرکت دهد احساس خشکی مفصل و درد می کند.
ابتلا به بیماری های دیگر لگن نیز می تواند موجب لزوم انجام جراحی تعویض مفصل لگن شود.
ملاحظات بسیار مهم قبل از تصمیم گیری برای انجام جراحی تعویض مفصل لگن
- سن
- سطح فعالیت بیمار
- انتظارات بیمار از نتایج جراحی
- وضعیت فیزیکی بیمار بر اساس اختلالات مشاهده شده در تصاویر رادیولوژی
روش تعویض مفصل لگن، تنها زمانی به کار می رود که تمامی درمان های دیگر قبلا انجام شده و پاسخگو نبوده اند. در نهایت نیز این جراح است که تصمیم نهایی را می گیرد که انجام جراحی تعویض مفصل لگن، گزینه مناسبی برای بیمار هست یا خیر.
اهمیت و نقش توانبخشی و فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن
بیمارانی که جراحی تعویض مفصل لگن را انجام می دهند به آتروفی عضلانی (تحلیل رفتگی عضلات) دچار هستند و عضلات آنها خصوصا عضلات سرینی گلوتئوس و چهار سر ران آنها بسیار ضعیف است و به همین خاطر بهتر است که حتما بعد از جراحی با یک متخصص فیزیوتراپی مشورت کنند. ضعف عضلانی موجب می شود که شخص کمتر بتواند مستقل عمل کند. درمان های توانبخشی بلافاصله بعد از جراحی تعویض مفصل لگن آغاز می شود و تمرکز آن بر بهبود حرکت پذیری لگن، افزایش قدرت عضلانی، افزایش انعطاف پذیری و کاهش درد است. بیمارانی که جراحی تعویض مفصل لگن را انجام می دهند، اغلب طی دو الی سه سال بعد از جراحی دچار تضعیف تدریجی عضلات لگن و ران می شوند. در صورتی که عضلات آبداکتور لگن ضعیف شوند، احتمال بی ثباتی و آسیب دیدن پروتز مفصل لگن زیاد می شود و ممکن است بعد از گذشت چند ماه از جراحی، شخص در هنگام راه رفتن دچار اختلال حرکتی شود.
معاینات تعویض مفصل لگن
مداخله ی فیزیوتراپیست از زمان قبل از انجام عمل جراحی و با ارزیابی وضعیت قدرت عضلانی، دامنه حرکتی مفصل و مقایسهی وضعیت مفصل آسیب دیده با مفصل سالم آغاز می شود. با انجام این معاینات، فیزیوتراپیست درک صحیحی از وضعیت بیمار قبل از انجام جراحی خواهد داشت. وضعیت عمومی بیمار هم از لحاظ فیزیولوژیکی (روحی و روانی) و هم از لحاظ فیزیکی باید مد نظر قرار گیرد. برای مثال لازم است تکنیک انجام جراحی برای بیمار شرح داده شود و بعد از جراحی نیز وضعیت بیمار به طور مرتب بررسی شده و نتایج آن برای بیمار شرح داده شوند تا از استرس و اضطراب بیمار کاسته شود. فیزیوتراپیست همچنین به بیمار توضیح می دهد که چگونه از عصا و واکر و وسایل کمکی دیگر به نحو صحیح استفاده کند تا بیمار بتواند در مرحله ی بعد از جراحی، تا جای ممکن مستقل باشد.
فیزیوتراپی برای توانبخشی پس از جراحی
شیوه ی انجام جراحی و وضعیت سلامتی بیمار عوامل اصلی هستند که تعیین کننده ی چگونگی انجام توانبخشی هستند. در صورتی که بیمار تصمیم داشته باشد مجددا به فعالیت ورزشی یا تفریحی خاصی ادامه دهد، این موضوع نیز باد در برنامه ی توانبخشی مد نظر قرار گیرد.
متخصصین ما در کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی تلاش بسیار زیادی می کنند که توانایی فیزیکی شما را دوباره بازیابی کرده و سلامت شما را برگردانند. هدف ما این است که به شما کمک کنیم بدون رنج ناشی از درد زندگی کنید و بدین ترتیب زندگی عادی خود را مانند قبل از سر بگیرید. برای اطلاع از ساعات کار کلینیک و یا دریافت مشاوره درباره روش های فیزیوتراپی و طب فیزیکی می توانید با ما از طریق شماره های 32367465 - 031 و 32330382 - 031 تماس حاصل فرمایید.
روش توانبخشی بیمار بعد از جراحی تعویض مفصل لگن (که با عوارض جراحی همراه نبوده است) شامل ترکیبی از روشهای زیر می شود:
ترتیب قرارگیری این روشها لزوما به شکل زیر نیست اما معمولا مشابه با همین روند است و در واقع این درمان ها مطابق با روند بهبودی و پیشرفت بیمار انجام می شوند. توانبخشی بیمار باید با توجه به توصیه های پزشک متخصص و تحمل پذیری خود بیمار و در اولین فرصت ممکن انجام شود.برای اطلاع دقیق از هزینه فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن و ران بهتر است با پزشک مشورت نمایید.
تحریک الکتریکی عضلات
- تحریک الکتریکی عصب ها در کلینیک و توسط دستگاه های مخصوص انجام می شود و هدف از این درمان ها، کاهش درد، افزایش کارایی و بهبود عملکرد مستقل عضلات می باشد.
- تحریک الکتریکی عصب ها با فرکانس پایین برای حفظ قدرت عضلانی و افزایش آن بسیار مناسب و موثر است و به بیمار کمک می کند تعادل بین پاهای خود را حفظ کند و هر چه سریعتر در حرکت کردن و انجام کارها مستقل عمل کند.
مداخلات درمان دستی
تکنیک های درمان دستی در بهبود علائم بیمار و کمک به بهبودی سریع تر بیمار پس از عمل تعویض مفصل لگن، بسیار مفید هستند. این تکنیک ها به بیمار کمک می کنند که با علائم آزاردهنده ی در لگن و باسن مقابله کرده و بتوانند مانند قبل به کارها و فعالیت های خود بپردازند.
برخی از این تکنیک ها عبارتند از:
- ماساژتراپی
- حرکت دادن مفصل به طور منفعل، در حد نهایت دامنه ی حرکتی آن
- جااندازی و درمان دستی مفاصل و بافت های نرم
آب درمانی تعویض مفصل لگن و ران
ثابت شده است که انجام ورزش در آب یا آب درمانی می تواند در تسریع روند بهبودی بعد از جراحی تعویض مفصل لگن بسیار موثر باشد. انجام ورزش ها و حرکات بسیار سبک در آب با درد کمتری همراه است و نیاز به نیروی کمتری دارد و به همین خاطر این ورزشها برای افراد ضعیف، مسن و افرادی که اضافه وزن دارند بسیار مناسب است.
انجام توانبخشی در آب موجب می شود که بیمار با روندی تدریجی بهبود یابد و فیزیوتراپیست نیز می تواند به آرامی سطح استقامت بدن بیمار را بالا ببرد تا قدرت عضلانی او به تدریج افزایش پیدا کند.
تمرین های ورزشی برای تعویض مفصل لگن و ران
بسیار مهم و ضروری است که بعد از انجام جراحی تعویض مفصل لگن، برای افزایش انعطاف پذیری و قدرت عضلات، ورزش کنید. انجام ورزش همچنین از تشکیل لخته ی خون جلوگیری می کند. ممکن است در ابتدا احساس راحتی نکنید، اما باید بدانید که انجام این حرکات به شما کمک می کنند که هر چه زودتر به روند عادی زندگی خود بازگردید.
این تمرینات را باید برای هر دو پای خود انجام دهید تا عضلات خود را به طور مساوی تقویت کنید. این حرکات را به آرامی و با کنترل کامل انجام دهید. توجه کنید که نباید مفصل لگن خود را برای انجام دادن حرکتی خاص یا قرار گرفتن در موقعیتی خاص، تحت فشار قرار دهید و انجام تمرینات نباید موجب شدید شدن درد و ایجاد ناراحتی برای شما شود.
تمرین1 بهبود انعطاف پذیری و قدرت لگن
تمرین2- بهبود انعطاف پذیری و قدرت لگن
تمرین3- بهبود انعطاف پذیری و تقویت عضلات لگن و شکم
تمرین4- تقویت عضلات لگن
تمرین 5- بهبود انعطاف پذیری و تقویت عضلات پشت ران
تمرین6- تقویت عضلات جلوی ران
تمرین7- تقویت عضلات پشت ران
تمرین8- تقویت عضلات لگن
تمرین9- تقویت عضلات لگن و بهبود تعادل بدن
تمرین 10- تقویت عضلات لگن
تمرین 11- تقویت عضلات لگن
تمرین 12- تقویت عضلات ران و بهبود تعادل بدن
تمرین 13- تقویت عضلات ران و بهبود تعادل بدن
تمرین 14- تقویت عضلات ران و بهبود تعادل بدن
بیشتر بدانید : تشخیص و درمان تنگی نسبی کانال نخاعی
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درد لگن و باسن و درمان آن با روش های طب فیزیکی
تاریخ انتشار : 1396-01-14تاریخ بروز رسانی : 1403-02-15 -
علت و انواع روش های پیشگیری از آرتروز مفصل لگن و ران
تاریخ انتشار : 1395-11-09تاریخ بروز رسانی : 1403-02-15 -
انواع دررفتگی مفصل لگن و درمان آن
تاریخ انتشار : 1395-11-23تاریخ بروز رسانی : 1402-09-21 -
کلیات آناتومی مفصل ران در ناحیه لگن
تاریخ انتشار : 1396-03-16تاریخ بروز رسانی : 1402-08-21 -
انواع شکستگی لگن و درمان آن
تاریخ انتشار : 1396-03-09تاریخ بروز رسانی : 1402-08-23
نظرات کاربران درباره این مطلب :باباجانیان [ 1402-08-20 ]
اقای دکتر،دوتا مشکل دارم یکی فرو رفتگی ناحیه پهلو سمت چپمه دقیقا جاییه که کمربند میفته روش و دوم اینکه شونه سمت چپم دوباره بخاطر همین لم دادن یا نشستن غلط از شونه راستم بالاتر رفته!!ممنونم که کمکم میکنید
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .