علائم و درمان سندرم تونل کارپال

سندرم تونل کارپال یک مشکل شایع است که برای دست و مچ دست به وجود می آید. علائم سندرم تونل کارپال زمانی ظاهر میشوند که عصب مدیان در داخل کانال مچ دست به نام تونل کارپال، تحت فشار قرار میگیرد و اصطلاحا گیر می افتد. هرچیزی که باعث شود کانال مچ دست (تونل کارپال) کوچک شود و یا بافتهای داخلی آن (مانند تاندون ها) بزرگ و متورم شوند، موجب فشار به عصب مدیان و بروز علائم سندرم تونل کارپال م یشود . این سندرم در سالهای اخیر مورد توجه بسیار زیادی قرار گرفته است چرا که تصور میشود، بروز این مشکل با انجام دادن کارهای تکراری با دست مانند تایپ با کیبورد کامپیوتر یا اسمبل کردن اجزا در کارخانهها در ارتباط است. در واقع اغلب افراد به خاطر نوع کار و شغلی که دارند به این سندرم مبتلا میشوند.

آنچه در این مطلب میخوانید

تونل کارپال کجاست و چه کاری انجام می دهد ؟

تونل کارپال در واقع یک کانال در مچ دست است که اطراف آن با استخوانهای کارپال مچ دست (از طرفین) و با رباطهای عرضی مچ دست (از بالا و پایین) احاطه شده است (رباطها استخوانها را به هم متصل میکنند). در واقع به فضایی که در بین استخوانها و رباطهای مچ دست قرار دارد، تونل کارپال گفته میشود. عصب مدیان از تونل کارپال عبور میکند و به قسمتهای مختلف دست میرسد. ین عصب موجب رساندن پیامهای عصبی به انگشت شست، انگشت اشاره، میانی و بخشی از انگشت انگشتری میشود. علاوه بر عصب مدیان، تاندونهای خمکنندهی انگشتان نیز از تونل کارپال عبور میکنند.

علت بروز تونل کارپال چیست؟

هر چیزی که باعث شود کانال مچ دست (تونل کارپال) کوچک شود و یا بافتهای داخلی آن (مانند تاندونها) بزرگ و متورم شوند (مانند وارد شدن ضربه و آسیب دیدن مچ دست)، موجب فشار به عصب مدیان و بروز علائم سندرم تونل کارپال میشود.انواع مشکلات آرتروز و ساییدگی در مچ دست موجب تورم و بروز علائم سندرم تونل کارپال میشود. شکستگی مچ دست میتواند در آینده موجب بروز سندرم تونل کارپال شود. این اتفاق در صورتی میافتد که نحوهی جوش خوردن استخوانها موجب فشار به تاندونهای فلکسور شود.بارداری موجب احتباس آب در بدن میشود که یکی از عوارض آن وجود فشار مضاعف در داخل تونل کارپال مچ دست است.افراد مبتلا به دیابت گاهی از علائم سندرم تونل کارپال شکایت دارند که این موضوع میتواند به خاطر وجود مشکلی در خود عصبو یا تحت فشار قرار گرفتن آن توسط اجزای بیرونی آن باشد.افرادی که مبتلا به کمکاری تیروئید هستند، بیش از دیگران مستعد بروز سندرم تونل کارپال هستند.نحوهی انجام کارها توسط شخص میتواند موجب شود که او در معرض خطر ابتلا به سندرم تونل کارپال قرار گیرد.

برخی از عوامل محیطی موثر در این زمینه عبارتند از :

علائم سندرم تونل کارپال

علائم سندرم تونل کارپال عبارتند از :

  1. احساس گزگز و بیحس در انگشتان که به تدریج شدت پیدا میکند.
  2. احساس دردی مبهم و پراکنده در نقاطی از دست که عصب مدیان به آن نقاط میرسد.
  3. ممکن است دستان شما به خواب بروند، خصوصا صبحها بعد از بیدار شدن از خواب.
  4. گاهی ممکن است درد مچ دست و دست تا بازوها و شانهها نیز انتشار یابد.
  5. ممکن است دست شما در هنگام برداشتن شیئی مانند لیوان، احساس ضعف بکند.
  6. مشکل در حرکت دادن شست دست و قرار دادن نوک شست دست روی انگشتان دیگر.
  7. در دست گرفتن اجسام مختلف مانند فرمان ماشین، روزنامه یا تلفن برای شما مشکل خواهد بود.

ما به بیماران بسیاری کمک کرده ایم که سلامتی خود را دوباره بازیابند و مشتاقیم که به شما نیز کمک کنیم. برای شروع درمان خود در این کلینیک یا برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید از طریق شماره های 32367465 - 031 و 32330382 - 031 با کلینیک تخصصی دکتر فرخانی تماس حاصل فرمایید.

تشخیص سندرم تونل کارپال

متخصصین طب فیزیکی ما در ابتدا شرح حال شما را گوش میدهند و در مورد شرایط کار و فعالیتهای شما و سایر سوابق پزشکی از شما سوالاتی میکنند و در ادامه شما را معاینه فیزیکی میکنند. توصیف شما از علائمی که دارید و انجام معاینات فیزیکی دقیق، مهمترین نقش را در تشخیص سندرم تونل کارپال دارند. در اغلب موارد بیماران از این موضوع شکایت دارند که نیمه شب از شدت درد مچ دست از خواب بیدار میشوند و این که دست آنها به خواب میشود. با بررسی دقیقتر علائم بیمار معمولا مشخص میشود که انگشت کوچک دست هیچ علائمی ندارد. این موضوع در تشخیص قطعی سندرم تونل کارپال بسیار مهم و کلیدی است.

روش های درمانی سندرم تونل کارپال

زمانی که شما درمان خود را آغاز میکنید، اولین توصیه متخصصین ما به شما این است که انجام فعالیتی که موجب بروز این مشکل شده است را تا حد ممکن کاهش دهید و یا آن را متوقف کنید. شما باید از انجام حرکات تکراری با مچ دست خود، در دست گرفتن اجسام با فشار زیاد به انگشتان و کار با دستگاههایی که موجب لرزش دست میشود خودداری کنید و در حین انجام کارها توجه کنید که مچ دست شما دائما در حالت خمیده نباشد. در صورتی که سیگار میکشید، از پزشک خود بخواهید که برای ترک سیگار شما را راهنمایی کرده و به شما کمک کند. در صورتی که اضافه وزن دارید، وزن خود را کم کنید و مصرف کافئین خود را تا جای ممکن کاهش دهید.

مچ بند طبی

دارو درمانی

ورزش

تزریق ها

اوزون تراپی

لیزردرمانی

درمانهای دستی (کایروپراکتیک)

تراکشن

جراحی



نظرات کاربران درباره این مطلب :عابدی [ 1402-08-28 ]
سلام من خانم هستم 44 سالمه و مدت یکماهه که انگشتای دستم و انگشت کوچک و دومی بی حس میشند آیا این مشکل برطرف میشه ؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان