علت و درمان انواع سکته مغزی خفیف و ایسکمیک

سکته ی مغزی یک وضعیت اورژانسی است. در صورتی که فکر می کنید یکی از اطرافیان یا خود شما دچار سکته مغزی خفیف و گذرا شده اید و یا ممکن است به آن دچار شوید، لازم است سریعا به بیمارستان مراجعه کنید. دوره ی توانبخشی بعد از سکته ی مغزی معمولا در همان فاز حاد و بلافاصله بعد از این که شرایط عمومی بیمار به ثبات می رسد، شروع می شود که این زمان معمولا بین 24 الی 48 ساعت پس از بروز سکته است.

متخصصان طب فیزیکی و توان بخشی به بیماران کمک می کنند که به تدریج فعالیت ها و حرکات پیچیده تری را انجام دهند و به بیماران آموزش داده و آنها را تشویق می کنند که از اندام هایی که بر اثر سکته مغزی بی حرکت شده اند، استفاده کنند و آنها را در فعالیت هایی که انجام می دهند، به کار ببندند. اولین قدم در توان بخشی بیماران سکته ی مغزی و بازگرداندن آنها به استقلال فیزیکی این است که به آنها کمک شود که به تدریج کارهای اصلی و اساسی روزمره ی خود را به طور مستقل انجام دهند.

بروز سکته ی مغزی باعث می شود اندام هایی که مرتبط با بخش آسیب دیده ی مغز توانایی خود را از دست بدهند، و گذراندن دوره ی توان بخشی سکته ی مغزی به بیماران کمک می کند که دوباره کنترل این اندام ها را به دست بیاورند و از آنها استفاده کنند. گذراندن دوره ی توان بخشی همچنین به بیماران راه های جدیدی را آموزش می دهد که با وجود ناتوانی های که به آن دچار شده اند، کارهای خود را انجام دهند. برای مثال به بیماران ممکن است آموزش داده شود که چگونه تنها با یک دست حمام کنند و یا لباس های خود را بپوشند و یا در حالی که توانایی حرکتی زبان آنها دچار اختلال شده است، بتوانند به نحو موثری با اطرافیان ارتباط برقرار کنند. متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی اعتقاد دارند که مهمترین عنصر در هر برنامه ی توانبخشی این است که برنامه به نحوی هدفمند تدوین شده باشد، با دقت و درایت هدایت و به طور مداوم پیگیری و اجرا شود.

آنچه در این مطلب میخوانید

سکته ی مغزی چیست؟

سکته ی مغزی زمانی رخ می دهد که یک لخته ی خون یکی از عروق مغزی را مسدود می کند و یا یکی از عروق مغزی پاره می شود و در جریان خون مغز اختلال ایجاد کرده و در ناحیه ای از مغز خونریزی رخ می دهد. چگونگی بروز سکته ی مغزی در هر فرد متفاوت است. علائم و تاثیرات ناشی از سکته ی مغزی به نوع سکته، قسمتی از مغز که درگیر شده است و میزان صدمات وارده به مغز و وسعت ناحیه آسیب دیده دارد. در برخی از افراد تاثیرات سکته ی مغزی بسیار شدید هستند و برای برخی دیگر این تاثیرات خفیف و جزئی هستند. معمولا علائم سکته ی مغزی به طور ناگهانی بروز می کنند اما در مواردی نیز ممکن است این علائم زمانی که شخص در خواب است ایجاد شوند. معمولا بروز آسیب در یک طرف از مغز موجب ایجاد ناتوانی هایی در طرف مخالف آن در بدن می شود.

سکته ی مغزی دارای دو نوع اصلی است:

علائم سکته مغزی

علائم سکته ی مغزی در هر یک از بیماران متفاوت است، اما شایعترین علائم سکته ی مغزی عبارتند از:

  1. احساس ضعف یا بی حسی ناگهانی در صورت، دست یا پا و معمولا در یک طرف از بدن.
  2. گیج شدن ناگهانی فرد و مشکل در صحبت کردن یا متوجه شدن صحبت های اطرافیان.
  3. بروز ناگهانی اختلال در یک یا هر دو چشم.
  4. بروز ناگهانی مشکل در راه رفتن، احساس سرگیجه، از دست دادن تعادل و عدم هماهنگی اعضا.
  5. بروز ناگهانی سردرد شدید بدون داشتن علت مشخص.

علائمی که کمتر شایع هستند عبارتند از:

سکته ی مغزی چه تاثیرات (عوارضی) دارد؟

مشکلاتی که بیش از همه در زندگی روزمرهی فرد ایجاد می شود عبارتند از:

برای دریافت مشاوره جهت اطلاع از روش های توانبخشی ما برای عوارض ناشی از سکته مغزی و یا رزرو نوبت می توانید با ما از طریق شماره های 32367465 - 031 و 32330382 - 031 تماس حاصل فرمایید.

ریکاوری بعد از سکته ی مغزی

بیمار بعد از سکته ی مغزی باید به طور مدارم تحت نظر پزشک بوده تا درمان های مناسب برای او تجویز شوند.

این درمان ها عبارتند از:

تحت نظر داشتن مداوم بیمار

دارودرمانی

توان بخشی سکته مغزی چگونه است؟

هرچه قدر دوره ی توانبخشی سکته ی مغزی را زودتر آغاز کنید، شانس شما برای بازیابی توانایی های از دست رفته بیشتر است.

برنامه ی توان بخشی سکته مغزی به بخشی از بدن که دچار ناتوانی شده است و نوع اختلالات ایجاد شده بستگی دارد و می تواند شامل روش های زیر باشد:

فعالیت های فیزیکی

تقویت مهارت های حرکتی با استفاده از انجام فیزیوتراپی سکته مغزی برای بهبود عملکرد عضلانی و هماهنگی عضلات و همچنین انجام تمریناتی برای بهبود نحوه ی بلعیدن غذا (برای افرادی که مشکلات بلع دارند).

اموزش حرکت کردن به بیمار شامل آموزش به بیمار در مورد نحوه ی استفاده از واکر یا عصا برای حفظ تعادل خود و حفظ ثبات زانوها و چگونگی تحمل وزن بدنتان در طی پروسه ی یادگیری نحوهی صحیح راه رفتن.

درمان با اعمال محدودیت یا اعمال اجبار، که در آن تحرک پذیری اعضایی از بدن که سالم هستند را محدود می کنید و در این حین تمرین می کنید که از اعضای آسیب دیده ی خود استفاده کنید تا کارایی این اعضا را افزایش دهید.

تمرینات افزایش دامنه حرکتی عضلات و مفاصل که شامل انجام حرکاتی برای رفع تنش عضلانی و بازیابی توان حرکتی می شود.

فعالیت های فیزیکی با کمک وسایل و دستگاه های خارجی

در تحریک الکتریکی عصب ها با دستگاه TENS از جریان الکتریکی برای تحریک عصب هایی استفاده می شود که در انقباض عضلاتی نقش دارند که این عضلات دچار تحلیل شده اند.با استفاده از تکنولوژی ربات، از دستگاه هایی استفاده می شود که به دست یا پای از کار افتاده کمک می کنند که حرکاتی را انجام دهند و بدین ترتیب به تدریج به کارایی قبلی خود بازگردند.در حال حاضر دستگاه های بیسیم مانند دستگاه چک کردن چک کردن بیمار، در حال بررسی هستند تا تاثیر آنها بر بهبودی فعالیت بیماران سکته ی مغزی بررسی شود.واقعیت مجازی که مانند بازی های ویدئویی می باشد نیز یک روش درمانی نوین و مبتنی بر کامپیوتر است که در ان بیمار با یک محیط شبیه سازی شده تعامل می کند.تحریک غیرتهاجمی مغز: متدهای درمانی مانند تحریک مغناطیسی مغزبرای بیماران مغزی به کار گرفه شده و تاکنون نتایج خوبی را در بهبود توانایی های حرکتی بیماران به داشته اند.یکی از درمان های برتر برای بازیابی حرکت و کارایی پاها بعد از سکته ی مغزی، استفاده از بیوفیدبک برای بهبود واکنش های بدن است. تاثیرات به دست آمده توسط این روش، بلند مدت هستند.

فعالیت های عاطفی و شناختی

گذراندن دوره های توانبخشی در برقراری ارتباط می تواند به شما کمک کند که توانایی های از دست رفته ی خود در زمینه درک مطالب، گوش دادن، صحبت کردن و خواندن را دوباره بازیابید.ارزیابی ها و درمان های انجام شده در زمینه روانشناسی شامل آزمودن قضاوت های احساسی شما و مهارت های شناختی است. شما می توانید با یک متخصص روان شناس مشورت کنید یا عضوی از گروه های پشتیبان در این زمینه شوید.در افرادی که قبلا سابقه ابتلا به سکته مغزی را داشته اند ممکن است داروهایی برای درمان افسردگی تجویز شود.

درمان های تجربی

درمان های بیولوژیکی مانند سلول های بنیادین در حال حاضر در حال بررسی هستند و بر روی آنها تحقیق می شود و تنها به عنوان بخشی از مطالعات بالینی ممکن است انجام شوند.استفاده از روش های درمانی جایگزین مانند طب سوزنی ، ماساژ و استفاده از گیاهان دارویی و آب درمانی نیز تحت مطالعه و بررسی هستند.

تغییر سبک زندگی

به رژیم غذایی خود توجه کنید. رژیم غذایی شما باید دارای تنوع باشد و میزان چربی اشباع شده، الکل و نمک در ان کم و میزان فیبر، میوه و سبزیجات در آن زیاد باشد.از کشیدن سیگار خودداری کنید. توجه به این نکته بسیار حیاتی است.استرس خود را کنترل و مدیریت کنید. داشتن استرس و تنش در زندگی غیرقابل اجتناب است اما شما می توانید با به کار گیری روش های مختلفی مانند ورزش کردن، تغییر رویکرد در روند کاری، انجام مدیتیشن و ریلکسیشن استرس خود را کاهش دهید.به طور منظم ورزش کنید. ورزش گردن به شما کمک می کند وزن خود را کنترل کنید و جریان خون در بدن خود را بهبود دهید. مدت زمان هر جلسه ی توانبخشی متفاوت می باشد و بستگی به چگونگی پاسخ شما به درمان ها، شدت علائمی که دارید و روند پیشروی ریکاوری شما دارد.

توان بخشی سکته مغزی در چه محلی انجام می شود؟

ممکن است شما دوره ی توان بخشی سکته ی مغزی را در بیمارستان آغاز کنید. ایده آل ترین محیط برای انجام توان بخشی مکانی است که برای شرایط خاص شما و البته خانواده ی شما کاملا مناسب باشد، خدمات درمانی آن توسط بیمه پوشش داده شود و امکانات درمانی مورد نیاز شما را داشته باشد. برخی خدمات مورد نیاز شما عبارتند از:

برای آشنایی بیشتر با علت و علائم درد آرنج و بررسی روشهای درمان آن کلیک کنید.



درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
نظرات کاربران درباره این مطلب :تیرانداز [ 1402-09-08 ]
سلام دکتر پدر من سکته خفیف مغزی کردن ولی با خوردن مایعات يا غذا خوردن به سرفه می افتد آیا این مسئله مهم است

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان