هر آنچه باید در مورد علت و علائم دیسک کمر بدانید
دیسک کمر اغلب در نتیجه فرسودگی و ساییدگی طبیعی ستون فقرات که ناشی از افزایش سن است اتفاق میافتد. به این پروسه تحلیل رفتن یا دژنراسیون دیسک (Disk degeneration) میگویند. بهطورکلی دیسکها در کودکان و افراد جوان دارای محتوای آب بسیار بالایی هستند. هر چه سن بالاتر میرود، محتوای آب موجود در دیسکها کاهش پیدا میکند و دیسکها خاصیت انعطافپذیری کمتری خواهند داشت. در این شرایط دیسک کمر شروع به منقبض و جمعشدن میکنند و فضای بین مهرهها نیز باریک و کوچکتر میشود. این پروسه پیری طبیعی، باعث میشود که دیسکها در معرض بیرون زدن قرار داشته باشند. گاهی یک رویداد آسیبزا همچون زمینخوردن یا تصادف نیز میتواند باعث بروز دیسک کمر شود. علاوه بر این اگر برای بلندکردن اجسام سنگین، بهجای پاها از عضلات ناحیه کمر استفاده کنید، این وضعیت میتواند سبب بروز دیسک کمر شود. چرخیدن هنگام بلندکردن اجسام سنگین نیز میتواند کمر را آسیبپذیرتر کند.
علت دیسک کمر
علل مختلفی می توانند منجر به جابجایی و بیرون زدگی دیسک ها شوند که مهمترین آنها عبارتند از:
- آسیب های تروماتیک ستون فقرات
- حرکات و شوک های ناگهانی
- بلند کردن ناگهانی اجسام سنگین
- پوکی استخوان مهره های کمری
- دژنراسیون و فرسودگی دیسک
- تخریب ساختارهای مهره های دو طرف دیسک
فتق دیسک توسط عوامل متعددی ایجاد می شود که می تواند مفاصل را به صورت مجزا یا باهم تحت فشار قرار دهد. از مهم ترین دلایل پارگی دیسک کمر ، میتوان به ضعف عضلات پشتی، بارز شدن دیسک، ضربه مستقیم، فشار طولانیمدت و نیز رفتارهای غلط برای حمل اشیای سنگین اشاره کرد. پارگی دیسک بیشتر در سنین بالا رخ میدهد و معمولا از دهه سوم زندگی شروع میشود.
همچنین بخوانید: انواع روش های درمان جراحی و غیر جراحی دیسک کمر
در ادامه شایع ترین این عوامل را بررسی می کنیم:
-
کهولت سن
دیسکهای میان مهرهای همزمان با افزایش سن، مایع خود را از دست میدهند و خشک میشوند، به طوری که این خشکی باعث ترک خوردن حلقه دیسک میشود. بدین ترتیب، با بزرگتر شدن شکاف روی دیسک، پارگی پدید میآید.
-
آسیبدیدگی
یکی از دلایل پارگی دیسک کمر ضربههای ناگهانی می باشد. این مشکل معمولا در اثر تصادف، زمین خوردن، سقوط از ارتفاع و غیره رخ میدهد.
-
انجام فعالیتهای سنگین
بافت دیسک کمر افرادی که کارهای سنگین انجام میدهند، به مرور زمان ضعیف میشود. ضعیف شدن این بافت، احتمال ابتلا به پارگی دیسک کمر را افزایش میدهد.
-
ایستادن یا نشستن نادرست
یکی از مواردی که خطر ابتلا به پارگی دیسک کمر را به دنبال دارد، نشستن نادرست است. بسیاری از افراد با این مشکل درگیر هستند و روش نشستن درست را نمیدانند. عدم درست ننشستن در درازمدت بافت دیسک کمر را ضعیف میکند و باعث پارگی آن میشود. از سوی دیگر، ایستادن نادرست نیز میتواند فشار زیادی به ناحیه کمر وارد کند.
علائم دیسک کمر
هرچند بیش از نیمی بیماران دچار فتق دیسک از مشکلشان اطلاعی ندارند؛ اما عدهای از بیماران از درد سیاتیک رنج میبرند. درد سیاتیک درد تیزی است که در پا رو به پایین منتشر میشود. این درد در واقع پیامد فشاری است که دیسک به عصب سیاتیک وارد میکند. اگر فتق دیسک در مهرههای کمری باشد، درد عموماً در پا حس میشود. پا درد ممکن است با کمردرد هم همراه باشد. بیحسی، ضعف یا گزگز پا یا بازو از دیگر علائم فتق دیسک به شمار میآید. در موارد نادر از دست کنترل روده و مثانه و بیاختیاری ادرار و مدفوع گزارش شده است.
فتق دیسک ممکن است در کمر یا گردن اتفاق بیفتد. فتق دیسک در کمر بر پاها تأثیر میگذارد در حالی که فتق دیسک در گردن ممکن است بر بازوها و دستان تأثیر داشته باشد. درد غالباً در یک طرف بدن احساس میشود.
اگر فتق دیسک بر اعصاب نخاعی فشار وارد کند، میتواند باعث درد، بی حسی یا ضعف در بازو یا پا ایجاد کند؛ اما برخی از افراد هیچ علامتی را تجربه نمیکنند. علائم و نشانه های دیسک کمر که فرد ممکن است تجربه کند، عبارتند از:
- بی حسی، سوزن سوزن شدن یا درد تیر کشنده
- اسپاسم عضلانی یا ضعف
- درد مداوم یا مقطعی که اغلب در یک طرف از بدن احساس میشود.
- سیاتیک که عبارت است از درد قسمت پایین کمر که به سمت باسن و ساق پا و خود با انتشار پیدا میکند.
- کاهش عکس العمل زانو یا مچ پا
- از دست دادن کنترل مثانه یا روده که یک علامت نادر است؛ اما میتواند نشان دهنده یک مشکل بسیار جدی باشد که سندرم دم اسب نام دارد و در این اختلال دیسکی که دچار لغزش شده است به اعصاب انتهای طناب نخاعی فشار وارد میکند.
- کمر درد متناوب یا مداوم: این نوع درد ممکن است در اثر تحرک، سرفه، عطسه و یا ایستادن برای مدت طولانی ایجاد شود.
- اسپاسم عضلات کمر
- ضعف عضلانی در پاها
- کاهش رفلکسهای زانو یا مچ پا
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
بررسی روش های درمان دیسک کمر و عود مجدد آن
تاریخ انتشار : 1395-05-17تاریخ بروز رسانی : 1403-01-28 -
بررسی ورزش های قدرتی دیسک کمر
تاریخ انتشار : 1392-11-17تاریخ بروز رسانی : 1403-02-04 -
انواع بیماری دیسک کمر و روش های درمان آن
تاریخ انتشار : 1392-11-22تاریخ بروز رسانی : 1403-02-03 -
همه چیز در مورد سندرم جراحی ناموفق دیسک کمر
تاریخ انتشار : 1395-11-16تاریخ بروز رسانی : 1403-02-04 -
چرا دیسک دچار پارگی یا بیرون زدگی می شود؟
تاریخ انتشار : 1392-11-17تاریخ بروز رسانی : 1403-01-28
نظرات کاربران درباره این مطلب :باقر ریگی [ 1402-06-21 ]
عرض سلام و ادب مادرم سال 98 جراحی دیسک کمر انجام داد بعد از اون جفت پاهاش از مچ حس نداشتند با واکر راه میروند درد پا خیلی شدید است و پاهاش خصوصاً ساق پای راست خیلی ضعیف شده علت چیست؟! ممنون از راهنمایتان
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .