شکستگی لگن ؛ علت، عوامل خطر، انواع و عوارض

شکستگی لگن نامی کلی برای تعداد زیادی از شکستگی ها است که معمولا بدنبال حوادثی مانند سقوط از ارتفاع، تصادف، حوادث ورزشی و حوادث حین کار و یا حتی زمین خوردن ایجاد میشود.شکستگی لگن در سنین بالا معمولا بدنبال زمین خوردن ایجاد میشود. در افراد مسن به علت پوکی و در نتیجه ضعیف شدن استخوان، شکستگی لگن به راحتی و با ضربه کمی ایجاد میشود.

لگن عضو مهمی در بدن است که به شکل حلقوی بوده و در قسمت تحتانی بدن قرار دارد. این عضو به عنوان کانال ارتباطی بین اندام های پایین بدن با تنه بوده و از قسمت فوقانی به ستون فقرات و از قسمت تحتانی به استخوان های ران متصل می باشد. نقش لگن انتقال نیروهای وارد شده از تنه به اندام های قسمت تحتانی بدن می باشد. اعضای گوارشی و تولید مثل، عروق و بافت های عصبی مهم در قسمت تحتانی بدن از لگن عبور می کند. در صورتی که استخوان این عضو دچار آسیب شود فرد متحمل درد زیادی می شود که برای درمان شکستگی لگن بایستی به متخصص مراجعه نماید. از شایعترین آسیب های لگن، شکستگی لگن می باشد. شکستگی لگن، شکستگی است که یک یا چند استخوان از پنج استخوان لگن دچار شکستگی می شود و می تواند شامل شکستگی استابولوم (قسمتی از لگن که مفصل ران را تشکیل می دهد)، باشد. از شایعترین علل ابتلا به شکستگی لگن می تواند به دلیل تصادف و یا زمین خوردن از ارتفاع زیاد باشد. درمان شکستگی لگن با توجه به میزان آسیب و وسعت و شدت شکستگی در نظر گرفته می شود. سن و شرایط و حتی جنسیت بیمار می تواند در روند بهبود شکستگی لگن بسیار مهم باشد.

آنچه در این مطلب میخوانید

علت شکستگی لگن

بیشتر شکستگی‌های لگن برای افرادی که 65 سال یا بیشتر دارند اتفاق می‌افتد و معمولاً در اثر زمین خوردن ایجاد می‌شوند. با بالا رفتن سن، استخوان‌های شما به طور طبیعی قدرت خود را از دست می‌دهند و احتمال شکستن آنها، حتی در اثر افتادن جزئی، بیشتر می‌شود. احتمال شکستگی لگن در کودکان و بزرگسالان به دلیل تصادف با دوچرخه یا اتومبیل یا آسیب ورزشی بیشتر است. موارد دیگری که می تواند علت شکستگی لگن باشد، عبارتند از:

عوامل خطر شکستگی لگن

میزان شکستگی لگن به طور قابل ملاحظه‌ای با موارد زیر افزایش می‌یابد:

علائم شکستگی لگن

انواع شکستگی لگن

استخوان لگن یک استخوان حلقوی شکل است که در صورتی که یک شکستگی در یکی از ساختارهای آن ایجاد شود احتمال ایجاد همان شکستگی در سمت دیگر آن حلقه نیز وجود دارد. شکستگی های لگن انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

زمانی که استخوان های شکسته در جای خود قرار داشته باشند و شکل حلقوی لگن حفظ شده باشد شکستگی بدون در رفتگی می باشد. در این نوع شکستگی معمولاً فقط یک استخوان دچار شکستگی شده است.

زمانی که بیشتر از یک استخوان در لگن دچار شکستگی شود معمولاً شکستگی با در رفتگی رخ می دهد. در این نوع شکستگی، انتهای استخوان شکسته شده از جای خود خارج شده است. این نوع شکستگی اغلب در اثر ضربات شدید به وجود می آید. شکستگی با در رفتگی نسبت به شکستگی بدون در رفتگی با خونریزی بیشتری همراه است.

زمانی که استخوان شکسته شده، پوست باز شده و بیرون زدگی استخوان از روی پوست قابل مشاهده می باشد شکستگی باز نام دارد. در صورتی که در شکستگی بسته عارضه قابل مشاهده نیست. شکستگی نوع باز یک شکستگی خطرناک است که ممکن است بیمار دچار عفونت شود. در شکستگی‌های باز، استخوان سطح بدن را پاره می‌کند و بیرون می‌زند و خطر ابتلا به عفونت در آن بالاست.

عوارض شکستگی لگن

شکستگی لگن می‌تواند استقلال شما را کاهش دهد و گاهی عمر شما را کوتاه کند. حدود نیمی از افرادی که دچار شکستگی لگن هستند، قادر به بازیابی توانایی زندگی مستقل نیستند. اگر شکستگی لگن، شما را برای مدت طولانی بی‌حرکت نگه دارد، این عوارض می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

چرا شکستگی لگن کشنده است؟

زمانی که هر یک از استخوان های بالای ران دچار شکستگی شوند بیمار دچار شکستگی لگن شده است. معمولاً این شکستگی ها در اثر ضربات شدید مانند تصادف ایجاد می شوند که به دلیل نزدیکی لگن به رگ ها و اندام های خونی این شکستگی ها خطرناک هستند و ممکن است باعث عوارض و به خطر افتادن جان بیماران شوند.

روش تشخیص شکستگی لگن

در صدمات جدی مثل حوادث رانندگی باید سریعاً برای ارزیابی وضعیت استخوان‌های لگن عکسبرداری با اشعه ایکس انجام شود. چرا که احتمال شکستگی لگن بسیار بالا است. در هرحال اگر فرد در راه رفتن مشکل داشته باشد یا احساس درد و بی‌حسی در قسمت تحتانی بدن خود داشته باشد همیشه احتمال شکستگی لگن وجود دارد.

درمان شکستگی لگن

درمان شکستگی لگن به سن، سلامت کلی و نوع آسیب بستگی دارد. اکثر شکستگی های لگن نیاز به جراحی در طی یک یا دو روز پس از آسیب دارند؛ اما برخی از افراد به دلیل سن یا شرایط دیگر از سلامت کافی برای جراحی برخوردار نیستند. بهترین روش هی درمان شکستگی در ناحیه لگن به شرح زیر است:

1- عمل شکستگی لگن

اکثر شکستگی های لگن نیاز به جراحی برای ترمیم استخوان های آسیب دیده لگن دارند. چندین تکنیک جراحی لگن وجود دارد که باتوجه به شرایط بیمار و شدت شکستگی انجام می شود. ممکن است جراحان از پیچ ها، میخ ها یا صفحات فلزی برای محکم کردن استخوان ها و نگه داشتن آنها در جای خود استفاده کند.

2- تعویض مفصل لگن

بسته به نوع آسیب، ممکن است نیاز به تعویض جزئی یا کامل لگن بیمار وجود داشته باشد. در برخی موارد ممکن است علاوه بر تعویض مفصل لگن به جراحی تعویض مفصل ران نیاز باشد.

3- درمان های تکمیلی شکستگی لگن

فیزیوتراپی: فیزیوتراپی یک روش درمان محسوب نمی شود، بلکه یک روش تکمیلی برای درمان شکستگی لگن بعد از جراحی ترمیمی است که به بازیابی حرکت، قدرت و انعطاف پذیری کمک می کند. اگر تعویض مفصل لگن یا ران انجام داده اید، فیزیوتراپی، روش های توانبخشی و تمرینات ورزشی مانند تمرینات بعد از جراحی تعویض مفصل ران و لگن می تواند به طور قابل توجهی دامنه حرکتی شما را بهبود بخشد.

داروها: داروهای تجویز شده نیز همانند روش های توانبخشی و فیزیوتراپی یک درمان به شمار نمی روند، بلکه بخشی از درمان بعد از جراحی شکستگی لگن محسوب می شوند. به طورکلی داروهای تجویز شده برای درمان شکستگی لگن با دو هدف کاهش درد و التهاب یا داروهای آنتی بیوتیک تقسیم بندی می شوند. داروهای مسکن بدون نسخه و نسخه می توانند به مدیریت درد و کاهش التهاب قبل و بعد از عمل کمک کنند. همچنین داروهای آنتی بیوتیک به افرادی که تحت عمل جراحی برای درمان شکستگی ناحیه لگن قرار گرفته اید برای کاهش خطر عفونت توصیه می شود.

شکستگی لگن چه مدت خوب میشود؟

معمولاً بین یک تا شش ماه این فرایند طول می‌کشد.



نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان