کاربرد مغناطیس درمانی (مغناطیس تراپی) در فیزیوتراپی

فیزیوتراپی رایج ترین درمان تجویز شده برای کمک به بهبود بسیاری از آسیب‌های اسکلتی-عضلانی است. برای مثال درد‌های مزمن کمر و زانو، مشکلات حرکتی، آسیب‌های ناشی از تصادف و ورزش همگی با استفاده از فیزیوتراپی تا حد زیادی بهبود می‌یابند. در فیزیوتراپی از روش‌های متعددی برای بهبود آسیب‌های افراد استفاده می‌کنند. یکی از این تکنیک‌ها، مگنت تراپی است که می‌تواند به طور قابل توجهی به کاهش درد و ترمیم بافت آسیب دیده کمک کند. مگنت تراپی یک تکنیک درمانی غیرتهاجمی است که امکان درمان بیماران با استفاده از میدان مغناطیسی را فراهم می‌کند. در این روش از اثرات مثبت میدان مغناطیسی متناوب با فرکانس پایین برای تحریک فرآیند‌های بهبود بدن استفاده می‌شود. در واقع سلول‌ها و سیستم کلوئیدی بدن حاوی یون‌هایی هستند که می‌توانند تحت تاثیر نیرو‌های مغناطیسی قرار بگیرند. هنگامی که بافت در معرض میدان مغناطیسی پالسی قرار می‌گیرد، جریان الکتریکی ضعیفی به بدن القا می‌شود و تمام سلول‌هایی را که در معرض آن هستند فعال می‌کند. این میدان با تأثیر بر ساختار غشا‌های سلولی، فرآیند‌های ترمیم سلولی را پشتیبانی می‌کند و نفوذ اکسیژن و مواد مغذی به داخل سلول را آسان‌تر می‌کند. به این ترتیب، ابزار مفیدی برای درمان آسیب‌‌های عضلانی و استخوانی است.

آنچه در این مطلب میخوانید

انواع روش های مغناطیس درمانی (مگنت تراپی)

مغناطیس درمانی از دیر باز مورد توجه پزشکان بوده است .در طب اسلامی توصیه می گردد خواب و استراحت رو به قبله که در اکثر مواقع در جهت مغناطیسی زمین است صورت پذیرد. مغناطیس با ایجاد تغییرات پتانسیل در بدن و در سلولها اثرات مفیدی را در انسان و موجودات زنده ایجاد می کند بطوریکه در صورت سفر انسانها به کرات دیگر یا استقرار در قمر های مصنوعی مشکلات متعددی در عضلات و استخوانها بروز می نماید. لذا امروزه با روشهای مختلف مغناطیس درمانی مانند تخت و تشک مغناطیسی کفی ،کفش و مچ بند مغناطیسی درمان مکملی برای بیماریهایی مانند پوکی استخوان دردهای عضلانی و استخوانی بی اختیاری ادرار رایج گردیده است.

در ادامه با انواع روشهای مغناطیس درمانی آشنا می شوید.

در این نوع، مگنت، پوست شما را لمس خواهد کرد. به عبارت دیگر، از دستبند مغناطیسی یا دیگر جواهرات مغناطیسی استفاده خواهید کرد. همچنین پزشک ممکن است نوار یا کفی مگنت‌دار را به شما بدهد. گاهی پزشک از شما می‌خواهد تشک یا بالشی مگنت‌دار بخرید و روی آن بخوابید. این مگنت‌ها ممکن است ضعیف، متوسط یا قوی باشند؛ ولی میدان مغناطیسی آنها همیشه روشن است و تغییر نمی‌کند. این مگنت‌ها معمولاً نزدیک بخشی که درد احساس می‌شود، گذاشته می‌شوند.

در این نوع، پزشک از شما خواهد خواست از مگنت‌هایی با بار الکتریکی استفاده کنید. شدت میدان‌های الکترومغناطیسی ممکن است تغییر یابد. زمانی که جریان الکتریکی از سیم‌پیچ حاوی مواد مغناطیسی عبور می‌کند، میدان الکترومغناطیسی ایجاد می‌شود. میدان الکترومغناطیسی پالسی و تحریک مکرر مغناطیسی محیطی از انواع مغناطیس درمانی محسوب می‌شوند. تحقیقات نشان می‌دهند که این نوع می‌تواند به تسکین درد و بهبود عملکرد بیماران مبتلا به درد اسکلتی-عضلانی و آرتروز کمک کند. الکترومغناطیس درمانی، درمانی بی‌خطر برای تسکین درد محسوب می‌شود.

در این نوع، مگنت‌ها در بخش‌هایی از پوست به نام مسیرها یا کانال‌های انرژی گذاشته می‌شوند. بهتر است بدانید که متخصص طب سوزنی در جلسات طب سوزنی نیز روی این بخش‌ها تمرکز می‌کند.

نحوه استفاده و کاربرد انواع روشهای مغناطیس تراپی (مغناطیس درمانی)

در ابتدا فرد بر روی تخت مخصوصی دراز کشیده و بدن را ریلکس می کند. سپس فیزیوتراپیست با توجه به ناحیه آسیب دیده، نوع مگنت تراپی را انتخاب کرده و با اعمال امواج مغناطیسی به روش های مختلف شروع به درمان فرد می کند. مثلاً در درمان زانو به روش مگنت تراپی، فیزیوتراپیست، زانو را با یک نوار مخصوص بسته و درمان را شروع می کند. در روش های مختلف مگنت تراپی ابتدا ممکن است کمی درد سوزش و یا گاهی درد خفیفی در ناحیه آسیب دیده احساس شود؛ اما در مراحل بعدی این درد طبیعی خواهد شد.

مگنت تراپی برای تسکین تمامی انواع دردها مورد استفاده قرار می‌گیرد، از جمله:

مزایای مغناطیس درمانی

تاثیر مغناطیس درمانی (مگنت تراپی) از طریق سم زدایی بدن

بعضی از پزشکان بر این باورند که درمان مگنت تراپی به افزایش جریان خون و کشیدن سموم به سطح بدن کمک می‌کند. این کار بر این فرض استوار است که خون دارای آهن است که به میدان مغناطیسی اعمال‌شده به هر قسمت از بدن متصل می‌شود. از این‌رو استفاده از یک میدان مغناطیسی، به‌عنوان مثال برای زانودرد باید به لحاظ نظری جریان خون بیشتری را به ‌زانو بکشد و به بهبود و کاهش درد سرعت ببخشد.

تعداد جلسات درمانی مغناطیس تراپی

با توجه به نوع بیماری و مرحله آن، پزشک متخصص، تعداد جلسات مگنت درمانی را مشخص و برنامه ریزی می کند. سپس تعداد جلسات را با توجه به مشکل هر فرد تنظیم می کنند.

مغناطیس درمانی برای چه کسانی مناسب است؟

روش درمانی مگنت تراپی از روش های مؤثر درمانی بوده که با اعمال انرژی و امواج مغناطیسی موجب بهود و تحریک و ترمیم بافت های آسیب دیده بدن و کاهش درد و تورم آن می شد. چنانچه فرد واجد شرایط انجام مگنت تراپی باشد و بیماری های دیابتی، قلبی و... نداشته باشد و همچنین باردار نباشد، می تواند جهت بهبود درد های عضلانی و مفصلی از جمله درد های زانو، آرنج و...، آسیب دیدگی های بافت های همبند، تورم، مشکلات مغزی و آرتروز از مگنت تراپی بهره مند شوند. در ضمن باید گفت این روش درمانی برای افرادی که دچار مشکلات ام اس و همچنین پوکی استخوان هستند نیز به شدت مؤثر و مفید می باشد.

آیا مغناطیس تراپی (مغناطیس درمانی) ایمن است؟

درمان مغناطیسی بسیار ایمن است و هیچگونه عارضه ای در اثر استفاده درست از آن گزارش نشده است.

عوارض استفاده از مغناطیس درمانی

برخی بیماران پس از مگنت تراپی دچار عوارض جانبی زیر می‌شوند:

البته عوارض جانبی فوق به ندرت بروز می‌یابد.

هزینه مغناطیس درمانی

عوامل زیادی در تعیین هزینه نهایی روشهای درمان مؤثر هستند. نوع بیماری و شدت آن، تعداد جلسات درمان، تجربه و شهرت پزشک، هزینه های کلینیک و پزشک و عوامل دیگر در تعیین هزینه های مگنت تراپی دخیل هستند.



نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان