طب سنتی چیست و چه بیماریهایی را درمان می کند؟
طب سنتی، طبی است که پیش از ایجاد و اشاعه شیوه های پزشکی مدرن مورد استفاده همه افراد بوده و در واقع، به آن دسته از تکنیک هایی گفته میشود که، پایه و اساسشان باورها و تجربیات و نظریات گذشتگان ما بوده است. این باورها در همه زمینه ها شامل پیشگیری از بیماری های خاص، حفظ سلامتی، بهبود بیماری های روحی و جسمی و حتی ایجاد شیوه های جدید درمانی مشاهده شد است. بر طبق تعریفی که سازمان بهداشت جهانی در مورد طب سنتی دارد، مجموعهای از دانستهها، مهارتها و اعمال که بر پایه نظریهها، باورها و تجربههای بومی فرهنگهای مختلف است. این دانستهها در بهداشت، پیشگیری، تشخیص و بهبود بیماریهای ذهنی و جسمی بسیار کاربرد دارند. طب سنتی، قدمت زیادی داشته و تاریخچه آن به سالهای دور یعنی زمان انسان های اولیه ای برمیگردد که برای درمان بیماری های خود، از شیوه های درمانی پیشنهادی دیگر افراد استفاده میکردند. علاوه براین، کشورهایی مانند چین به نوعی در این زمینه پیشگام بوده و شیوه های درمانی اثباتش شده خود را به دیگر ملل نیز پیشنهاد داده اند. طب سنتی از 150 سال پیش در ایران تا به امروز تغییرات زیادی کرده و با چالشها و اختلاف نظرهای زیادی همراه بوده است که در طی سالها پیشرفتهای زیادی کرده است، در نتیجه باعث شده است تا در کنار طب نوین(شیمیایی) به عنوان یکی از روشهای درمانی برای انواع بیماریها شناخته شود. البته این درمان ها و طب سنتی نیز حساسیت خاص خود را داشته و در صورتی که در به کارگیری آن افراط و تفریط شود، میتواند تأثیرات منفی بلند مدتی برسلامتی داشته باشد.
بیماری های قابل درمان با طب سنتی
- کبد چرب
- دیابت
- تیروئید کم کار
- کم خونی و فقر آهن
- مشکلات گوارشی
- بیماریهای پوستی
- مشکلات مو
- مشکلات مفصلی و استخوانی
- مشکلات ناشی از ضعف جنسی در آقایان و خانم ها
مشکلات آقایان مانند:
- واریکوسل، زود انزالی، عدم باروری، کوتاهی آلت تناسلی، پروستات
مشکلات خانم ها مانند:
- عفونت رحم و واژن، کیست سینه و تخمدان، تنبلی تخمدان، تخمدان پلی کیستیک، پرولاکتین بالا.
همچنین بخوانید: سوزن خشک؛ تفاوت طب سوزنی و درای نیدلینگ
اصول درمان در طب سنتی
اصول طبابت در طب سنتی بر چهار طبیعت مزاج انسان یا اخلاط اربعه است. این چهار طبیعت عبارتند از:
- بلغم
- صفرا
- سودا
- خون
مزایای طب سنتی
در دوران مدرن، درمانهای سنتی اغلب همراه با داروهای رایج به عنوان درمانهای مکمل استفاده میشوند. می توان از آنها برای مقابله با برخی از عوارض جانبی داروهای شیمیایی و تسریع زمان بهبودی استفاده کرد. در ادامه به برخی دیگر از فواید طب سنتی اشاره می کنیم:
- طب سنتی ثابت کرده است که در درمان بیماریهای مزمن و مشکلات روانشناختی، بهویژه آنهایی که با استرس مرتبط هستند،که اغلب از بیگانگی اجتماعی، اضطراب یا از دست دادن عزت نفس ناشی میشود، مؤثر است. نمونه هایی از بیماری های تحت تأثیر استرس انواع خاصی از زخم ها، مشکلات پوستی و اختلالات برونش هستند.
- بسیاری از پزشکان طب سنتی دانش کاملی از گیاهان دارویی و اثرات آنها در درمان بیماریهای ارگانیک دارند. اکثر پزشکان سنتی از رویکردی جامع استفاده میکنند که با طیف گستردهای از مشکلات در سه سطح سر و کار دارد: جسمی، عاطفی و معنوی. درمان جامع بر پیشگیری از بیماری و تغییرات مثبت در سبک زندگی برای اطمینان از تعادل بین این سه جنبه زندگی تأکید دارد.
- یکی دیگر از مزایای طب سنتی غیرمتمرکز بودن آن است. به راحتی و به سرعت در دسترس افرادی قرار می گیرد که سفر به مراکز شهری برای درمان برایشان ناخوشایند، زمان بر و پرهزینه است.
روش های تشخیص در طب سنتی
در طب سنتی چند روش برای تشخیص بیماریها وجود دارد:
- مزاج شناسی معاینه وضعیت روانی
- نبض
- بول و براز (ادرار و مدفوع)
- عنبیه شناسی
- زبان شناسی
- پاندول
- بی لوکیشن
روش های درمانی در طب سنتی
- گیاه درمانی: گیاه درمانی یکی از روشهای طب سنتی است. درمان بیماری های مختلف جسمی و روحی به وسیله گیاهان را “گیاه درمانی” می گویند.یكی از روش های قدیمی جهان، طب گیاهی است. خداوند حكیم درمان همه بیماری ها و دردها را در طبیعت قرار داده است.«طبیعت خادم طبیعت است». در کشور ایران 2500 نوع گیاه دارویی شناخته شده که نزدیک به 200 نوع آن مصرف عام دارد و 300 400 نوع آن در درمان طب سنتی به کار می رود.
- حجامت: حجامت از روشهای خونگیری در طب سنتی است و برای درمان بیماریهایی مانند آسم، اعتیاد به مواد مخدر، سردردهای میگرنی، غلظت خون، چربی خون و بیماریهای پوستی مفید است.
- ماساژ درمانی: برای درمان بیماریهای اسکلتی، گوارشی، عضلانی، سردردها، رفع استرس و افسردگی، بهبودی جریان خون و افزایش اکسیژن رسانی به بافتها و بهبودی ده ها بیماری دیگر از خواص ماساژ درمانی است. بعضی ماساژهای درمانی عبارتند از: ایروودا، یومیهو، تای ماساژ، ماساژهای آرام بخش و ماساژهای زیبایی.
- شیاتسو: شیاتسو روش مؤثر و پیشگیری کننده برای بیماران دچار افسردگی یا بی خوابی است. در این روش توسط انگشتان دست بر نقاط حیاتی بدن برای رسیدن به سلامتی فشار می آورند.
- زالو درمانی: در این روش خونگیری توسط زالو است که در حین خونگیری ماده هیرودین به بدن وارد می شود و این روش در طب سنتی جایگاه ویژه ای دارد.
- بادکش درمانی: یکی دیگر از روشهای طب سنتی بادکش درمانی یا حجامت خشک است، در این روش در نقاط مختلف بدن ایجاد مکش می شود که در نهایت موجب انبساط عروقی بدن و پراکندگی مواد از نقطه ای خاص می شود .
معایب طب سنتی
- عدم مراجعه به افراد متخصص و حرفهای باعث به وجود آمدن عوارض جانبی میشود.
- کیفیت پایین برخی از گیاهان دارویی که بدون مجوز در بازار وجود دارند.
- استاندارد قطعی و مشخص برای داروهای گیاهی وجود ندارد.
برای آگاهی از آرتریت انگشتان دست؛ علل، علائم و روشهای درمان ؛ کلیک کنید.
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .