همه چیز در مورد بیماری دیسک کمر

بیماری دیسک کمر یکی از بیماری های ناتوان کنندهای است که متاسفانه امروزه شیوع بالایی پیدا کرده است و بسیاری افراد از ابتلا به آن رنج میبرند. از طرفی با وجود گسترش وسیع علم پزشکی، روشهای تشخیص پارگی دیسک کمر و درمانی جدید و موثری برای آن پیدا نشده است و بی توجهی به آن و پیشرفت بیماری میتواند عواقب ناخوشایندی به دنبال داشته است که یکی از عواقب آن بیماری سیاتیک است. در حالت کلی منظور از بیماری دیسک کمر، در رفتگی با بیرون زدگی قسمت مرکزی یا هسته دیسک ( فتق دیسک کمر ) میباشد که با پارگی های کوچکی که به صورت شیارهای باریکی در اطراف آن، کمکم ایجاد میشود همراه است. این بیرون زدگیها و دررفتگی ها روی ریشه های عصبی پشت این دیسک فشار می‌آورند و باعث ایجاد کمر درد و سایر عوارض میشوند.

آنچه در این مطلب میخوانید

علائم دیسک کمر

علائم دیسک کمر و پاره شدن دیسک طبق آمارهای موجود در خانمها بیشتر است و معمولا در قسمت چپ دیده میشود. این علائم ممکن است در برخی افراد باعث بروز درد کمر یا گردن نشود اگرچه احساس درد در این ناحیه شایع است. علائم و نشانه‌های شایع دیسک کمر به شرح زیر می‌باشند:

علائم دیسک کمر در پا ها :

دیسک کمر و انواع اختلالات آن می توانند باعث درد موضعی تا درد انتشاری و رادیکولر در زانو یا پاها و ساق پا و کف پا حتی انگشت شست پا شود. در برخی از موارد ممکن است که دیسک کمر شامل آتروفی عضلانی ، تحلیل ماهیچه های ساق پا ، احساس خالی کردن زانو ، عدم توانایی بلند کردن پنجه پا و یا انگشت شست را شامل شود . همچنین موارد زیر در پا ها میتواند از علائم دیگر دیسک کمر باشد.

علل و انواع بیرون زدگی و پارگی دیسک کمر

در ایجاد بیماری دیسک کمر عوامل زمینهای مانند ژنتیک مطرح میباشد ولی اصولا بیرون زدگی و پاره شدن دیسک در اثر استفاده ناصحیح از مهرهها و طرز رفتار ناصحیحی است که افراد با بدن خود انجام میدهند. در حیوانات چهارپا اصولا چیزی به نام پارگی دیسک کمر نداریم و این بیماری بهایی میباشد که انسان برای راست ایستادنش میپردازد. به علت فشاری که برآیند نیروهای وزن آدم روی مرکز ثقل وارد میکند و فشاری که روی آن ناحیه از مهرههای تحتانی کمر وارد میشود، ستون فقرات بار بیشتری را نسبت به سایر قسمتها تحمل میکند از جمله کسانی که دارای گودی در ناحیه کمر هستند باید برای رفع گودی کمر حتما ایمنی ها را رعایت کنند تا بیشتر به مشکلات جبران ناپذیر نرسند و با کوچکترین نشانه به پشک مراجعه کنند. علت دیسک کمر و علت این که ما بیشتر بیماریهای دیسک را در این نواحی میبینیم همین میباشد. شایعترین محل درگیری دیسک کمری در کشور ایران مهرههای 4 و 5 و در کشورهای اروپایی معمولا مهرههای 5 کمری و یکم خاجی میباشد و این تقاوت به علت نوع استخوان بندی میباشد. در ایران به طور معمول لگنها برجستهتر هستند، ولی در اروپا لگنها صافتر میباشند.

فتق و برجسته شدن دیسک کمر و گردن لزوماً به معنای نیاز به انجام عمل جراحی نیست . با توجه به علایم دیسک کمر نوع درمان تشخیص داده می شود. اکثر بیماران دارای پارگی دیسک نیازی به جراحی ندارند و معمولاً میتوان علائم را با درمانهای محافظه کارانه ای چون صبر کردن برای فرو نشستن علائم، مصرف مسکن و فیزیوتراپی مدیریت کرد. علائم بسیاری از بیماران دچار مشکل برجستگی دیسک پس از سپری شدن چند هفته یا چند ماه کاملاً برطرف میشود. چنانچه علائم به طور یکنواخت تشدید شود و با فیزیوتراپی دیسک کمر و ورزش گردن و کمر، احتمالاً پزشک و متخصص ستون فقرات پیشنهاد خواهد کرد تا عمل جراحی انجام شود.

تشخیص دیسک کمر

علاوه بر سؤال در مورد علائم و سابقه پزشکی فرد و انجام معاینه جسمی، پزشك ممكن است از آزمایشات زیر برای تشخیص دیسک کمراستفاده كند :

روشهای درمان جراحی و غیر جراحی

درمان دیسک کمر بستگی به علائم آن دارد. با توجه به اینکه اکثر موارد فتق دیسک کمر با استفاده از روش های درمان بدون جراحی دیسک کمر درمان می شوند، پزشک در ابتدا ممکن است به شما پیشنهاد دهد وضعیت خود را به‌طور دقیق تحت کنترل و نظارت داشته باشید. در صورتی که با استفاده از درمان بدون جراحی دیسک کمر و روش های درمانی محافظه کارانه علائم مشکل بهبود پیدا کردند، آنگاه ممکن است نیازی به استفاده از سایر روش های درمانی نباشد. اما اگر با وجود استفاده از این روش ها علائم دیسک کمر تشدید شدند، احتمالاً پزشک به شما پیشنهاد می دهد از عمل جراحی برای رفع مشکل خود استفاده کنید.

برخی از روش های غیر جراحی درمان دیسک کمر عبارتند از : بریس ، کمپرس سرد و گرم ، دارو درمانی ، فیزیوتراپی ، ماساژ بافت عمقی ، تزریق ازون ، لیزر درمانی ، حرکات اصلاحی و ورزشی

دیسک کمر در بارداری

رباط های بدن شما به طور طبیعی در دوران بارداری کمی نرم تر می شوند و می توانند بیشتر کشیده شوند و علت این موضوع آماده شدن بدن برای زایمان است. شل شدن رباط ها می تواند موجب وارد شدن فشار بیشتر به مفاصل در کمر و لگن شود که این موضوع می تواند نهایتا باعث بروز کمردردشود. داشتن کمر درد و یا درد سیاتیک و درد پا در دوران بارداری می تواند بسیار آزاردهنده باشد، خصوصا که شما دارید سعی می کنید که با سایر پیامدهای بارداری کنار بیایید. درد کمر به احتمال زیاد در پایین کمر حس می شود اما در مواردی نیز ممکن است بالای کمر، شانه ها، بین سینه ها و قفسه ی سینه نیز دردناک شود.

داشتن درد به صورت مداوم موجب بروز افسردگی و اضطراب می شود. اما مشکل می توان گفت که درد موجب بروز افسردگی می شود و یا افسردگی موجب بروز درد می شود. در هر صورت، در صورتی که شما درد دارید یا حس خوبی ندارید، قطعا به کمک نیاز دارید. در صورتی که در کمر یا لگن خود احساس درد می کنید، این موضوع را حتما به پزشک خود اطلاع دهید، چرا که ممکن است نیاز باشد که او شما را به یک فیزیوتراپیست ارجاع دهد تا مشکل شما را برطرف کند. برخی از روش های درمانی که متخصصان طب فیزیکی به کار می برند می تواند به شما کمک کند که بهبود پیدا کنید.

عوارض و عود مجدد

در تمام روش‌های درمان دیسک کمر، امکان عود مجدد دیسک کمر وجود دارد، ولی معمولاً عودها در سطوح بالاتر و پایین‌تر دیسک کمر درمان شده‌ی قبلی اتفاق می‌افتد.
اگر بیمار مراحل درمان دیسک کمر را به خوبی انجام دهد و ورزش‌هایی را که برایش تجویز شده ادامه دهد و وزن خود را نیز کاهش دهد، ممکن است تا آخر عمر هیچ مشکل برایش پیش نیاید. ولی اگر مراحل درمان دیسک کمر را کامل انجام ندهد، امکان عود مجدد وجود دارد. بیمار مبتلا به دیسک کمر نباید وزنه‌های سنگین را بلند کند و کارهای اشتباهی را که قبلا انجام می‌داده تکرار کند تا دچار مشکل نشود.

راه های جلوگیری از دیسک کمر

راه هایی برای محافظت از کمر وجود دارد که از جمله آن ها می توان به انجام تمرینات معمولی، کشش و انعطاف بدن، داشتن حالت نشستن و ایستادن مناسب و اضافه کردن کلسیم کافی به رژیم غذایی اشاره کرد.

برای پیشگیری از فتق دیسک لازم است به نکات زیر توجه شود :
انجام حرکت های ورزشی
حرکت های ورزشی تقویت عضلات کمر می تواند به تثبیت و حمایت از ستون فقرات کمک مؤثر نماید.

قرار دادن بدن در وضعیت صحیح
این موضوع می‌تواند باعث کاهش فشار وارد شده به ستون فقرات و دیسک های بین مهره ها شود. در این حالت لازم است کمر صاف و در راستای بدن نگه داشته شود و انجام این کار به خصوص در زمانی که برای مدت طولانی در حالت نشسته قرار دارید، لازم و ضروری است. علاوه بر این لازم است اجسام سنگین به نحو صحیح حمل شوند و اجازه دهید پاهای شما به جای کمر فشار حمل بار را تحمل کند.

حفظ وزن بدن در سطح مناسب
اضافه وزن باعث وارد شدن فشار بیشتر به ستون فقرات و دیسک های بین مهره ای می شود و آنها را در معرض خطر ایجاد فتق دیسک قرار می دهد.

نحوه خوابیدن افراد مبتلا به دیسک کمر

جالب است که بدانید اکثر کمر درد ها ناشی از استرس یا فشار ناشی از وضعیت بد بدن، وضعیت نادرست خوابیدن و سایر عادات و الگوهای نادرست سبک زندگی ایجاد می‌‌شود. یک نکته بسیار مهم برای افرادی که دیسک کمر دارند طرز خوابیدن و استراحت است، که بسیار موثر در درمان دیسک می‌باشد. استراحت از طریق کاهش فشار در حلقه فیبروز دیسک کمر باعث ارتقای فرایند بهبودی بیمار می‌شود.

سرعت بهبودی دیسک کمر به کمتر کردن فشار وزن بدن و فعالیت‌های بدنی روزمره بر روی دیسکی که درد می کند بستگی دارد. برای برداشتن فشار از روی کمر بهترین کار قرارگیری بدن در یک راستا می باشد. به این صورت که لگن و امتداد ستون فقرات (مهره‌های کمر و گردن) در یک راستا قرار بگیرند.

ورزش و حرکات اصلاحی

تمرینات بی‌خطر برای دیسک برآمده شامل موارد زیر است:

تمرینات کششی

فعالیت‌های هوازی کم برخورد

مراقبت های پس از درمان

  1. از بخیه های محل عمل مراقبت بعمل آورید.
  2. محل بخیه ها را خشک و تمیز نگه داشته و یا پانسمان خشک روی آنرا بپوشانید.
  3. در صورت بروز هر گونه علائم مربوطه به عفونت نظیر، تب، قرمزی، محل زخم، ترشح از محل بخیه ها و تورم و سفت شدن محل زخم، و زیاد شدن درد به پزشک خود اطلاع دهید .
  4. دستورات پزشک را در مورد بلند کردن اشیاء، بالا رفتن از پله، رانندگی، ورزش، کارهای بدنی، فعالیت جسمی و بازگشت به محل کار را رعایت فرمائید .
  5. از پوشیدن کفش های پاشنه بلند خودداری نمائید.
  6. فعالیت را به تدریج و در حد تحمل افزایش دهید، از فعالیت هایی که باعث کشیدگی و خمیدگی فقرات می شود خودداری نمائید .
  7. از رانندگی، ایستادن و نشستن بمدت طولانی، پس از عمل جراحی خودداری نمائید .
  8. در موقع خواب از تشک مناسب و سفت استفاده نمائید .
  9. ورزش هایی که مخصوص تقویت عضلات شکم و لگن می باشند انجام دهند (مطابق با نظر پزشک و فیزیوتراپ. )
  10. در صورت بروز سردرد شدید و ترشح مایع شفاف یا کمی زرد رنگ از پانسمان فوراً به پزشک خود اطلاع دهید .
  11. هر گونه ضعف عضله، بی حسی، مورمور شدن را به اطلاع پزشک خود برسانید.
  12. اختلاف عمل روده ممکن است برای چند روز پس از عمل بصورت تهوع، نفخ شکم و یبوست مشخص شود که باید اطلاع داده شود.
  13. بی اختیاری و مشکل تخلیه روده یا مثانه را به اطلاع پزشک خود برسانید .
  14. دستورات دارویی پس از ترخیص را طبق دستور پزشک مصرف نمائید از مصرف بی رویه داروها خصوصا مسکن خودداری نمائید.
  15. به بیماران توصیه می شود وزن مناسب را حفظ کند زیرا اضافه وزن بدن فشار زیادی روی قسمت تحتانی کمر ایجاد می کند.

لیزر درمانی

یکی از روش های بسیار مؤثر در درمان دیسک کمر بدون جراحی، استفاده از لیزر می باشد. این روش درمان دیسک کمر بدین صورت انجام می گیرد که با استفاده از یک سوزن، یک حفره ی بسیار ریز برای عبور اشعه ی لیزر و تابیدن آن به دیسک کمر معیوب ایجاد می کنند. اشعه ی لیزر مقدار بسیار کمی از بافت غضروفی دیسک را می سوزاند و موجب کاهش فشار داخلی آن می شود. کاهش فشار دیسک از میزان بیرون زدگی آن می کاهد و همین امر موجب درمان دیسک کمر بدون جراحی و عوارض پس از آن می شود. اشعه ی لیزر مقدار بسیار کمی از بافت غضروفی دیسک را می سوزاند و موجب کاهش فشار داخلی آن می شود.

مزایای عمل لیزری دیسک کمر نسبت به عمل‌ باز:

اوزون درمانی دیسک کمر

بهبود آسیب دیدگی در بافت های بدن به وجود جریان خون در این بافت ها بستگی دارد. بافت های بدن برای بازسازی و احیا نیاز به ویتامین، مواد معدنی و اکسیژن نیاز دارند که باید توسط خون به این بافت ها منتقل شود. اکسیژن مهم ترین ماده برای ترمیم بافت ها است. وجود تورم و التهاب در ناحیه آسیب دیده موجب کاهش جریان خون،اکسیژن و مواد مغذی در این ناحیه می شود. عدم حضور اکسیژن موجب تجمع اسید لاکتیک و منجر به درد می شود. در روش اوزون درمانی ، اوزون، داروهای ضد التهابی و ویتامین ها به ناحیه آسیب دیده تزریق می شود.

این روش درمان بدون جراحی دیسک کمر به ترتیب زیر عمل می کند :

تاثیر درمان یک تا سه روز پس از انجام تزریق آغاز می شود و و تا زمان دستیابی به بهبودی کامل هر یک تا دو هفته تکرار می شود. روند بهبودی در بیماران بسته به شدت آسیب متفاوت است، با این حال اکثر بیماران تنها به سه تا پنج جلسه درمان نیاز دارند. بر خلاف دیگر روش های تزریقی ، تزریق اوزون هیچ عوارض جانبی را برای بیماران به همراه ندارد و نتایج آن دائمی است .تحقیقات نشان میدهد که میزان موفقیت دراستفاده از ازون درمانی برای درمان دیسک کمر 95 درصد بوده است که این آمار درمجله های پزشکی معتبر بین المللی ثبت شده استبرای اختلال دیسک کمر میتوانیم با استفاده ازروش اوزون درمانی ازانجام عمل جراحی جلوگیری کنیم این روش یک روز انجام میشود وبعدازآن هیچ گونه ناراحتی برای بیمار ایجادنمیشود وبیماران میتوانند2 روز بعداز درمان به فعالیت های خود ادامه دهنداوزون درمانی باعث کم کردن حجم دیسک ها میشود وفشار ها ی وارد شده بر دیسک را کاهش میدهد این روش همچنین دارای اثربی حسی وضدالتهابی است وباعث کاهش درد میشود وبه درمان دیسک کمر کمک میکند.

فیزیوتراپی بعد از عمل دیسک کمر

ورزش و فیزیوتراپی بعد از جراحی دیسک کمر ،برای بهتر شدن بسیار مهم است. ورزش راه حلی برای رفع خستگی، بازگرداندن بی خطر بیمار به فعالیت و جلوگیری از آسیب دیدگی مجدد است. در پایان، ورزش هم برای کمک به درمان بدن از آسیب دیدگی اخیر بسیار مهم است و هم برای پیشگیری (به حداقل رساندن) از کمردردهای آینده.

ورزش برای دیسک کمر

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی برنامه تمرینی منحصر به فردی را برای هر بیمار بر مبنای آگاهی از نوع دقیق جراحی ستون فقرات و نیز آگاهی از نیروهایی طراحی میکند که بیشترین فایده را تحت شرایط مختلف برای ستون فقرات بیمار دارد. بیماران معمولاً تمرینات را به همراه متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یاد می گیرند و سپس خودشان می توانند آن حرکات را در خانه انجام دهند.

به جز پرداختن به تمریناتی که مناسب وضعیت شما هستند، متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی از تکنیک های دیگری نیز به عنوان فیزیوتراپی بعد از عمل جراحی دیسک کمر استفاده می کنند. ممکن است آنها ماساژدرمانی و درمان های دستی را به کار گیرند تا کمک کنند که قسمت آسیب دیده حالت و عملکرد عادی و طبیعی خود را بازیابد.

داشتن درد خفیف در هنگام ورزش کردن طبیعی است و نباید مانع شود که در انجام فعالیت ها شرکت کنید. به مرور زمان درد کاهش می یابد. عدم فعالیت احتمالاً منجر به خشکی ستون فقرات و متعاقب آن موجب بروز درد و ناراحتی بیشتر می گردد.

سوالات رایج در مورد دیسک کمر

درمانها چقدر مفید است ؟

درصد زیادی از بیمارانی که فتق دیسک کمر دارند با درمانهای یاد شده و بدون جراحی کاملاً بهبود می یابند. البته احتمال عود کردن بیماری در آنها در آینده وجود دارد و باید مواردی نظیر پرهیز از برداشتن اشیای سنگین را همیشه رعایت کنند

در برخی از بیماران، علایم بیماری دیسک کمر حالت مزمن پیدا می کند و تا ماهها و یا حتی سالها بیمار بصورت دوره ای با علایم بیماری دست و پنجه نرم می کند.در بیماران دیسک کمری که مورد عمل جراحی قرار می گیرند، اگر انتخاب بیمار مناسب باشد و جراحی بخوبی انجام گیرد، انتظار می رود بیمار بین 90 تا 95 درصد بهبود یابد. بیشتر بیماران بعد از عمل نیز از درد کمر، گزگز و مور مور خفیف و احساس سرد شدن پاها شکایت دارند.

عمل جراحی فتق دیسک کمر چه عوارض احتمالی در بیمار دارد؟

به طور کلی هیچ عمل جراحی بدون عارضه نمی باشد. اگر شدت بیماری در حدی باشد که نیاز به جراحی داشته باشد و جراح تبحر کافی داشته باشد. احتمال بروز عوارض پس از عمل جراحی خیلی ناچیز است.
عوارض ناشی از عمل دیسک کمر عبارتند از 1- عفونت 2- چسبندگی اطراف رشته های نخاع 3- قطع رشته های نخاع در حین عمل 4- آزاد سازی ناقص رشته های نخاع حین عمل اگر این عوارض بروز کند، ممکن است بیمار بعد از عمل احساس بهبود پیدا نکند یا در موارد نادر، احساس کند درد و ضعف بیشتری پیدا کرده است.

آیا بعد از درمان دیسک کمر، امکان عود مجدد وجود دارد؟

در تمام روشهای درمانی دیسک کمر، امکان عود مجدد وجود دارد، ولی معمولاً عودها در سطوح بالاتر و پایینتر دیسک درمان شده ی قبلی اتفاق میافتد. البته گاهی ممکن است در همان سطح قبلی هم اتفاق بیفتد. اگر بیمار مراحل درمان را به خوبی انجام دهد و ورزشهایی را که برایش تجویز شده ادامه دهد و وزن خود را نیز کاهش دهد، ممکن است تا آخر عمر هیچ مشکل برایش پیش نیاید، ولی اگر مراحل درمانی را کامل انجام ندهد، امکان عود مجدد وجود دارد. در روشهای جراحی هم به همین ترتیب میباشد. وقتی بیمار عمل میشود، به او توصیه میشود که به تقویت عضلات بپردازد و در کنار تقویت عضلات فیزیوتراپی را هم ادامه بدهد. نباید وزنههای سنگین را بلند کند و کارهای اشتباهی را که قبلا انجام می داده تکرار کند.در غیر این صورت ممکن است در همان سطح اولیه و یا سطوح دیگر دچار در رفتگی دیسک شود. روشهای عمل جراحی نیز متفاوت است و از عملهای کوچک و بسته تا عملهای باز و بزرگ انجام می شود.

به عنوان مثال اگر سطح در رفته فقط یک سطح باشد و بیمار لاغر باشد و میزان در رفتگی نیز کم باشد، در این موقع از روشهای عمل بسته میتوان استفاده کرد. اگر کمی شدیدتر باشد، از روشهای میکروسکوپی استفاده میکنیم و اگر خیلی شدید باشد و چندین سطح را گرفتار کرده باشد و بیمار چاق نیز باشد، ناچارا باید از روشهای باز و وسیع استفاده شود.

چگونگی درمان و نوع عمل توسط پزشک تشخیص داده می شود و برای هر بیمار، عمل جراحی متناسب با شرایط وی در نظر گرفته میشود.

عدم درمان به موقع دیسک کمر چه عواقبی ممکن داشته باشد؟

عدم درمان به موقع دیسک کمر باعث بدتر شدن وضعیت بیمار خواهد شد و درد بیمار را تشدید خواهد کرد. ممکن است به خاطر یک عمل کوچک، مجبور شوند عملهای بزرگتری را انجام دهند و حتی ممکن است باعث تخریب دیسک و تخریب خود مهره و سرخوردگی مهره شود و در نتیجه مجبور شویم که از یک عمل کاملا وسیع، با کار گذاشتن پلاتین و وسایل خاص فلزی در کمر بیمار استفاده کنیم. عدم درمان به موقع ممکن است باعث عوارضی مانند بیحسهای دائمی یا اختلالات حرکتی شود که این عوارض باعث افتادگی پا و کشیدن و لنگی پا خواهد شد.

درمان دیسک کمر در منزل امکانپذیر است ؟

بله . در صورت حاد نبودن مشکل دیسک کمر میتوان درمان هایی را جهت کنترل و بهبود دیسک کمر در منزل انجام داد که از مهمترین آنها میتوان به انجام ورزش ها و تمرینات مناسب طبق دستور پزشک در منزل اشاره کرد.

اگر بیمار به موقع مراجعه کند و هنوز بیماری خیلی پیشرفت نکرده باشد، در اکثر این بیماران با دادن داروهای شلکننده و ضدالتهاب، مراحل حاد برطرف میشود

مراحل درمان بیرون زدگی و پارگی دیسک کمر

مرحله بعدی درمان، انجام فیزیوتراپی میباشد. متعاقب آن با تقویت عضلات اطراف ستون فقرات به وسیله ورزش یا تحریکات الکتریکی، بار و فشار وارده به ستون فقرات را کم میکنیم تا مشکل بیماری کاهش یابد. ولی اگر بیماری دیسک کمر در مراحل پیشرفته باشد و فرد دچار پارگی و بیرون زدگی و فشار روی ریشه عصبی شده باشد، در این مرحله نمیتوان از روشهای ذکر شده استفاده کرد. به عبارتی هر کدام از روشهای درمانی، زمان و مورد خاصی باید داشته باشند تا نتیجه مطلوب گرفته شود؛ به طور مثال زمانی که دیسک به ریشه عصبی فشار می آورد، ممکن است فیزیوتراپی و ورزش کردن باعث تشدید درد و حتی علایم عصبی و فلجهای مختلفی شود، بنابراین در این مرحله حتما باید از عمل جراحی استفاده کرد.



نظرات کاربران درباره این مطلب :صادق میرزایی [ 1402-09-05 ]
آقای دکتر وقت بخیر پدر بنده 64 ساله هستن دیسک کمر دارند و بسیار کمر درد دارن توی راه رفتن و نشستن برای ایشان اوزون تراپی جوابگو هست یا خیر، ممنون از شما

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان
عمل جراحی دیسک کمر با لیزرعمل جراحی دیسک کمر با لیزر
تاریخ انتشار : 1395-11-09
5 علت اصلی کج شدن انگشتان دست5 علت اصلی کج شدن انگشتان دست
تاریخ انتشار : 1402-11-30